Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U ZDRAVSTVU Što otkrivaju lažno izdani recepti

Gotovo svaki pacijent u BiH shizofrenik ili dijabetičar

bih_skandal_tx.jpg
import
21.09.2006.
u 18:21

MOSTAR - "Prijavu smo zaprimili i trenutačno se provjeraju svi navodi i dokazi. Potrebno je obaviti saslušanja osoba protiv kojih su podnesene prijave, a i one se trebaju očitovati o cijelom slučaju. Tek nakon svih tih koraka odlučit ćemo hoće li se podizati optužnica lili ne, kazao je za Večernji list Nijaz Mehmedbašić, glavni tužitelj HNŽ-a.

Na naše pitanje je li do sada bilo sličnih prijava tužitelj Mehmedbašić odgovorio je da je to prvi put. Šestorica liječnika i tri liječnice protiv kojih su podnijete kaznene prijave, ako se utvrdi da su krivi, bit će prvi optuženi za malverzacije s izdavanjem lažnih recepata na području te županije. Skandal oko izdavanja lažnih recepata na području HNŽ samo je početak rušenja piramide prevara u zdravstvu.

Po dostupnim podacima, najčešći lijekovi na koje su pisani lažni recepti su Inzulin - lijek za šečernu bolest, Salozinal - lijek za Chronovu bolest i Ferobarbiton - lijek za shizofreniju. Broj lažno izdanih recepata posljednjih nekoliko godina provjerava se i još nije moguće utvrditi točan broj, ali na razini BiH može se govoriti o milijunima, jer ako je samo u HNŽ izdano na stotine tisuća lažnih recepata, onda je stanje u BiH alarmantno. Slijedom tih podataka dolazimo do zaključka da je gotovo svaki pacijet ili šećeraš ili shizofrenik.

 Takve prevare, koliko ja znam, odnosno koliko je Ministarstvo zdravstva FBiH službeno izviješteno, nisu zabilježene u drugim županijama, ali županijski Zavodi zdravstvenog osiguranja krenuli su u strože kontrole i vjerojatno je to početak  kazao je za Večernji list Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

 Ministarstvo zdravstva FBiH daje punu potporu aktivnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, kao i drugih zavoda glede utvrđivanja nepravilnosti u propisivanju i izdavanju lijekova, odnosno oduzimanju šifri svim liječnicima za koje se utvrdi da su zlorabili svoje pravo propisivanja lijekova. Šteta je nanesena i pacijentima jer se na taj način smanjuju raspoloživa sredstva obveznog osiguranja za lijekove i zdravstvene usluge  naglasio je ministar Mandić.


Slučaj sarajevskog ginekologa

U BiH je registrirano više od 100 veledrogerija, a procjene govore da se čak trećina lijekova plasira preko "crnog tržišta". Godišnja vrijednost tako distribuiranih lijekova navodno dostiže iznos i od 100 milijuna KM. Prije tri godine samo u jednoj inspekcijskoj akciji u sarajevskim ljekarnama otkriveno je gotovo 200 neregistriranih lijekova. I bez lijekova, bh zdravstvo potresa dovoljno afera. Slučaj sarajevskog ginekologa dr. Zijada Lagumdžije, koji je zbog primanja mita osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 10.000 KM, nije jedini. Nevladine organizacije tvrde kako je prosječan iznos mita koje pacijenti daju liječnicima oko 250 KM. (eme)


Na receptima imena pacijenata koji ne boluju od navedenih bolesti

Po navodima iz prijave, liječnici su prodavali lažne recepte i izdavali ih na ime pacijenata koji nisu znali da je na njihovo ime ispisan recept, a kamoli da boluju od tih bolesti, otkriva nam sugovornik iz Tužiteljstva. Doznali smo kako ljekarna u Rami radi u sklopu Doma zdravlja, što je protuzakonito. U ovom slučaju prisutna je izravna sprega između farmaceuta koji radi u Domu zdravlja, liječnika i ljekarne, čime su omogućene lakše i brže prevare.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije