Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Maslenica

General Gotovina: Sjetimo se mladih vojnika, nose trajni biljeg

Obilježavanje obljetnice vojno redarstvene akcije Maslenica
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
21.01.2019.
u 19:19

U ključnim satima akcije poginulo je 13 branitelja, no do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127

Sjećanje na događaje otprije 26 godina – kada su Oružane snage Republike Hrvatske u 72 sata oslobodile ključne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine – u Zadru je okupilo brojne sudionike vojno-redarstvene operacije Maslenica.

– Bila je to prekretnica u Domovinskom ratu, akcija u kojoj smo pokazali organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske – kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

Uz njega, vijence su položili i izaslanik predsjednice Republike general Ante Gotovina, general Miljenko Filipović kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general zbora i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, izaslanik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač te brojni branitelji.

Udar brigada

S posebnom pozornošću slušali su riječi svojega negdašnjeg zapovjednika Ante Gotovine koji je podsjetio na mlade ljude koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica.

– Neki su bili jedva punoljetni i dali svoje živote, neki nose trajni biljeg. Svih njih trebamo se sjećati jer s njima smo ostvarili samostalnost i slobodu Hrvatske koje imamo danas. Ta je sigurnost bila skupo plaćena – kazao je Gotovina.

Osim što je bila skupo plaćena, operacija Maslenica bila je nužna jer je okupacijom trećine hrvatskoga teritorija 1991. godine srpski agresor komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila te je bilo ugroženo cijelo hrvatsko primorje i gotovo prekinuta prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske, koja se zbog toga otežano odvijala preko otoka Paga.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, a glavne napadačke udare tijekom operacije izvršili su pripadnici profesionalnih gardijskih brigada, dok su za obrambeno djelovanje angažirani pripadnici pričuvnih brigada.

Nastavak obilježavanja

Operacija je otpočela u šest sati ujutro 22. siječnja 1993. godine i u njoj su prvi put u zajedničkom napadu angažirane kopnene, pomorske i zračne snage OS RH.

Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon tri dana te je deblokiran Zadar u čijem je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela i bitne strateške točke – zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Samo nekoliko mjeseci poslije sagrađen je, naime, pontonski most na Novskom ždrilu koji je potkraj srpnja 1993. godine pušten u promet. Njime se prometovalo sve dok nije sagrađen novi Maslenički most 1997. godine. U ključnim satima akcije poginulo je 13 branitelja, no do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Njima u spomen obilježavanje će se idućih dana nastaviti programom u Islamu Latinskom, Posedarju, Jesenicama, Paljuvu, Škabrnji, Novigradu i Donjem Karinu.

Mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a sa 188 ratnih zastava, kao dio središnjeg programa, odgođen je zbog lošeg vremena, što je ministar Damir Krstičević komentirao riječima da se mora prije svega voditi računa o ljudima. “Vidite koji su uvjeti, bit će vremena i za mimohode, mislim da je to razumna i dobra odluka”, kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Komentara 35

MO
Monique
14:18 21.01.2019.

Da se nikad ne zaboravi.. Hvala svim Hrvatskim braniteljima 🇭🇷🇭🇷🇭🇷

CR
CROLINDA
13:48 21.01.2019.

skupo je plaćena a kad čovjek samo pogleda zastupnike u hrvatskom saboru sami redikuli s kulturom izražavanja i ponašanja uličnih bitangi i protuha - kako ih samo nije stid grobova - nikad ništa konstruktivno - samo ljubomora što oni nisu na vlasti i ništa drugo - ne zna se ko je se više srozao u nekonstruktivnosti nekulturi i cirkusarijama - Beljak ili Most ili Živi zid ili SDP koji su na primjer napadali kupnju zrakoplova jer kao ima i važnijih stvari od toga a sada kad se kupnja izjalovila drugovi larmaju da je ugrožena obrambena sigurnost države - kojega li prozirnoga licemjerja - samo udri kontru kao mala djeca i to im je sve što znaju u zavisti i ljubomori što se ne mogu dočepati vlast

Avatar Croatino
Croatino
13:27 21.01.2019.

Lako je danas siditi pred ekranom, gledati SP u rukometu i navijati HRVATSKA!! Drugi dan odes na portal VL-a i pljujes na branitelje, politicare i RH opcenito. Kako je tako je, mozda i bude bolje ali imamo hrvatsku. Za sve sto nam ne ide, sami smo krivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije