Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija Poslovnog dnevnika

Gospodarenje otpadom: Milijunske kazne ili ekonomska korist?

gospodarenje otpadom
Foto: PR FOTO
1/3
25.04.2014.
u 16:37

Već od prvog srpnja ove godine svi hrvatski građani, bez obzira na to gdje živjeli, morat će imati mogućnost odvojenog odlaganja otpada

Sektor gospodarenja otpadom jedno je od područja u kojem, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predstoje najveće promjene.Već od prvog srpnja ove godine svi hrvatski građani, bez obzira na to gdje živjeli, morat će imati mogućnost odvojenog odlaganja otpada, kojim bi dosadašnji komunalni otpad već u prvom koraku bio razdvojen na više korisnih sekundarnih sirovina, poput papira, PVC-a, stakla, metala i biootpada.

Neuspjeh samo jednog od ovih faktora mogao bi rezultirati milijunskim kaznama i drugim sankcijama kojima bi Hrvatska bila izložena od strane Europske unije.

Kako bismo što bolje upoznali buduću regulativu i politiku gospodarenja otpadom, Poslovni dnevnik organizira stručnu konferenciju pod nazivom ''Gospodarenje otpadom II – Primarna selekcija otpada'' koja će se održati 24. rujna 2014. godine.

Osnovni cilj nacionalne politike u tom segmentu jest povećanje reciklaže otpadnih sirovina s današnjih 8% na 50% do 2020. godine. Prvi, ali i najvažniji korak u ostvarenju tog cilja bit će uvođenje primarne selekcije otpada.

Konferencija je planirana za dva mjeseca nakon isteka roka za uvođenje primarne selekcije otpada, ali i neposredno nakon završetka turističke sezone koja bi mogla biti najveći razlog za kašnjenje pune implementacije novog modela u nekim dijelovima Hrvatske.

U rujnu bi trebala biti jasna slika o tijeku uvođenja primarne selekcije, kao i o svim problemima i preprekama koji se u tako kompleksnom procesu neupitno javljaju.

Do sada je više od 200 hrvatskih gradova i općina uvelo ili započelo s uvođenjem ovog sustava, a samo ove godine u tu bi svrhu od države na ime subvencija trebalo biti uloženo više od 220 milijuna kuna.

Iskustva stranih država pokazuju kako će takav sustav dugoročno rezultirati osjetnim ekološkim i ekonomskim koristima u odnosu na današnji režim, no njegovo uvođenje bit će vjerojatno najkompleksniji logističko-organizacijski pothvat u Hrvatskoj tijekom posljednjeg desetljeća.

Funkcionalni sustav izdvojenog prikupljanja komunalnog otpada na razini Hrvatske zahtijevat će značajna ulaganja u infrastrukturu, razvoj opsežne i precizne regulative, osmišljavanje novih biznis modela te u konačnici promjenu ukorijenjenih životnih navika građana.

Gospodarenje otpadom II okupit će i potaknuti javnu diskusiju svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača opreme, te državnih institucija.

 Više informacija o konferenciji saznajte ovdje.

Komentara 8

Avatar LiberalniAnarhist
LiberalniAnarhist
22:07 25.04.2014.

Ja bum i dalje sve skuril!!!Kaj me briga za zakon!!!!!Ja se vužgam i to jeto!

HR
hrxxx111
18:26 25.04.2014.

sto ja dobijam od toga ? osim jos par kanti za smece , sto ce u malim mjestima ? cuo sam da ce praviti nekakva reciklazna dvorista, dal to znaci da ce neka baba sa 80g iz nekog sela moratiorati hodati od kraja sela do centra sa vrecom staklenih boca ? i sto ce se dogoditi sa recikliranim staklom,papirom ... tko ce zaraditi na tome ?

BB
branko.baricic
21:26 28.04.2014.

opet pljacka otimacina i prevare.dorh intervenirajte unaprijed jer ako ih pustite za par godina pun remetinec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije