Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gospić: Uvodi se prirez od 10 posto, raste i cijena vrtića

Gradonačelnik Kolić poručuje kako je prirez namijenjen ulaganju – izgradnji novoga vrtića
02. travnja 2012. u 16:06 3 komentara 31 prikaza
kolić, maras (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

Kako bi se zadržali određeni standardi građana među posljednjim gradovima uveli smo prirez poreza na dohodak koji je uveden 2001. godine. Kao odgovorna vlast ne smijemo dozvoliti da grad Gospić ne može funkcionirati što se daljnjeg ulaganja tiče, odgovor je gradonačelnika Milana Kolića na tiskovnu konferenciju oporbenog gospićkog SDP-a koji ga je jutros prozvao zbog neodgovornosti.

Nikola Maras, potpredsjednik Županijskog odbora SDP-a Ličko-senjske županije i Darko Banić, predsjednik gospićkog Gradskog odbora, poručili su danas kako su građani Gospića dovedeni "u situaciju iz koje gradonačelnik Kolić želi svoju neodgovornost prebaciti na teret građana" uvođenjem prireza poreza na dohodak od 10 posto te povećanjem cijene dječjeg vrtića za 100 kuna.

Gradonačelnik to objašnjava izvršenjem odluke Vlade RH o fiskalnoj politici i uvođenjem cenzusa od dva posto, čime se proračun grada smanjuje za gotovo dva milijuna kuna, a s druge strane, zbog povećanja stope PDV-a, potrošnja raste.

Naglašava kako će građani s prosječnom neto plaćom od, primjerice, 4000 kuna za prirez odvajati 24 kune, no dio tog izdavanje vratit će im se u prijavi poreza, što prirez čini znatno nižim.

– I Gospić je kao i ostali gradovi zahvaćen krizom i vjerujemo da će ove poteze građani razumjeti. Naša prva mjera bila je smanjenje naših plaća, zamjenika gradonačelnika i ostalih zaposlenika Grada za četiri posto da se zajedno održimo u krizi. Znam da je potreba oporbe da kritizira i ukazuje na neke propuste, no od njih nismo dobili nijedan prijedlog za rješavanje problema, poručuje Kolić.

Kada je riječ o povećanju cijene vrtića, objašnjava da je gospićki vrtić među jeftinijima te kako se cijena roditeljima povećava za četiri posto. Odnosno, roditelji su do sada izdvajali 22 posto ukupne cijene vrtića, a od sada će pokrivati 26 posto troškova.

Prirez nije uveden zbog rastrošnosti nego je usmjeren na ulaganje, poručuje Kolić, posebice za izgradnju novoga vrtića u gradu kako bi sva djeca imala svoje mjesto, što je utvrđeno planom za sljedeću godinu.
Ponavlja kako su u situaciji u kojoj se ponašaju u skladu sa zakonom o fiskalnoj politici.

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • karambita:

    Tako to biva kad konobar vodi matematiku

  • -obrisani-:

    A ništa bolji nisu i ovi SDP-ovci jer se samo valja prisjetiti kako to funkcionira u Zagrebu i Rijeci...

  • baš:

    Ne razumijem ništa. Svi hoće pomoć a svoje resurse nisu koristili. Što se mene tiče svima bi prirez bio isti. Samo veliki gradovi bi mogli imati drukčiji prirez, a veliki gradovi ne bi mogli biti dok iz vlastith sredstava ne ... prikaži još! mogu podmirivati jednake potrebe kao npr. Zagreb (ne pomoć države pa podmiruju). Tek kada svoje resurse opterete maksimalno onda i od države mogu tražiti dodatnu pomoć. Do sada se događalo da neki dobivaju a nisu imali prireza, a oni koji su ga imali maksimalno njima nisu htjeli dati. To je isto kao kada onome tko rasipa daješ, a onome tko čuva ne daš (još mu i uzmeš). Gdje je tu logika?