Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Građani: Županije bi trebalo ukinuti

Ivo Josipović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.09.2014.
u 09:55

Kolindini birači jače podržavaju preferencijalni glas nego veće ovlasti predsjedniku

Hrvatski građani žele da predsjednik države ima veće ovlasti, podržavaju da se ukinu županije i Hrvatska podijeli na pet regija, a na predstojećim izborima, smatraju, trebalo bi biti omogućeno preferencijalno glasanje. Pokazuju to rezultati ankete koju je za Večernji list provela Vectura, agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja.

Tijesno za veće ovlasti

Krenimo redom. Veće predsjedničke ovlasti uvele bi pravo veta predsjednika na zakone izglasane u Saboru, što bi značilo da ono što smatra lošim može vraćati Saboru na ponovno izglasavanje. Druga je, rezervna opcija da bi se predsjedniku, u slučaju kad zatraži ocjenu ustavnosti zakona koji mu je Sabor poslao na potpis, na Ustavnom sudu dao prioritetni status. Za to je 54,6 posto ukupno ispitanih birača, dok je 27,2 posto njih kategorički protiv izmjena ovlasti. Pomalo tijesno.

Čak 70 posto glasača Ive Josipovića podržalo bi ga u izmjenama, dok glasači Kolinde Grabar Kitarović, njih 38,8 posto ne smatraju uvećanje ovlasti pravim putem. Glasači Narodne stranke reformista u najvećem postotku podržavaju uvećanje ovlasti, njih 68,4 posto. Tik iza njih su glasači koalicije SDP-HNS-IDS-HSU sa 67,8 posto koji bi se tako izjasnili. Prijedlog predsjednika da se ukinu županije i Hrvatska podijeli na pet regija, podržalo bi 62,2 posto anketiranih birača. Ponovno su u većini glasači Ive Josipovića, njih 77 posto. Glasači Grabar Kitarović tijesno podržavaju ukidanje županija (50,3 posto), a njih 26,5 posto je protiv. Očekivano, ispitanici skloni Kukuriku koaliciji u najvećem su postotku za preustroj Hrvatske, njih 79,1 posto.

Kolindini birači

Preferencijalno glasovanje, kada se uz stranačku listu glasuje i za pojedinog kandidata s liste, još je jedna vruća tema. I u velikoj većini ispitanici su “presudili” da je to potrebno – njih 70,2 posto. Kolindini birači najskloniji su toj opciji, njih 79,6 posto, dok je među simpatizerima aktualnog predsjednika najviše onih koji ne žele takve izbore, njih 12,3 posto (za 71,9 posto). Glasači Saveza za Hrvatsku, naravno, složno su za izmjene, dok najviše protivnika ima među redovima Narodne stranke reformista. Ustavne promjene, kazuje anketa, bile bi pozdravljene, barem kada je riječ o ova tri anketna pitanja. Preferencijalni glas je neupitan, dok ovlasti predsjednika imaju najviše protivnika. Istraživanje je provedeno 11. rujna telefonskom anketom na uzorku od 500 ispitanika iz Hrvatske.

Komentara 58

DO
downunder
10:05 15.09.2014.

Treba ukinuti i predsjedničke izbore i pustiti da sabor bira predsjednika. Ovako samo bacamo pare na izbore i na stotine "savjetnika"

DU
Deleted user
10:49 15.09.2014.

Bilo bi bolje ostaviti županije a ukinuti općine i gradove. Ali, prije svega treba ukinuti trećinu ministarstava.

AP
apolon
10:33 15.09.2014.

Potrebno je -između ostaloga- napokon prekinuti sa praksom da političari u ovoj zemlji ne odgovaraju za učinjena ili bolje rečeno ne - učinjena djela iz prethodnog mandata ...neka Tanja (i svi oni koji guraju ovu u sadašnjem trenutku posve nepotrebnuašnjem trenutku posve nepotrebnu temu ) konkretno navede što je dr.Ivo učinio dobra za Hrvatsku???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije