Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodbina šokirana

Dom za starije u Splitu prestaje raditi, svih 60 korisnika moraju otići u roku od 90 dana

Split: Dom za umirovljenike Afrodita
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
04.04.2020.
u 12:20

Ministarstvo poručuje da im osnivač mora naći drugi smještaj

Privatni dom za stare i nemoćne „Afrodita“ u Splitu, koji zbrinjava šezdeset štićenika, od kojih je dio nepokretan, zatvara svoja vrata. Vlasnik je o tome kako prestaje raditi i zatvara objekt obavijestio korisnike, odnosno njihovu rodbinu i najavio im da se moraju iseliti.

Vijest smo primili kao bombu! Ne možemo vjerovati da se ovo događa i to baš sad, u jeku krize zbog koronavirusa, kada stalno slušamo upozorenja kako moramo paziti na svoje roditelje i bake jer su stariji ljudi najugroženiji dio populacije – komentirala nam je jedna gospođa čija je baka smještena u „Afroditi“.

Ivan Šimundža, vlasnik „Afrodite“, kaže nam kako je to poslovna odluka donesena neovisno o pandemiji.

– Teška su vremena za poslovanje i donijeli smo odluku o zatvaranju doma. Učinili smo to kako nam zakon nalaže, obavijestili smo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Centar socijalne skrbi. Još prije obavijestili smo rodbinu korisnika. Moraju ih iseliti u roku od 90 dana, dakle imaju iduća tri mjeseca, zatvaramo 1. srpnja 2020. Vjerujem da će se svi uspjeti snaći do tada, a ako netko stvarno ne bude imao kamo, nije problem, ostat će čovjek kod nas još neko vrijeme – rekao je Šimundža.

Video: Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Kaže da razumije reakcije koje je izazvala ta odluka, osobito korisnika i njihovih obitelji, ali poziva na razumijevanje.

– U ovom sam poslu već 15 godina i to nije običan posao, za njega moraš imati poseban senzibilitet. Nemam se snage više boriti. Kao što je bilo teško započeti posao, još je teže zatvoriti ga nakon toliko godina – kaže Šimundža.

Na nekoliko puta ponovljeno pitanje zašto zatvara dom, ništa konkretno nije odgovorio, a na upit ima li pravo kao ustanova dobiti novčanu pomoć od države u ovim vremenima kada pomaže svima, odgovara da nije u tome poanta.

– Mi smo donijeli odluku o zatvaranju jer smo ocijenili da nećemo moći opstati ni održati kvalitetu usluge koju smo pružali. Ta odluka nema veze s današnjim momentom, mogli smo je donijeti i prije tri mjeseca, a da nismo sada, onda bismo je donijeli za šest mjeseci. Ovo je osjetljiva djelatnost, brinemo se o ljudima koji su često nemoćni i imamo veliku odgovornost. Vjerujte, ovo je odgovorna odluka koju nije bilo lako donijeti. Ovdje radi 20 ljudi, svi će ostati bez posla – rekao je Šimundža.

Iako je u javnosti poznato kako je imao novčanih problema u poslovanju (bio je dužan veliki iznos Gradu Splitu za komunalnu naknadu), on kaže da su poslovali pozitivno.

– Ovo je na koncu posao kao i svaki drugi i sada prestajem s ovom djelatnošću. Bilo je teško otvoriti dom za stare, sada ga je teško zatvoriti, ali to je život – izjavio je Šimundža.

Međutim, rođaci korisnika, koji su smještaj plaćali oko 5000 kuna, nazivaju ga nadajući se da će odluku o zatvaranju barem odgoditi dok ne prođe kriza izazvana virusom jer je na snazi zabrana primanja novih korisnika u domovima za starije.

– Ne možemo vjerovati da ih izbacuju upravo sada kada svakodnevno slušamo kolika opasnost prijeti baš za tu stariju populaciju. Ne znam što ćemo. Muž radi i u ovim uvjetima, ako negdje pokupi virus, bojim se što će biti s bakom ako je sada dovedemo doma – rekla nam je gospođa koja se našla u nevolji.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku naglašava kako je Dom za starije i nemoćne osobe „Afrodita“ privatni dom koji svoje usluge nudi isključivo slobodno na tržištu te su korisnici u tom domu smješteni isključivo temeljem ugovora o smještaju sklopljenim s pružateljem usluge. Napominju kako je osnivač doma socijalne skrbi dužan najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke o prestanku rada o tome izvijestiti Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade, kao i korisnike, članove obitelji, odnosno zakonske zastupnike korisnika.

"Prije prestanka rada doma socijalne skrbi korisniku smještenom temeljem ugovora o smještaju osnivač je dužan osigurati drugi primjereni smještaj“, napisalo je Ministarstvo u odgovoru na naše pitanje. Naveli su kako su inspektori toga ministarstva proveli inspekcijski nadzor nad pružanjem socijalnih usluga u spomenutom domu 20. veljače 2020., kada su utvrđene određene nepravilnosti koje nisu imale za posljedicu donošenje rješenja o zabrani rada doma, već su utvrđeni rokovi za otklanjanje nedostataka.

“Ovo ministarstvo nije bilo upoznato sa zatvaranjem navedenog doma. S tim u vezi navodimo da, na temelju odluke osnivača, jedinica područne (regionalne) samouprave rješenjem utvrđuje prestanak rada doma za starije i nemoćne osobe, sukladno članku 187. stavku 3. Zakona o socijalnoj skrbi“, kažu u Ministarstvu.

Komentara 8

NA
najljepšiji
13:25 04.04.2020.

Poslovna odluka, ne možeš nikoga prisiliti da radi ako ne želi. Njegova nekretnina, njegov novac. Na Ministarstvu za demografiju je potez, oni su donosili zakone, neka djeluju u korist starih, zbog toga postoje.

Avatar Kalladin
Kalladin
13:32 04.04.2020.

Tja. Čovjekovo pravo je da se prestane baviti tom djelatnošću. Obavijestio je sve u zakonskom roku i to je to.

SM
Smoking
15:09 04.04.2020.

Privatno vlasnistvo i koliko vidim sve je obavijestio po zakonu tak da ne vidim u cemu je problem. Eventualno da korisni i doma gazdi ponude 8000 kn po krevetu i eto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije