Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVNIK Skandali obilježili 2008. godinu

Grad kulture nije opravdao taj naziv

01.01.2009.
u 14:52

DUBROVNIK – Dubrovnik se voli nazivati “gradom kulture”, no događanja u dubrovačkoj kulturi i oko nje u protekloj 2008. godini sve su samo ne nešto čime bi se Dubrovčani ponosili.

Kulturni skandali
Naime, umjesto o velikim umjetničkim dostignućima o kulturi se u Gradu pričalo samo kroz prizmu skandala i nelogičnih situacija koje su se događale.

Događaj koji je obilježio 2008. godinu bilo je obilježavanje 500. obljetnice rođenja Marina Držića.

Uz činjenicu kako je Slobodan Prosperov Novak, voditelj programa obilježavanja te obljetnice, prilikom premještanja Držićeva spomenika s Babina kuka u staru gradsku jezgru sve protivnike toga čina, koji su se pozivali na dubrovački običaj o nepostavljanju bilo kakvih spomenika u Gradu, nazvao “četnicima”, veliki je skandal izbio i zbog novca namijenjenog toj proslavi.

Naime, sada već bivša ravnateljica Doma Marina Držića Vesna Delić-Gozze izjavila je kako Novak nekontrolirano troši državni novac te odbila potpisati njegove račune, zbog čega je ostala bez posla.

Bez posla ravnateljice ostala je i Varina Jurica-Turk u Dubrovačkim muzejima, kojoj su “glave” došli zaposlenici muzeja koji su pisali peticije protiv njezina rada, a gradska uprava te je peticije saslušala i smjenila je.

Smjena ravnatelja Kazališta Marina Držića Petra Miše Mihočevića u 2008. nije se dogodila, ali bilo bi čudno kada bi on dočekao sljedeću godinu.

Mihočević je također na “crnoj listi”, a kazalište je potresao i skandal s otuđenjem novca blagajnice te ustanove.

Skandala nije nedostajalo niti u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, pogotovo kod izbora novog/starog ravnatelja Pera Šiše, jer se njegovom protukandidatu, uglednom glazbeniku Mariju Nardelliju, spočitavalo da ne zadovoljava uvjete natječaja.

Zadnja je politička
Bilo je zanimljivo gledati i izbor za šefa dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, jer se glazbenici nikako nisu mogli odlučiti između Zlatana Srzića i Mladena Tarbuka, pa se na koncu ipak politički odlučilo da to i dalje bude Mladen Tarbuk.

Dubrovnik - grad kulture? Možda u ovoj godini, ali 2008. to nije bio slučaj.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije