Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska svetišta

Gospa se ukazivala ljudima svih rasa, tješila, upozoravala na ratove i progone

Lourdes
Foto: Getty Images
1/5
15.08.2019.
u 20:18

Oduvijek je bilo Marijinih ukazanja, no osobito su česta nakon Lourdesa i Fatime

Crkva je priznala samo manji broj Marijinih ukazanja, no hodočašća u svetišta ne zabranjuje.    

Lourdes (Francuska)

Gospa se ukazala Bernardici Soubirous 1858., ukupno 18 puta. Za ukazanja 25. ožujka Gospa je izjavila: “Ja sam Bezgrešno Začeće”, čime je potvrdila istinitost dogme o bezgrešnom začeću koju je papa Pio IX. proglasio 8. prosinca 1854. Lourdes je jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u svijetu. Svetište je pohodilo šest papa.

Fatima (Portugal)

Gospa se 1917. u Fatimi ukazala djeci Luciji, Franji i Jacinti šest puta. Poručila je kako Isus želi da se ustanovi pobožnost Njezinu Prečistom Srcu i preporučila svakodnevnu molitvu krunice. Navijestila je Drugi svjetski rat, širenje komunizma, glad, progonstvo Crkve i pape ako se ne ispune njezini zahtjevi da se Rusija posveti Njezinu Prečistom Srcu. Za posljednjeg ukazanja dogodilo se „čudo Sunca“ koje je vidjelo između 50 i 70 tisuća ljudi. Poput velike vatrene kugle, Sunce se kretalo strelovitom brzinom, okretalo se oko svoje osi, prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja. Pojava je trajala 10-ak minuta i vidjela se i s udaljenosti od 40 km.

Foto: Getty Images

Częstochowa (Poljska)

Marija se naziva Crna Gospa iz Częstochowe i Gospa od Jasne Gore. U svetištu postoji slika koja prikazuje Isusa i Mariju, za koju se smatra da ju je naslikao sv. Luka na dasci stola koju je sam Isus napravio te da ju je spasila sv. Jelena Križarica i donijela u Carigrad u 4. stoljeću. Godine 1430. sagrađena je velika gotička katedrala. S tim je svetištem povezana i sudbina same Poljske.

Loreto (Italija)

Legenda govori da je u noći 10. prosinca 1294. na obale Italije, na krilima anđela, s našega Trsata donesena Sveta kućica iz Nazareta. Dekretom pape Benedikta XV. od 12. rujna 1920. Majka Božja Loretska svečano je proglašena zaštitnicom zrakoplovaca i samoga grada, koji je dobio neovisnost još u 15. stoljeću odlukom pape Siksta V.

Guadalupe (Meksiko)

Gospa se od 9. do 12. prosinca 1531. ukazivala Indijancu Juanu Diegu Cuauhtlatoatzinu na brdu blizu glavnoga grada Ciudada de Méxica. Obratila mu se na njegovu jeziku i tražila da se na tome mjestu sagradi crkva u njezinu čast.

Na odjeći Juana Diega čudesno je nastao otisak Gospine slike, koji se i danas čuva u bazilici. Nakon ukazanja, milijuni Meksikanaca postali su katolici. Svetište je jedno od najposjećenijih katoličkih svetišta na svijetu i Crkva ga priznaje.

La Salette (Francuska)

Prema navodima vidjelaca, Gospa se 19. rujna 1846. ukazala djeci dok su čuvala krave na planini iznad La Salettea. Melanie Mathieu Calvat (15) i Maximin Giraud (11) bili su zaprepašteni pojavom lijepe dame u krugu sjajnog svjetla, divno odjevene, ali uplakane. Preko njih poslala je poruku “svem svome narodu”. Gospa se samo jedanput ukazala djeci, ali razbuktala se velika pobožnost prema Mariji te je nekoliko papa odobrilo pobožnost koja se tamo razvila.

Knock (Irska)

Gospa, sva u bijelom, s krunom na glavi gledajući prema nebu, ukazala se većem broju ljudi 21. kolovoza 1879. S njezine lijeve strane stajao je sv. Ivan Evanđelist, koji je imao otvorenu knjigu u lijevoj ruci. S desne strane bio je sv. Josip, koji je svojim držanjem predstavljao skrušenu vjeru i pouzdanje u Boga. Desno od sv. Ivana bio je oltar kako je opisan u knjizi Otkrivenja: Isus kao Jaganjac s potokom krvi, koji istječe iz Isusova Presvetog Srca. Na mjestu ukazanja sagrađena je velika bazilika.

Foto: Getty Images

Garabandal (Španjolska)

Vjeruje se da su četiri djevojčice doživjele ukazanja Gospe i sv. Mihaela od 1961. do 1965. Događali su se nadnaravni događaji, od kojih su neki fotografirani i snimljeni. Postoji svetište San Sebastián de Garabandal. Katolička crkva istraživala je događaje i utvrdila da ništa nije protivno vjeri, ali nije službeno priznala ukazanja.

La Vang (Vijetnam)

Katolici su 1798. bili proganjani u Vijetnamu pa su se skrivali u prašumama, gdje su obolijevali. Jednom, dok su se molili, ukazala im se Gospa s djetetom Isusom u naručju i s dva anđela. Bila je odjevena u tradicionalnu vijetnamsku odjeću, ohrabrila ih je i poručila im koje je lišće lijek za njihove bolesti. Na mjestu ukazanja podignuta je bazilika, koja je razorena, ali je obnovljena 2008. Crkva nije službeno priznala ukazanje, ali podupire svetište.

Walsingham (Engleska)

Prema legendi, Gospa se 1061. ukazala plemiću Richeldisu de Faverchesu i poručila da napravi repliku kuće Svete Obitelji, pa je on načinio drvenu kućicu u koju je postavio kip Marije s djetetom Isusom u krilu. To je dugo bilo jedno od glavnih svetišta sjeverne Europe. Obnovljeno je u posljednjih 100 godina kad su obnovljena i hodočašća.

Komentara 28

NO
novisvijet
22:15 15.08.2019.

Svaki Kršćanski komentar se briše a poganski ostaju..Sramota i zločin.

RO
RođenuZagrebu
22:25 15.08.2019.

Ateisti vjeruju da je ništa stvorilo sve.To je stvarno glupo ,bez ikakvog smisla..Čudna je ta religija ateista,to njihovo vjerovanje .

RE
RezačPetokrake
22:19 15.08.2019.

Zašto se tolerira vrijedan je Kršćana?Zašto se tolerira mržnja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije