Naslovnica Vijesti Hrvatska

Snažnije povezivanje hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske jedna je od ključnih zadaća

Grabar-Kitarović istaknula je i da se, u sklopu "Akcijskog plana“ koji je uputila hrvatskoj Vladi, uz ostalo, nalaze mjere koje hrvatskim iseljenicima trebaju olakšati stjecanje državljanstva, što je političko- administrativni uvjet za djelotvornu provedbu drugih mjera.
28. lipnja 2018. u 20:31 36 komentara 441 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak da je snažnije povezivanje hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske i njihovo uključivanje u sadržaje domovinskog života jedna od ključnih državnih zadaća, istaknuvši kako je jedan od prioriteta njezine politike jačanje veza države s iseljeništvom i svim Hrvatima izvan Hrvatske i zagovaranje mjera koje će to omogućiti. 

Andrej Plenković SMIRUJU SE ODNOSI Plenković o odnosu s predsjednicom: Kad nema rata, nema ni primirja

"To je, razumije se, trajna zadaća i Hrvatskoga sabora i Vlade, stranaka, akademske zajednice, naših općina, gradova i županija, vjerskih zajednica, medija i svih drugih dionika društvenoga života", istaknula je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice u Uredu predsjednice. Naglasila je kako je to posebno važno danas, kada demografska kriza prijeti svim segmentima naše društvene i državne stabilnosti.

Naše brojno iseljeništvo, poručila je, izraz je toga izazova, ali još je više dio njegova rješenja. Zato je, navela je, u svom "Prijedlogu mjera populacijske politike“ naglasila mjere koje se odnose na iseljeništvo, osobito na stvaranje uvjeta za njihovo uključivanje u gospodarski, politički, kulturni i svaki drugi segment života hrvatskoga društva i države, uključujući stvaranje uvjeta za povratak odnosno useljenje u Hrvatsku kroz bolju suradnju naših diplomatsko-konzularnih predstavništava i iseljeničkih društava, poslovnih klubova i drugih organizacija.

Grabar-Kitarović istaknula je i da se, u sklopu "Akcijskog plana“ koji je uputila hrvatskoj Vladi, uz ostalo, nalaze mjere koje hrvatskim iseljenicima trebaju olakšati stjecanje državljanstva, što je političko- administrativni uvjet za djelotvornu provedbu drugih mjera. Tako je, kada se radi o mladima, predložila povećanje kvota za upis na sveučilišta u Hrvatskoj i proširenje mogućnosti stipendiranja, razvijanje programa razmjene srednjoškolskih učenika iz hrvatskog iseljeništva, online učenje hrvatskog jezika te dobivanje tzv. work&travel radne dozvole u Hrvatskoj za vrijeme ljetnih odnosno školskih praznika.

Predsjednica Republike istaknula je i kako je važno da se fokus zajedničkih aktivnosti usmjeri i na BiH. "Hrvatski narod u BiH bori se za svoju ravnopravnost i treba mu pomoć, kako Hrvatsk, tako i hrvatskoga iseljeništva, u kojemu su mnogi upravo iz BiH. Ta pomoć treba biti konkretna, u suradnji s nadležnim tijelima BiH i tamošnjim ustanovama hrvatskoga naroda", poručila je.

PLIJENI PAŽNJU Modni izričaj hrvatske predsjednice: Dokaz da protokol ne znači dosadu

Podsjetivši da je prije tri dana obilježen Dan državnosti, Grabar-Kitarović rekla je da, kao što je nacionalna pomirba bila ključni uvjet za stvaranje hrvatske države, tako je sada država uvjet da u punoj mjeri razvijamo svoje nacionalne potencijale. "Premda površinom i brojem stanovnika mala, hrvatska je država globalno mnogo veća i važnija upravo po svojim iseljenicima. I zato, u mjeri u kojoj hrvatski iseljenici budu uključeni u razvoj hrvatskoga društva i države, rast će naše samopouzdanje, ugled i snaga u svijetu", istaknula je Grabar-Kitarović zahvalivši iseljenicima na njihovu radu za Hrvatsku i hrvatski narod.

Na Danu otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice nastupila je udruga "Dubrovački primorski svatovi", koja je izvela dubrovačku poskočicu "Linđo" te HKUD "Prigorec" iz Zagreba koji su izveli narodnu pjesmu "Kriči, kriči tiček" te narodni ples drmeš, a iseljenici su od predstavnika Matice iseljenika, Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH , MUP-a, Ministarstva vanjskih i europskih poslova  i drugih mogli dobiti potrebne informacije i materijale.

Kolinda Grabar Kitarović
1 / 17
Svečana ceremonija uručenja Oskara znanja 2018.
Vlatka Pokos javila se iz Kanade Vlatka Pokos poručila predsjednici i premijeru: Ovo je prilika da pokažete da vam je stalo Kolinda Grabar Kitarović KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ Ključ našeg predsjedanja EU 2020. jest ‘plavi rast’
Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • Ante tTony:

    Svaka cast triba nesto pod hitno poduzet u suprotnom nestat cemo kao narod nakon 50 godina u iseljenistvu osito sam dusevnu potrbu da moram nesto ucinit za dusu koja je ostala doma sad gradim punom parom dica kazu za koga ... prikaži još!a mislim se za vas nikad neznas kad ce ce vam tribat . A prijateljma u isejlenistvu siti te se sta vam je reka caca.

  • nogogaz:

    Drugim rijecima, HDZ nasim novcem brine o bazi svojih biraca...

  • Dachy89:

    Ja kao Hrvat izvan RH, mogu reći par riječi o tome. Pozitivan odgovor na moj zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva sam čekao točno 15 mjeseci. Nije to sad neko dugo vrijeme čekanja, ali... Rješenje je doneto početkom prosinca, a mene ... prikaži još! su obavijestili krajem siječnja. Da napomenem da sam sve završavao u Petrinjskoj u Zagrebu, što bi trebalo samo da ubrza sve, jer dokumentacija ne šeta negdje daleko. U siječnju, ne znajući da je rješenje već doneto u prosincu, sam pisao žalbu uredu Predsjednice RH, pozivajući se na njeno zalaganje za Hrvate izvan RH. Odgovor iz kabineta Predsjednice sam dobio za 7 dana, u kom ona traži očitovanje ministra unutarnjih poslova RH zašto se toliko dugo čeka. Nakon 10 dana od dobijanja tog odgovora, mene su zvali iz MUP-a da mi je rješenje gotovo. Što znači, sve može mnogo brže da se završi.