Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gospodarski pojas ne bi mogle koristiti druge članice Unije

Dr. Marina Vokić-Žužul kaže da Hrvatska prema Konvenciji o pravu mora može proglasiti IGP, a da je konvencija iznad propisa EU za to područje
27. studenoga 2015. u 22:00 2 komentara 742 prikaza
25.05.2014., Zagreb - Pracenje rezultata izbora za zastupnike u Europski parlament u stozeru OraH-a.  Mirela Holy i Davor Skrlec
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Pregovarači Mosta jučer su u novoj rundi razgovora s predstavnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije iznijeli i zahtjev za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa (IGP) na Jadranu.

HDZ-ova koalicija pristala je na taj zahtjev, dok SDP-ova nije dala konačni odgovor. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je nakon sastanka da su mostovcima objasnili neke međunarodne obveze vezane uz IGP te da će dalje razgovarati o tom zahtjevu.

Grbinova kritika

No član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin i prije početka pregovora na kojima je jedna od tema bio IGP, kritizirao je na Facebooku taj zahtjev Mosta napisavši da bi njegovim proglašenjem pojas postao ne samo hrvatski nego i pojas Europske unije, pa bi ga po istim uvjetima mogao koristiti, primjerice za ribarenje, bilo koji drugi državljanin EU.

No prema objašnjenju sugovornika Večernjeg lista, Grbin nije u pravu jer bi proglašenjem IGP-a Hrvatska imala isključivo suvereno pravo na iskorištavanje resursa u pojasu.

ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec kaže da Hrvatska ima pravo proglasiti svoj IGP, a odluku o tome donosi Sabor.

Pri tome se kao članica EU mora konzultirati o tome s Europskom komisijom. Škrlec ističe da su brojne članice EU proglasile gospodarske pojaseve, te da u hrvatskom slučaju proglašenje IGP-a nije politički problem.

– Mi trebamo dokazati da ćemo u slučaju proglašenja IGP-a moći kontrolirati taj prostor. A mi to ne možemo jer nemamo dovoljno brodova obalne straže. Također, Hrvatska bi na toj površini trebala osigurati i spašavanje u slučaju havarije broda, a ni za to trenutačno nije sposobna – upozorava Škrlec.

Jednostrano proglašenje

Dodaje da za gradnju brodova obalne straže za kontrolu IGP-a ne možemo očekivati da ćemo dobiti novac od EU jer bismo IGP iskorištavali isključivo mi. Škrlec navodi da mu je na nedavnom sastanku povjerenik EK-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella kazao da je intencija EU da ide sve više u gospodarsko iskorištavanje oceana, a to onda podrazumijeva i mora, no da pri tome u sve te aktivnosti moraju biti uključene i procjene utjecaja na okoliš. Dr. Marina Vokić-Žužul, znanstvena suradnica u Jadranskom zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je napisala knjigu "Hrvatska i isključivi gospodarski pojas", kaže da Hrvatska prema međunarodnom pravu može proglasiti IGP te da je Konvencija o pravu mora iznad propisa EU koji reguliraju to područje.

– IGP se proglašava jednostrano i to je Hrvatska odavno trebala učiniti. Nakon toga možemo razgovarati s Italijom o lovnim kvotama – kaže dr. Vokić-Žužul. Dodaje da se može očekivati da će se Italija ili Slovenija buniti ako Hrvatska proglasi IGP, no ti se sporovi rješavaju nakon proglašenja pojasa. Ona smatra da u slučaju Hrvatske nije problem ni kontrola IGP-a i da bi se oko toga samo trebala malo više potruditi ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova te Ministarstvo obrane.

>> 'Ako i SDP i HDZ sve podržavaju, onda reformska vlada nije iluzija nego stvarnost' 

>> Ni Europska unija nije više protiv ZERP-a

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • obivankenobi:

    Iznad clanka je reklama: Bozicna bajka

  • Kumek iz (HR.Zagorja):

    Hrvatska treba izaci iz EU I NATO I nema problema. Godisnja clanarina za EU I NATO ce pokret Racune obrane tog pojasa I stvar je rijesena .Za obranu granica u slucaju napada na Hrvatsku tuition cemo NATO u UN.