Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grad Split smanjuje plaće, reže troškove i obustavlja zapošljavanje u javnoj upravi

Mjere štednje predstavio je dr. Dean Kružić, a njima je obuhvaćeno smanjenje plaća djelatnika u gradskoj upravi i upravi gradskih institucija.
07. travnja 2020. u 12:52 7 komentara 1453 prikaza
Split: Gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao izjavu o slučaju trostrukokg ubojstva
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Grad Split predstavio je paket mjera štednje, racionalizacije i pomoći građanima i poduzetnicima pogođenima pandemijom koronavirusa.

"Pratimo od početka razvoj događanja i 19. ožujka predstavili smo prvi paket mjera. Sinergijski smo nadopunili Vladine mjere i vjerujem da smo stvorili potencijal za borbu koja nam slijedi. Dužni smo dati maksimum i pružiti dodatni poticaj. Ne smijemo dopustiti da splitsko gospodarstvo bude spaljena zemlja. Potrebno je napraviti rezove iznutra. Ovim paketom mjera preuzimamo dio tereta na gradsku upravu kako bi gospodarstvu dali apsolutni maksimum štiteći pritom najugroženije, građane i one najizloženije", rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Le Meridien Lav Le Meridien Lav Jedini splitski hotel s pet zvjezdica se zatvara, Uprava obećava da neće biti otkaza

Mjere štednje predstavio je dr. Dean Kružić, a njima je obuhvaćeno smanjenje plaća djelatnika u gradskoj upravi i upravi gradskih institucija. Predviđeno je da se gradonačelniku, direktorima i članovima uprave gradskih i komunalnih društava, intendantu HNK te njihovim zamjenicima i savjetnicima za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja plaće smanje za 20 posto, pročelnicima, ravnateljima ustanova smanjit će se plaće za 15 posto, a svima ostalima za 10 posto.

Od ovoga su izuzeti oni s plaćama do 4000 kuna. Do kraja godine planirano je smanjenje broja zaposlenih u Gradu Splitu za 50 do 70 ljudi.

Ilustracija USTANOVA DES U Splitu počela proizvodnja zaštitnih maski: Već danas će ih izraditi oko 2000

Ukinut će se naknade gradskim vijećnicima, članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća. Smanjit će se izdavanja za političke stranke, izdavanja u sportu, kulturi, Park šumi Marjan za 10 posto. Zaustavljaju se sve manifestacije. Do daljnjega se zabranjuje zapošljavanje, suspendira javna nabava, osim nužne.

Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika, predstavio je mjere pomoći građanima i gospodarskom sektoru.

Već su donesene mjere poput odgoda ovrha, plaćanja komunalne naknade, ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka.

Split: Dom za umirovljenike Afrodita Rodbina šokirana Dom za starije u Splitu prestaje raditi, svih 60 korisnika moraju otići u roku od 90 dana

"Dio građana, nekih 200-tinjak ljudi koji se nađu u neprilici i na Zavodu za zapošljavanje pokušat ćemo zaposliti putem javnih radova. Što se tiče gospodarstva, kako je Vlada RH poslušala glas poduzetnika, Grad je odgovorio istim smjerom. Predviđa se otpis plaćanja komunalne naknade za sve subjekte kojima je zabranjen rad, a na isti način i zakup koncesija, zakupa gradskih prostora te površina dok se ne mogu koristiti po principu “nula prihoda – nula rashoda”, rekao je Budiša.

Kada val pandemije prođe i kada se tržište pokrene, Budiša je najavio da će Grad Split sufinancirati otvaranja novih radnih mjesta.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Informacija:

  Obustavlja zapošljavanje u javnoj upravi ? Al ih inače nedostaje? Mjera za svaku pohvalu. Jedino bi trebalo inzistirati da kad sve prođe osnujemo još koju općinu po županijama, nekako ih je premalo, pa nek svaka nova općina ima svog načelnika, ... prikaži još! pomoćnika, pomoćnika pomoćnika za..., pomoćnika pomoćnika pomoćnika za...

 • Avatar EtTore
  EtTore:

  SEZONA PROPALA

 • dam63:

  Prije pet godina su trebali prestati svi zapošljavati u javnoj upravi pa sada nikome ne bi trebalo smanjivati.