Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomilovanje

Gotovina: Potpisao sam pismo podrške Perkoviću i Mustaču, taj je čin u skladu s mojim životnim načelima

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/DPA
1/4
19.04.2022.
u 16:18

I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe, kazao je Gotovina

General Ante Gotovina poslao je priopćenje u kojem je objasnio zašto je potpisao pismo u kojem se od predsjednika Zorana Milanovića traži pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Da! Potpisao sam pismo podrške brigadirima Hrvatske vojske Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji su uputili molbu za pomilovanjem mjerodavnoj državnoj instituciji.

Brigadira Josipa Perkovića upoznao sam početkom Domovinskog rata, prvog dana mojeg pristupanja Zboru narodne garde. Kroz sve godine rata imali smo korektnu profesionalnu suradnju. Kao pomoćnik ministra obrane, zaslužan je za izgradnju i ustroj Sigurnosno-informativne službe. Danas su ovih dvoje ljudi poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja.

Nisam poznavao niti jednog od njih prije 1991. i stoga ne osporavam valjanost njihovih osuda. Ovaj čin podrške je u skladu sa mojim životnim načelima.

Pravo i pravda: sjetimo se naših branitelja koji sjede u zatvorima diljem Europe, koji također traže ili će tražiti pomilovanje. Pamtimo sve procese i osude, optužbe međunarodnog kaznenog suda pod sintagmom „Udruženi zločinački pothvat“ - na čelu sa predsjednikom hrvatske države dr. Franjom Tuđmanom, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog stožera, zapovjednicima i svim znanim i neznanim sudionicima. Pamtimo optužbe utemeljene na lažima, manipuliranim dokazima i namještenim, iznuđenim svjedočenjima.

Nedostatak osjećaja za pravdu, manipulacije, laži, bahatost i pohlepa uzroci su sukoba i ratova među ljudima i narodima. Proživjeli smo to iskustvo kroz Domovinski rat i poslije rata, danas tome svjedočimo i u Ukrajini. Nepravde stvaraju frustracije, gnjev, mržnju i želju za osvetom. Oko za oko, zub za zub – znači nastavak sukoba i nova stradanja.

Tome nasuprot su oprost i osjećaj za milost, koji na razini čovječnosti nisu odraz slabosti, nego snage. I neprijateljskom vojniku zarobljenom tijekom bitke dužni smo sačuvati ljudsko dostojanstvo i dati potrebnu skrb.

Savjest nalaže djelovati u okviru ljudskih i zakonskih mogućnosti, kako bi ljude vratili njihovim obiteljima.

Držim da o gladi može govoriti siromah, o ratu onaj koji ga je proživio – bilo kao civil, bilo kao vojnik. O slobodi onaj, koji ju je jednom izgubio, bio u okovima i živio u tamnici, o pravdi oni, koji su otrpjeli nepravdu.

Danas su glasni teoretičari, koji imaju mišljenje o svemu – bilo bi dobro da se nauče slušati i čuti onog iz druge perspektive - ostati ponizni i, ako su vjernici, zahvaliti Gospodinu što su pošteđeni osobnog iskustva onog o čemu govore.

I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe", stoji u priopćenju generala Gotovine. 

Nobilo: Tuđman bi sigurno pomilovao Perkovića i Mustača

Podsjetimo, pismo podrške pomilovanju Perkovića i Mustača potpisali su umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i Marinko Krešić, koji je kasnije povukao svoj potpis, što je već ranije učinio general Krešimir Ćosić.

Mediji navode kako umirovljeni generali smatraju da Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obrani zemlje.

Odvjetnik Anto Nobilo podnio je u utorak Ministarstvu pravosuđa i uprave zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i pritom ustvrdio da bi ih pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sigurno pomilovao, a pokojni ministar obrane Gojko Šušak potpisao taj zahtjev.

Nobilo je također rekao da su generali koji su povukli svoje potpise sve javno objasnili te da nema primjedbi. ''Važno je da nitko, pa ni dvojica koji su povukli potpis, nisu doveli u pitanje sadržaj generalskog pisma'', kazao je.

Iz Ureda predsjednika Republike poručili su kako su u utorak ujutro zaprimili dopis sa zahtjevom za pomilovanjem i da će Zoran Milanović obaviti razgovor s generalima, ali neće biti posebnog sastanka na tu temu.

Perković i Mustač osuđeni su u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu u proljeće 1982. dao nalog Perkoviću koji je u to vrijeme vodio odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da pripremi ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj. 

Đureković je likvidiran 28. srpnja 1983. godine u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Münchena.

Video: Milanović: Ide se u rekonstrukciju, a ne u Sibir, ministri su 'na drogama' od neizvjesnosti

Komentara 133

LE
LenardHr
16:27 19.04.2022.

Jel to vrijedilo za Norca, Mercepa, Brodarca i tisuce onih koji su branili Hrvatsku i poslije im je Hrvatska vratila zatvorskim kaznama. Kojoj su pobjednickoj vojsci jos sudili? Abolirali smo ce.nike i ud.ase a hrv branutelji nek trunu u zatvorima.

DU
Deleted user
16:23 19.04.2022.

Merčep nije bio vrijedan tvojih životnih načela!?

Avatar Rafael B
Rafael B
17:04 19.04.2022.

Tko s Nobilom tikve sadi taj Hrvatskom narodu ne želi dobro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije