Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dojam

Govor tijela: Sanader demontiran i pokoren, Turudić neuvjerljiv

'20.11.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Ivo Sanader na izricanju nepravomocne presude u predmetima Hypo i INA-MOL. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
20.11.2012.
u 19:49

Sudac Turudić se baš nije proslavio. Čitanje presude mu je na nivou djeteta, smatra Ljiljana Buhač

Kako je Sanader podnio presudu i kaznu? Psihologinja Mirjana Krizmanić kaže da je djelovao bahato i mirno kao i obično držeći se u stilu “samo vi jamrajte, meni neće ništa biti”. No, Ljiljana Buhač smatra da smo vidjeli dva lica Sanadera – na suđenje je došao s osmijehom na licu, a na kraju je bio demontirani srušeni Sanader. Ostavio je dojam osobe kojoj se srušio svijet – pokazivao je ljutnju (ukočeno tijelo, prekrižene ruke i noge), strah (spuštanje pogleda, ubrzano treptanje, ubrzano i plitko disanje) razočaranje, gađenje, nervozu i stres. To što je često dodirivao sebe, po nosu, gladio kravatu, upozorava na visoku razinu emocionalnog stresa.

– Tijekom suđenja imao je negativan kritički stav prema sucu i izrečenom. Za obrazlaganja presude misaono je bio negdje drugdje, stekao se dojam da želi da sudac zatvori usta. Od samouvjerenog Sanadera danas smo vidjeli pokorenog i slomljenog – kaže Buhač.

>> Sanaderu deset godina, stigao u remetinečki zatvor!

O držanju i načinu na koji komunica sudac Ivan Turudić podijeljena su mišljenja. Neki mu zamjeraju pomanjkanje elokvencije, narodsko držanje u sudnici, dok je za druge dobar sudac baš zato što govori tako da ga svaki građanin razumije. Kakav je dojam za čitanja i obrazlaganja presude ostavio na prof. Ljiljanu Buhač, stručnjakinju i konzultanticu komunikacijskih vještina i fiziognomije?

– Sudac Turudić se baš nije proslavio. Čitanje presude mu je na nivou djeteta u prvom razredu koje se hrva s riječima i slovima. Nije djelovao uvjerljivo. Nerazumljiv, kašljucav, meškoljio se, stišavao glas, brzo čitao kao da želi pobjeći od sadržaja – kao da ni sam ne vjeruje u ono što govori. Bio je nervozan kao da sam sebi čita presudu. Bilo ga je teško pratiti nama, a kako je tek bilo Sanaderu – kritički je opisala prof. Buhač držanje te verbalnu i neverbalnu komunikaciju suca Turudića.

>> Striedinger 1994. nije znao da će se voditi ovaj proces

Komentara 40

OB
-obrisani-
20:37 20.11.2012.

Oduzeti cijelu imovinu obitelj i zenu na ulicu sto su prekrivali kriminal?!

OB
-obrisani-
20:38 20.11.2012.

Jos jedno 15 godinica i to bi bila konacnica................ali da okrije svoje suradnike 99,9% i Ja osobno mislim da nije bio sam !!!!

Avatar mlijeko
mlijeko
20:02 20.11.2012.

Dobro su uočilli. Sudac Turudić se ponašao kao da mu je netko drugi napisao presudu. Osobno mislim da i je, jer ova presuda nema veze sa pravom, a to zna i sam Turudić. Olakotna okolnost za suca Turudića je taa da tko bi se usudio u ovakvoj atmosferi linča osloboditi Sanadera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije