Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD OŽUJKA OVE GODINE

Građanima Beča nudi se 1000 eura, evo što moraju napraviti

Beč
Pixabay
16.02.2024.
u 22:48

“Preduvjet premije za dekarbonizaciju je da stanar ne kuha niti se više grije na plin. Dakle, da više nema plinski priključak u stanu”, pojasnila je voditeljica Odjela za stambeni razvoj Magistrata 50 Viktoria Neuber.

Grad Beč, na čelu sa socijaldemokratskim gradonačelnikom Michaelom Ludwigom odlučio je stanarima u austrijskom glavnom gradu ponuditi jednokratnu premiju od 1.000 eura ako u svom stanu zauvijek zavrnu slavinu za plin i prebace se se na jedan od alternativnih, ekološki prihvatljivih energetskih izvora

Kako izvještavaju austrijski mediji, još uvijek se 442.000 domaćinstava u Beču grije na plin, a glavni grad Austrije ima u planu i nastoji, kako pišu mediji, do 2040. postati klima neutralan grad.

Vezano uz to, grad Beč odlučio je izdvojiti 260.000 eura za sanaciju zgrada i stanova, što je dvostruko više nego do sada. Premija od 1.000 eura za Bečane, jedna je od mjera u sklopu te gradske odluke.

Zahtjev za premiju može se već podnijeti početkom ožujka ove godine kod nadležnog bečkog Magistrata 50. Kako je priopćeno iz tog nadležnog mjesta za stambena pitanja, isplata premije od 1.000 eura bit će isplaćena direktno na račun korisnika stana. Ukoliko se svi stanari u jednoj zgradi odreknu plina i prijeđu na neki drugi alternativni izvor energije moguće je da svaki stanar dobije premiju u visini, i do 1.500 eura.

VEZANI ČLANCI

“Preduvjet  premije za dekarbonizaciju je da stanar ne kuha niti se više grije na plin. Dakle, da više nema plinski priključak u stanu”, pojasnila je voditeljica Odjela za stambeni razvoj Magistrata 50 Viktoria Neuber.

“Novi propis o sanaciji i dekarbonizaciji istovremeno podupire održivi izlazak iz plina, povećava kvalitetu življenja u stambenim zgradama i stimulira građevinarstvo u ovo teško vrijeme”, istakao je bečki gradonačelnik Ludwig.

“Pitanje održive opskrbe plinom je također socijalno pitanje. Tim putem moramo zajedno ići, jer u Beču nitko, vezano uz to pitanje, ne smije biti ostavljen”, rekla je dogradonačelnica Beča i gradska vijećnica za stambena pitanja Kathrin Gaal.

VIDEO Znate li zašto, u kafiću, uz kavu dobijete čašu vode? Nije za piće, kao što mnogi misle

Komentara 1

HO
homofobic
08:26 17.02.2024.

Iskljuciti plin i struju a kuhati i grijati se na parkete kao "osloboditelji"1945. Kada sotrose sve parkete presele se na novu adresu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije