Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70. obljetnica

Grabar-Kitarović na Plitvicama: Obveza je očuvati to jedinstveno prirodno blago

Kolinda Grabar-Kitarović - Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
05.04.2019.
u 00:02

Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu, istaknula je Grabar- Kitarović.

Predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je na svečanoj večeri u povodu obilježavanja 70 godina osnivanja NP Plitvičkih jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a djelatnicima parka čestitala obljetnice te poručila kako je "naša obveza očuvati to jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili."

Kako je istaknula večeras se slave "velike i važne obljetnice za našu Domovinu koja je blagoslovljena izvanrednim prirodnim ljepotama, a Plitvička jezera bez sumnje su pravi dragulj među njima."

 "Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske, stoga mu ne treba posebna promidžba jer su upravo Plitvice, izvrsna reklama za hrvatski turizam, za našu specifičnost u raznolikosti i ljepoti prirodnih bogatstava", rekla je predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović - Plitvička jezera
1/7

 Kako je istaknula Grabar- Kitarović, Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu "kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta."

Predsjednica je rekla i da je tijekom rada i života izvan Hrvatske u susretima s ljudima uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park.

Predsjednica je posebno naglasila da odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša.

 "Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom, u kojem se greške skupo plaćaju. Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili rekla je i pozvala se na legendu o Crnoj kraljici.

Po toj legendi bez Crne kraljice ne bi bilo ni Crne, ni Bijele rijeke; a da nema tih rijeka, ne bi bilo ni Plitvičkih jezera…

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

 "Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili, simbolično onako kako nam kazuje legenda o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša i domovina vaša, jedina koju imate. I ovakva beskišna, tvrda i neplodna, najljepša je i najbogatija za vas. Volite je!' Tako je navodno zborila Crna kraljica kada je od suza stvorila vodu i ljepotu kojoj se svi dive, rekla je Grabar. Iako legenda, ova priča nosi poruku o odnosu prema prirodi, koju smo naslijedili od naših predaka, a posudili od budućnosti. Volimo je, čuvajmo je kao odgovorni nasljednici za budućnost naše djece kojima ovo nacionalno blago ostavljamo u nasljeđe."

Čestitajući ravnatelju Tomislava Kovačevića i djelatnicima parka poželjela je da Nacionalni park Plitvička jezera i dalje ostane biser hrvatske i svjetske prirodne baštine.

Komentara 17

MA
MađarskaIna
23:44 04.04.2019.

Grabar-Kitarović na Plitvicama: Obveza je ne očuvati to jedinstveno prirodno blago nego postaviti trotoar da mogu ja izvesti domoljubni stand up program sličan onom van ograde Bijele kuče.

AL
altruist
07:16 05.04.2019.

Kolinda ce dobiti 5% glasova na sljesecim izborima. Zasluzeno..

DO
Dolehdzlopovi
08:55 05.04.2019.

Došla s "ulagačima"procijeniti stanje..Il če prodat il iznajmit, kao da je auto ili kuča..!!!..Zna se šta su u stanju napraviti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije