Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI GIGANT

Grad Osijek se oglasio oko slučaja Meggle: 'Želimo sastanak s vladom i tvrtkom što prije'

'Meggle1_pec_bih_140911'
Foto: ''
17.07.2020.
u 16:23

"Grad Osijek nije u mogućnosti utjecati na poslovne odluke privatnih tvrtki i zato nam nadu u ovoj situaciji ulijeva činjenica da se ne radi o stečajnom postupku, već o postupku restrukturiranja poslovanja".

Nakon što je njemački gigant Meggle jučer najavio gašenje proizvodnog procesa u Osijeku, a što bi rezultiralo sa 160 otkaza, vrlo brzo se o svemu se službeno oglasio i grad Osijek. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Jučerašnja najava Meggle grupe o gašenju proizvodnje u Osijeku prouzročila je šok i razočarenje u Gradskoj upravi. Odmah po primitku vijesti, obratili smo se Upravi Megglea s upitom o razlozima donošenja takve odluke, a potom i pozvali predstavnike radnika Megglea na sastanak, te očekujemo kako će se uskoro odazvati našem pozivu. Premda razumijemo dinamiku i pravila tržišne ekonomije - ne možemo ne osjetiti duboku gorčinu što u Osijeku nestaje 160 radnih mjesta i što se gasi dugogodišnja tradicija proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ova situacija zasigurno zahtijeva uključivanje najviše razine državnih institucija, ponajprije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva ali i predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Apeliramo stoga da se sastanak nadležnih institucija i Megglea održi u najskorijem roku. Grad Osijek nije u mogućnosti utjecati na poslovne odluke privatnih tvrtki i zato nam nadu u ovoj situaciji ulijeva činjenica da se ne radi o stečajnom postupku, već o postupku restrukturiranja poslovanja, kao i odgovor Megglea da će u tom procesu postupati odgovorno prema radnicima ali i ostalim dionicima procesa te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu.

Ukoliko sve inicijative za opstanak i nastavak rada Megglea u Osijeku ne poluče zadovoljavajući rezultat, polažemo vjeru u mogućnost kako će spomenute otpremnine biti poticaj radnicima da svojim neospornim znanjem, vještinama i sposobnostima pokrenu vlastiti posao. U tom slučaju Grad Osijek će im stajati na raspolaganju u obliku poticaja za razvoj poduzetništva, odnosno jačanja konkurentnog nastupa na tržištu, te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina.

Naglašavamo stoga da u okviru navedenih poticaja u Osijeku realiziramo potpore za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, potpore za certificiranje proizvoda i procesa te usklađivanje poslovanja s Europskom uredbom o zaštiti osobnih podataka, zatim potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, potpore za izlaganje na sajmovima te za odlazak na sajmove i konferencije kao posjetitelj, potpore za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika, i potpore za digitalizaciju poslovanja", stoji u njihovom priopćenju.

 

Ključne riječi

Komentara 4

BO
bolnaistina
09:24 18.07.2020.

Pametnom dovoljno. Državni aparat preskup. Ponašaju se kao pijani bogataši, Njemačka 5 službenih automobila, hrvatska 4000. Pre glomazna i neučinkovita državna administracija, od gradova, općina, županija, ministarstava. Usporedite opremljenost kancelarija svih u europi, i u hrvatskoj, mito, korupcija, nesrazmjer prihoda i rashoda, i imovine pojedinaca.!

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
17:34 17.07.2020.

Poslodavci moraju uložiti miljune kako bi pokrenuli proizvodnju. Ukoliko nešto na tržištu krene po zlu i moraju zatvoriti ili preseliti proizvodnju, opet moraju platiti miljune kako bi zbrinuli radnike (zakon o otpremninama). Poslodavci zaobilaze Hrvatsku u širokom luku jer je radnik zaštičeniji od svete krave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije