Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građanski odgoj neće biti poseban predmet

Trenutačno ne postoje ni pravne ni kurikularne pretpostavke da se građanski odgoj uvede kao zaseban predmet. Kurikularna reforma nije provedena, strategija obrazovanja nije prihvaćena, Zakon o odgoju i obrazovanju nije izmijenjen. Da se u takvim uvjetima građanski odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet, sve potencijalne sudske tužbe bile bi izgubljene
27. lipnja 2014. u 19:26 23 komentara 2716 prikaza
Vedran Mornar
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Od građanskog odgoja i obrazovanja kao posebnog predmeta od ove jeseni ipak neće biti ništa. Odabran je drugi model i u školskoj godini 2014./2015. provodit će se kao obvezan međupredmetni sadržaj, i to od prvog do osmog razreda osnovne škole te u svim razredima srednje škole.

Maratonski sastanak

Drugim riječima, učitelji i nastavnici u sklopu svojih predmeta morat će odvojiti nekoliko sati za građanski odgoj i obrazovanje.Odlučeno je tako na jučer održanom “maratonskom” sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, na koji je ministar Vedran Mornar pozvao sve sudionike Povjerenstva za izradu i provedbu građanskog odgoja i obrazovanja. Na istom je sastanku odlučeno i da će se kao poseban predmet građanski odgoj i obrazovanje najvjerojatnije uvesti školske godine 2015./2016., i to u osme razrede osnovne škole te prve i druge razrede srednje škole. A do tada će se ispuniti niz preduvjeta koji će uvođenje novog predmeta učiniti mogućim.

Ne odustajemo od građanskog odgoja. Upravo suprotno, a to smo ovim i pokazali. Jednostavno smo u ovom trenutku morali zbog administrativno-zakonskih razloga naći novi model kako to napraviti – kaže ministar Vedran Mornar. Naime, trenutačno ne postoje ni pravne ni kurikularne pretpostavke da se građanski odgoj uvede kao zaseban predmet. Kurikularna reforma nije provedena, strategija obrazovanja nije prihvaćena, Zakon o odgoju i obrazovanju nije izmijenjen. Da se u takvim uvjetima građanski odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet, sve potencijalne sudske tužbe bile bi izgubljene.

– A imamo informacije da su tužbe u slučaju uvođenja građanskog odgoja kao posebnog predmeta već pripremljene. To je strašno, ali činjenica je da neki ljudi koriste slabosti sustava – kaže Vedrana Spajić-Vrkaš, jedna od autorica Plana i programa građanskog odgoja i obrazovanja. Ministar Mornar odlučio je sve te slabosti do školske godine 2015./2016. godine ukloniti.Uvjeren je da će stići to sve i napraviti te kako je godinu dana dovoljno za sve te promjene. Na sastanku je također odlučeno da sve škole koje su dosad provodile građanski odgoj i obrazovanje eksperimentalno, a riječ je o 12 škola, isto mogu nastaviti i dalje ako to žele. A broj takvih škola nastojat će se i proširiti. Zainteresiranih je za to, tvrdi Spajić-Vrkaš, jako mnogo.

Istraživački projekti

– Ono što me posebno veseli, sada kada će građanski odgoj i obrazovanje biti obvezna međupredmetna nastava, jest što će se škole morati otvoriti prema lokalnoj zajednici te će učenici morati provoditi istraživačke projekte u zajednici za njezinu dobrobit. Isto tako, nastavnici će morati početi zajednički pripremati nastavu – kaže Spajić-Vrkaš.     .

>> Mornar: Nema govora o odustajanju od građanskog odgoja

Jovanović vjerovao u program

        Prema prvotnom prijedlogu, građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet trebao se uvesti ove jeseni učenicima šestih razreda osnovne škole. Prema riječima bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, trebao je to biti program za građansko društvo i demokraciju koji će iz temelja promijeniti razvoj nekih vrijednosti kod naših mladih generacija.     

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • 1995josip:

  Zašto forsirate nešto što nije narod prihvatio , a sa vašom smjenom na vlasti taj cirkus bude ukinut ! Sve neki ateisti i komunisti prkose Katoličkom narodu ,

 • Avatar Feniks
  Feniks:

  Zašto uvoditi Jovanovićev i SDP-ov predmet kad će svejedno biti ukinut kad kukurikavci izgube vlast?

 • Iskra1:

  Nece to samo tako ici! Djeca i narod nisu vasi pokusni kunici. I to da vi iz vasih usta govorite o 'pre-odgoju" ?!; svasta si umisljate! Da ste rekli da ste dogovorili s akademijom kako ce se postici visi stupanj ... prikaži još!panj edukacije, kako se to po vasem postize, kako cete pomoci djeci koji su u ozbiljnom zaostatku, dakle to bi bilo neko priopcenje. Brojim dane da nam se izgubite iz vidokruga cim prije; ne zasluzujete povlaciti se po drzavnim uredima, a jos manje placu za posao za koji niste kvalificirani ni na kojoj razini.