Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kaznena prijava protiv Rusak, USKOK kreće u izvide

Večernji list u posjedu je maila koji je Rusak u Sabor poslala 12. siječnja i to sa svoje službene adrese kojom se koristi na PMF-u
19. siječnja 2016. u 17:53 96 komentara 21384 prikaza
Rusak Hrelja
Foto: PIXSELL/VL
Pogledajte galeriju 1/3

“Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu.” Poručila je to jučer za Hinu nezavisna saborska zastupnica Gordana Rusak i tako demantirala tvrdnje da je Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) nudila prelazak u njihov klub zastupnika za što je, prema pisanju medija, postavila i niz uvjeta.

Fond za projekte

Rusak, koja je napustila HRID Drage Prgometa i od ponedjeljka je članica Kluba HSLS-a, svoje je zahtjeve, kako doznajemo u HSU-u, poslala mailom 12. siječnja na adresu tajnice saborskog Kluba HSU-a, a Večernji list u posjedu je tog maila. Prema mailu, Rusak je tražila zaposlenje suradnice Sanele Dropulić, i to na plaću od 10 tisuća kuna, te izdvajanje novca u zaseban fond u istom iznosu za znanstvene projekte, a poslan je sa službene mail-adrese Gordane Rusak kojom se koristi kao redovna profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od glasnogovornika HSU-a Jurice Galešića doznajemo i da je Rusak prije nego što je poslala mail razgovarala s predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom kojemu je i kazala da će mu poslati svoje zahtjeve za prelazak u klub.

– Kada sam vidio što traži, nazvao sam je i objasnio joj da zahtjevi nisu realni. Nove ljude mogu zaposliti novi klubovi, postojeći ne, a da ja nemam namjeru nikoga otpustiti. Iz razgovora mi se činilo da je objašnjenje prihvatila. Više se nismo čuli – kaže Hrelja.

Kršenje radničkih prava

Zanimljivo je i da je suradnica čije je zaposlenje Rusak tražila postala nova glasnogovornica HSLS-a čijem se klubu u Saboru Rusak pridružila.

– Angažirana sam u HSLS-u prije maila kao profesionalac i PR potpora – poručila je pak Dropulić.

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir tvrdi da bi i DORH i USKOK trebali provjeriti ovakve navode.

– Pokaže li se da je zastupnica doista slala takav mail, moraju djelovati kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo i u budućnosti. Osim toga, ako je takav mail doista slala s maila svog poslodavca, tada je prekršila i radnička prava – kaže Budimir. Zastupnici, dodaje, nisu izabrani da trguju svojom pozicijom, nego da zastupaju narod.

– Posjetila bih na slučaj Sabo. Odležao je zatvorsku kaznu zbog takvog ponašanja - zaključila je Budimir.

 Pokušali smo doći i do zastupnice Rusak, međutim nije se javljala na telefon. U DORH-u doznajemo kako je USKOK zaprimio kaznenu prijavu vezanu za ovaj slučaj i kako će, kao i u svakom drugom slučaju, izvršiti potrebne izvide.      

>> Rusak se posvadila s Prgometom, razgovarala je i sa SDP-om

>> Rusak o tvrdnjama o trgovini: To su laži, podbadanja i nemoral

Redovita profesorica na PMF-u, a bila je i zamjenica dekana

Gordana Rusak redovita je profesorica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojem je i magistrirala i doktorirala. Rođena je u Čakovcu i ima dvoje djece. Na proteklim parlamentarnim izborima kandidirala se na Mostovoj listi u prvoj izbornoj jedinici. U svojoj profesionalnoj karijeri bila je i pomoćnica dekana PMF-a za studijske programe, izvedbene planove i ECTS bodove, i to od 2010. do 2014. godine. Od 2010. godine predsjednica je Povjerenstva za upravljanje kvalitetom PMF-a, od 2014. godine zamjenska članica Senata Sveučilišta u Zagrebu. Idejni je začetnik i glavni voditelj projekta “Noć biologije” u organizaciji Biološkog odsjeka

PMF-a u Zagrebu. Autorica je brojnih znanstvenih radova u prestižnim inozemnim znanstvenim časopisima.     

Elipso

  • aristip:

    Pa ako HSU i Hrelja imaju mail kojim ova Rusak nudi političku trgovinu tj. trgovinu utjecajem on je po zakonu dužan da to prijavi državnom odvjetništvu. Prema tome Hrelja da te vidimo dali si lažov ili onaj koji prikriva kazneno djelo trećeg nema.

  • ćaćaća:

    kako uskok pomaže prgometu po nalogu partije..a joj..

  • Deleted user:

    Uf što je SDP besan što nije došla njima,ha,ha