Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Tajna uhićenja generala na Kanarima

Gotovinu odali pozivi najbližima

htv-odali-TXT.jpg
import
20.12.2005.
u 20:55

Dva tjedna nakon uhićenja generala Ante Gotovine u tenerifskom hotelu Bitacora, sve je duža lista stranih obavještajnih službi koje si pripisuju ključnu ulogu u njegovu hvatanju. Interpol, UN, španjolska tajna služba... Potom je Carla del Ponte izrazila zahvalnost hrvatskim vlastima, dakle  POA-i. U ovoj zakulisnoj bitki za primat u vezi s lociranjem Ante Gotovine, nekome od igrača nedostajala je i već ustaljena "kriminalna" poveznica odbjegloga hrvatskog generala i Hrvoja Petrača.
Nije trebalo dugo čekati  omiljena teza britanske obavještajne službe MI-6 biva progurana u Grčkoj. Dnevni list Ta nea objavljuje kako je Gotovina uhićen  zahvaljujući grčkoj tajnoj službi! U bajkovitom tekstu piše da su grčki obavještajci još 31. kolovoza locirali razgovor Gotovine i Petrača.

Antin signal Dunji
U više od četiri godine dugoj potrazi za generalom, telefoni Dunje Gotovine, obitelji i važnijih znanaca bili su nadzirani. Jedne vruće rujanske noći na Kanarima, general Gotovina poželio je javiti se Dunji, pa je s mobitela strane državljanke, pretpostavlja se bliske obitelji, kratko nazvao suprugu. Bio je to signal Dunji da uzme novu pre-paid telefonsku karticu i izađe iz stana. To je i učinila, spustila se nekoliko stotina metara niže i čekala drugi poziv.
Ubrzo je Gotovina nazvao drugi put i dulje razgovarao. Dunja je Antu pitala je li zdrav, uzima li potrebne vitamine...Već prvi, kratkotrajni poziv uhvatili su hrvatski operativci, no nisu uspjeli locirati mjesto. Kad je Gotovina drugi put nazvao s istog broja, agenti su bili pripravni. U posebno opremljenom kombiju pratili su Gotovininu suprugu i snimali razgovor.
Hrvatske tajne službe izvijestile su državni vrh  učinjen je prodor... Ante Gotovina lociran je u Španjolskoj. Snimka je najprije puštena najužem hrvatskom državnom vrhu te 29. rujna poslana i puštena osobno Carli del Ponte.

Iznenadni preokret
Dan poslije ona boravi u Zagrebu gdje, očito u dogovoru s hrvatskim vlastima, skriva obavještajni "prodor" i novinarima izjavljuje kako je razočarana. Javnost smatra da će izvješće o suradnji RH i Haaga biti negativno. Nekoliko dana poslije, u Luxembourgu traje zasjedanje EU vlade i europski ministri vode veliku borbu o kandidaturi Hrvatske i Turske. Velika Britanija žestoko je osporavala hrvatsku, a Austrija tursku kandidaturu.
U jeku noćnih žučljivih konflikata austrijske i britanske delegacije, britanskom ministru vanjskih poslova Strawu dolazi Carla del Ponte i kaže mu:  Imamo Gotovinu, hrvatska Vlada potpuno surađuje s Haagom, Gotovinu još ne možemo uhititi, trebat će nam vremena, ali je lociran... Moje će izvješće o Hrvatskoj biti pozitivno...
Idućeg dana, 3. listopada, Del Ponte doista podnosi pozitivno izvješće i 4. listopada Hrvatska postaje "punopravni" EU kandidat.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije