Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pero politike

Gradonačelnik Jelić 
u knjizi ispričao svoj život kroz 'Oče naš'

Damir Jelić
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
14.03.2014.
u 15:30

Jelić je poznat i po tome što je djelatnike gradske uprave i tvrtki vodio na seminare i duhovnu obnovu u samostan na Buškom jezeru

Ideja za pisanje knjige došla je spontano u molitvi, pa je i knjiga sazrijevala i nastajala dulje, približno četiri godine - kaže Damir Jelić, karlovački gradonačelnik, jedan od potpredsjednika HDZ-a, o svojoj knjizi koja nosi naziv “Oče naš”, a koju će Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup, promovirati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Jelić je, naime, u zadnjih nekoliko godina javnosti postao poznat i po tome što djelatnike gradske uprave i gradskih tvrtki svake godine vodi na seminare i duhovnu obnovu u samostan sv. Ilije u Karmelu na Buškom jezeru. Vjere se, kaže, ne srami, praktični je vjernik i to dokazuje u svakodnevnom životu.

Utjecaj politike

– Čovjek stavlja na papir neki osjećaj ili unutarnji poriv koji je teško definirati. Moj je posao integralni dio mog života i logično je da sve što radim utječe i na moj život - privatni, obiteljski, pa i na samo pisanje. Ne dvojim da politička djelatnost, bez obzira na to koliko bila teška, nije kompatibilna duhovnom životu, dapače. Molitva je komunikacija s Bogom, a komunikacija među ljudima je naprosto komunikacija, tako da je za svaku religioznu osobu molitva normalan oblik dijaloga s Bogom. Prema tome, ne postoji vjernik bez molitve, ona je nerazdruživo vezana uz posao i obitelj i prepoznavanje molitve u svakodnevnom životu je nešto što se može nazvati način življenja.

U svakom slučaju, djetinjstvo s jedne, pa pubertet i adolescencija vezani su na poseban način, jer odnos prema ocu i majci, te obitelji koja je u temelju svake zajednice, nešto je što neraskidivo upućuje ili bolje rečeno proizlazi upravo iz molitve koju nam je Isus ostavio, a zove se “Oče naš” - dodaje Jelić. U knjizi, dakle, rečenice iz molitve povezuje s dijelovima iz svog života. Ta su njegova razmišljanja objavljena u župnom listu.

Donacija Caritasu

– Gradonačelnik mi je iznio ideju da s njim napravim knjigu, on će objaviti svoje viđenje molitve kroz tekst, a moj je zadatak bio molitvu ilustrirati na svoj način, kroz fotografije. Bio mi je to veliki izazov, ali zadovoljan sam, slike su ‘žestoke’, ali upravo je takav i život - kazao je Karlovčanin Zvonimir Gerber, autor fotografija u knjizi.

Nakladnik knjige je župa Presvetog Trojstva u Karlovcu, a Damir Jelić i Zvonimir Gerber, autori knjige, odrekli su se zarade i sav prihod od prodaje knjige donirat će Caritasu.

Osim ideje promišljanja o molitvi, upravo je tu dimenziju projekta, dakle vlastitu nakladu Damira Jelića, pohvalio i pomoćni biskup Ivan Šaško koji je napisao i predgovor knjige.

>> D. Jelić: Moja rodbina nije zaposlena u Upravi grada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije