Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnik o Bajaginom koncertu: U Karlovcu se ginulo

Nevezano za to je li Bajaga pjevao u Kninu ili nije, je li pjevao ili nije četničke pjesme, nije fer da mi moramo uvijek biti ti koji ćemo pružati ruku, rekao je Mandić
28. kolovoza 2018. u 15:45 49 komentara 1330 prikaza
Bajaga na koncertu u Slavonskom Brodu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Treći rebalans proračuna Grada Karlovca za tekuću godinu usvojen je u utorak na Gradskom vijeću i iznosi rekordnih 305,5 milijuna kuna, no sjednicom je dominirala rasprava o pitanju odgovornosti gradonačelnika Damira Mandića (HDZ) zbog otkazivanja koncerta "Bajage i instruktora" na ovogodišnjoj manifestaciji karlovački Dani piva.

MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA Iako sam u Hrvatskoj samo rođen, tu me doživljavaju kao svog sugrađanina

Pročelnica za financije Lidija Malović rebalans je nazvala samo tehničkim jer je, kako je rekla, "razlika u odnosu na prethodni rebalans tek 102.000 kuna, samo 0,03 posto razlike i to u rastu proračunskih prihoda".

"To znači da je prethodni, rekordni gradski proračun, porastao za dodatnih 102 tisuće kuna", kazala je Malović.

Kada je riječ o financijskim planovima grada trenutno je, kako je rečeno, u postupku ocjenjivanja od strane fondova EU ukupno 26 novih projekata, te se s nacionalne strane traže rješenja za obnovu mosta Hrnetić-Jelsa preko rijeke Kupe, koji je zbog sigurnosti zatvoren za promet. Od obnove mosta vlastitim sredstvima odustalo se za sada zbog obnove Dječjeg vrtića Grabrik.

zabrana za bajagu Ne može u Karlovcu, ali je pjevao u Širokom Brijegu

Petračić: gradonačelnik Mandić "prvi DJ grada Karlovca"

Rebalansu proračuna i drugim komunalnim pitanjima prethodio je 'aktualni sat' na kojem je dominiralo pitanje zabrane Bajaginog koncerta, te je nekoliko vijećnika postavljalo pitanja gradonačelnikove odgovornosti za "sliku Karlovca kao grada slučaja".

Bajaga na koncertu u Slavonskom Brodu
1 / 13
Momčilo Bajagić Bajaga i Instruktori održali su koncert u Varaždinu u sklopu otvaranja 20. Špancirfesta.

Oporbeni vijećnik Davor Petračić, nositelj nezavisne liste, nazvao je tako gradonačelnika Mandića "prvim DJ-em grada Karlovca" i izrazio negodovanje što  tako "sluša neke hrvatske branitelje", dok njegove (Petračićeve) prijedloge, koji je također hrvatski branitelj, "nikada ne posluša".

Vijećnica Marija Bodružić Zorić upitala je kada će manifestacija Dani piva postati kvalitetnija i "urbanija", po uzoru na mnoge druge manifestacije.

Ivan Jakovčić Ivan Hrstić Dopusnicu za pjevanje u Areni izdaje CK IDS-a

Gradonačelnik Mandić je odgovorio da nije dobro da dogradonačelnici i gradonačelnici budu DJ-jevi, da je Karlovac, za razliku od Varaždina gdje je Bajaga na Špancirfestu nastupio, bio četiri godine izložen granatama, da se u Karlovcu ginulo, te da, nevezano na glazbene ukuse, smatra da hrvatski branitelji, pogotovo oni koji su bili u rovovima, imaju pravo izraziti svoje negodovanje.

„Osobno ne bježim od odgovora, nerazumljivo mi je slušanje cajki, takvi zvukovi koji izlaze iz raznih birtija i automobila. Pet godina sam bio vjeroučitelj, učio djecu da je način da se voli domovina i to da prvi pružimo ruku, ali nevezano za to je li Bajaga pjevao u Kninu ili nije, je li pjevao ili nije četničke pjesme, nije fer da mi moramo uvijek biti ti koji ćemo pružati ruku", rekao je Mandić.

Gradonačelnik nije odgovorio na upućeno mu pitanje tko je imenom i prezimenom zabranio nastup Bajage kao niti na tezu da "hrvatski branitelji nije definiran pojam, te da ima branitelja koji bi otišli na Bajagin koncert", da se "neki deklarirani četnici nikako ne bi ni pojavili u Hrvatskoj" te da Bajaga "nema neki krimen, zbog kojeg bi ga se trebalo zabranjivati".

Bajaga i Instruktori Zvonimir Despot Opasna tendencija zabrana: Braniteljske udruge ponašaju se kao SUBNOR, treba reći 'dosta'

Ustvrdio je, međutim, da je točno da "nije dobro da dogradonačelnici i gradonačelnici budu DJ-jevi", a usprotivio se tezi da je Karlovac grad slučaj poznat samo po poplavama i zabranama.

Ustvrdio je da je Karlovac otvoren grad i da prosječni građanin nema trunke netrpeljivosti prema drugačijima. Kazao je i da je u izjavi za Banjalučku televiziju o položaju srpske zajednice u Karlovcu rekao da se pri dodjeli raznih poticaja ne rade nikakve razlike, a banjalučke je novinare uputio da obiđu OPG-ove kako bi se sami u to uvjerili.

"Karlovac nije zatvoren i zatucan grad, već europski otvoren grad, govorimo protiv cenzure, ali ovo s koncertom Bajage je specifična  situacija i zadnji sam koji bi si uzeo pravo bilo kome govoriti što će i kako osjećati, pogotovo da odričem to pravo onima koji su bili u rovu", rekao je Mandić.

Bajaga uoči nastupa Bajaga: Ovo sve nema nikakve veze sa mnom ni s glazbom

Pri tom je naglasio da za njega "društvo međusobnog uvažavanja i tolerancije nije samo politička floskula", ali da kao gradonačelnik svih Karlovčana mora uvažiti i one koji ne misle kao on.

Odlukom Gradskog vijeća Karlovac danas je, između ostaloga, usvojena Odluka o prijateljstvu i suradnji između Grada Karlovca i Grada Vukovara, sa svrhom unaprjeđivanja gospodarskog društvenog i kulturnog razvoja dva grada.

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

 • angeomihael:

  Bajaga je fašist a takve petokrake fašiste ne trebamo.Smrt Titofašizmu!

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  I kakve veze ima Bajaga što se u Karlovcu ginilo mogli ste optužiti osuđenog za udruženi zločinački poduhvat koji je izjavio da Hrvatska nije htjela rata nebi bilo

 • Avatar navijač
  navijač:

  Orjuna samo pita za srbe , a nitko nije pitao kojim pravom se Thompsonu može zabraniti da pjeva u Puli? Ako nije protu zakonito tko mu smije braniti da radi svoj posao?