Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivani potez

Grabar-Kitarović zadržala Turšića, čelnog čovjeka Josipovićeva ureda

Vito Turšić
Foto: Pixsell
21.02.2015.
u 19:34

Ostankom uigranih dužnosnika pokriva se nedostatak iskustva nove ekipe

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović već je drugog dana svog mandata povukla neočekivan potez – na listu imenovanih, među svoje savjetnike i osobe od povjerenja, uvrstila je i Vitu Turšića, 43-godišnjeg predstojnika Ureda predsjednika Ive Josipovića! Nije, naravno, ostao na istoj funkciji, koju preuzima Domagoj Juričić, no za bivšeg Josipovićeva predstojnika stvorena je čak i nova funkcija – ravnatelja Savjetničkog vijeća predsjednice (a imenovala je, do sada, šest savjetnika i još će jednog – savjetnika za gospodarstvo). Kažu da je imenovanje bilo iznenađenje i za samog Turšića, koji je, kao i ostali Josipovićevi dužnosnici, doslovce već bio spakirao kutije sa svojim stvarima.

No, nije to jedina osoba dužnosničkog statusa koju je predsjednica odlučila “naslijediti” od bivšeg predsjednika. Ostaje, i to na istoj funkciji, i dosadašnja glavna tajnica Ureda Mirjam Katulić. Na Pantovčaku ovakvu odluku tumače dokazom otvorenosti i “uključivosti” nove hrvatske predsjednice koja, kao što je i obećala, pokazuje širinu i otvorenost prema kadrovima koji nisu bili “njezini ljudi”, ali se uvjerila u njihovu stručnost.

Demokratska legitimacija

No, osim svojevrsne demokratske legitimacije i sklada s izbornom parolom o novom zajedništvu, predsjednica ostankom dva uigrana dužnosnika pokriva i nedostatke iskustva u svojoj ekipi, a koji nisu imali prilike spoznati svu kompleksnost poslova na Pantovčaku. Jednostavnije rečeno, iskustvo u organizaciji rada Ureda dobro će doći ekipi koja je stigla s novom predsjednicom. Drugo je, no ipak manje iznenađenje, izostanak imenovanja komodora Ivice Tolića na mjesto savjetnika za obranu. Razloge treba tražiti, kažu, u tome da Tolić – premda iskusan bivši časnik i načelnik stožera HRM-a, sa završenom NATO-ovom obrambenom školom u Rimu – ipak nema dovoljno NATO-ovskih novih znanja i sigurnosnih licencija koje se stječu kontinuiranim sudjelovanjem u “sektoru” obrane. Osim toga, Tolić je u mirovini već sedam godina. Predsjednica je tu pronašla zanimljivo rješenje – sektor obrane preuzima Josip Buljević, koji ionako ima vrlo odgovoran “sektor” nacionalne sigurnosti.

Jednostavniji ustroj

Kadroviranja, međutim, ne staju, jer predsjednica još mora imenovati i važnog joj – savjetnika za gospodarstvo. U njezinu uredu ističu da su imenovanja rezultat potpuno novog, jednostavnijeg i, važno, jeftinijeg ustroja Ureda predsjednika. Potpuno su ukinute funkcije pomoćnika i zamjenika savjetnika, a rezultat toga je smanjivanje broja dužnosnika sa 40 na 20-ak, dakle gotovo je prepolovljen. Riječ je, kažu na Pantovčaku, i o znatnoj uštedi na plaćama.

>> Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku primila Anne Brasseur

>> Predsjednica pita građane: Kojim mjerama riješiti problem nezaposlenosti mladih?

>> Bit će ušteda. Ured će biti manji od Josipovićevog

Komentara 65

DU
Deleted user
20:08 21.02.2015.

Što se Josipović ima čudit? pa on je najveći izdajnik na svijetu,sve do prije par dana branio je vladu, trošio njihovu lovu da bi im okrenuo leđa i rekao im da ništa ne znaju,istina ali ipak.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:44 21.02.2015.

Broj beskorisnih Ivinih uhljeba prepolovljen....svaka čast gospođo predsjednice !!!

MI
Mirnadob
20:28 21.02.2015.

Pa nije Predsjednica Ranko Ostojic,koji je odpustio do tadasnje policajce a doveo 2500 novih,mozda,mozda i abolirane cetnike???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije