Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj suđenja

Gotovina, Markač i Čermak doznat će presudu najranije u studenom

gotovina
17.06.2010.
u 18:27

U tri dana tužitelji i obrane imat će svoje završne riječi. Potom će sudskom vijeću trebati još određeno vrijeme, otprilike od dva do tri mjeseca do donošenja prvostupanjske presude.

Mnogo tiše nego što je počelo, suđenje trojici u Haagu optuženih hrvatskih generala – Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku – primiče se kraju. Sudnica je ovih dana posve opustjela. Ispunit će se optuženicima, obranama i tužiteljima u posljednjem tjednu kolovoza.

U tri dana, tužitelji i obrane imat će svoje završne riječi. Potom će sudskom vijeću trebati još određeno vrijeme, otprilike od dva do tri mjeseca do donošenja prvostupanjske presude. Gotovina, Markač i Čermak doznat će prvostupanjske presude najranije u studenom, možda i u prosincu ove godine.

Domaća zadaća za suce

Premda je proces generalima započeo vrlo brzo, a sudsko vijeće, vođeno nizozemskim sucem Alphonsom Orijem neprestano je požurivalo strane, u proteklih nekoliko mjeseci suđenje se razvuklo.

Sporim tempom radilo je upravo sudsko vijeće, kojemu je za “njihovih” 7 svjedoka, uz mnoge stanke trebalo nekoliko mjeseci. Možda je na tijek i brzinu suđenja utjecala i sadašnja situacija oko pregovora RH i EU. U dvije godine i tri mjeseca, koliko je prošlo od početka, u sudnici je ispitan 141 svjedok. Tužiteljstvo je dovelo 81 svjedoka, a obrane 57. Od toga broja, Gotovinina obrana ispitala je 25, obrana Čermaka 19, a Markača 13 svjedoka. Nakon završetka dokaznog dijela postupka, branitelji i tužitelji sada moraju sažeti dvogodišnji postupak u završne riječi. Kao predložak za sudsko vijeće dovršavaju tzv. Finalni podnesak. Svaka strana u procesu podnosi materijal koji ima oko 400 stranica (ukupno 1200), a tu “domaću zadaću” za suce strane trebaju predati do sredine srpnja.

Vrijeme za pitanja

Nakon ljetne stanke, prvo sa završnom riječi počinje tužiteljstvo (6 sudskih sati), onda obrane (svaka po dva i pol sata). Slijede replike tužiteljstva, a na kraju završne replike obrana. Pripremljeni suci također će imati svoje vrijeme za pitanja.

Bude li prvostupanjska presuda izrečena do kraja 2010., do tada će Gotovina provesti pet godina u pritvoru, a Čermak i Markač više od tri godine. Do stanke, očekuje se da će sudsko vijeće donijeti odluku i o sub poeni RH koju je, zbog tzv. topničkih dnevnika zatražio glavni tužitelj Serge Brammertz još prije dvije godine.

Komentara 85

OB
-obrisani-
21:37 17.06.2010.

hehehehehe,radim tamo,hehehehe,al to nije posao,brale,to je sedenje za 200e,vise bih zaradio na gradjevini,al dobro,kazu tako mora da se presedi tu zbog drugih benifita...nego ebes to.... ako se kladis na nemacku,onda si kreten....veruj mi....jedini tim koj ima da pobedimo to susu nemci.......u krajnjem slucaju igraj 2+.....mada ce biti 3/1 za srbiju......cujemo se u subotu.

PR
prvacrta
21:56 17.06.2010.

Kralju, Imaš pravo, lokacija pokazuje na neku zdravstvenu ustanovu u Beogradu...

OB
-obrisani-
20:59 17.06.2010.

erdelezi....dovoljno da pustimo nase cigane,bre,ima da vas pojedu za dorucak koliko vas vole....a vasi albanci,ratovali ste s njima devedesetih i nek vam se vratilo....vise ima heroina u hr nego sto je ikad bilo u srbij....volimmmmmm,volim,volim......nek vam zive deca.....ziveo enver hodza....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije