Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gordana Garašić postaje prva generalica Hrvatske vojske

U Afganistanu će biti savjetnica zapovjednika za rodna pitanja. Trajno promaknuće dobit će kad se vrati iz misije za oko godinu dana
05. listopada 2013. u 15:20 0 komentara 1759 prikaza
'pukovnica Gordana Garasic... snimio: MORH'
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon više godina najavljivanja i špekuliranja o mogućim kandidatkinjama Hrvatska vojska napokon dobiva svoju prvu generalicu! Naime, brigadirka Gordana Garašić početkom prosinca odlazi u Afganistan gdje će preuzeti mjesto savjetnice zapovjednika operacije ISAF za rodna pitanja (GENAD – gender advisor). To je dužnost na generalskoj razini i najviša je koju je dosad obnašao neki hrvatski časnik, potvrdilo je Ministarstvo obrane za Večernji list.

Civilne i vojne škole

Da bi ispunila sve uvjete za novu dužnost, brigadirka Garašić bit će privremeno promaknuta u čin brigadne generalice i tako postati prva žena u Oružanim snagama RH koja će dobiti taj čin. Kako nam je pak neslužbeno potvrdio izvor iz obrambenog sustava, nakon što se vrati iz misije, za što je predviđeno oko godinu dana, bit će trajno promaknuta u čin brigadne generalice.

O tome se pričalo već dulje, špekuliralo se s nekoliko imena potencijalnih kandidatkinja, a mogućnost promaknuća žene u najvišu kategoriju činova najavljivala se i za prošlih vlada. No u sustavu je prevladalo mišljenje da treba pričekati da neka od časnica ispuni sve zakonom propisane uvjete kako se ne bi govorilo da je promaknuta samo zato da se uljepša statistika.

Izvanrednim promaknućem, odnosno promaknućem iako časnica ne ispunjava propisane uvjete, a što je omogućeno Zakonom o službi u Oružanim snagama, zadovoljila bi se forma i ne bi se kršio zakon, no takav bi potez uvijek ostao predmetom kritika i vjerojatno bi u konačnici rezultirao s više štete nego koristi za žene u vojsci.

Buduća generalica Garašić završila je potrebne civilne i vojne škole za promaknuće, a ima i ono što druge brigadirke nisu imale, obnaša generalsku dužnost. Naime, od 1. kolovoza načelnica je Uprave za personalne poslove Glavnog stožera, što je generalska dužnost i jedan je od uvjeta za promicanje u generalski čin. G. Garašić u činu je brigadirke nešto više od dvije godine, promaknuta je 27. svibnja 2011. godine, a kad se vrati iz Afganistana, imat će više od 3,5 godine brigadirskog staža. Zakon predviđa mogućnost redovitog promaknuća u generalski čin ako brigadir ima četiri godine provedene u činu ili nakon dvije godine pod uvjetom da je u tom vremenu obnašao zapovjednu dužnost, tako da bi Gordana Garašić mogla biti promaknuta ubrzo nakon povratka.

Brigadirki Garašić ova misija neće biti prvi susret s Afganistanom jer je tamo već odradila jedan šestomjesečni mandat 2010. godine. Tada je u ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a usto je obnašala i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Suradnja s UN-om

Dužnosti savjetnika za rodna pitanja uvedena su u svim NATO-ovim operacijama u svijetu radi ispunjavanja obaveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 o ženama, miru i sigurnosti, a implementacija te rezolucije i prava žena i djevojčica u Afganistanu visoko su na listi prioriteta NATO-a, objasnili su nam u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Važnost provođenja rezolucije UN-a vidljiva je iz toga što će ona biti temom sljedećeg sastanka ministara obrane NATO-a.

Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja generalica Garašić usko će surađivati s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama i osobama važnim za pitanja rodne ravnopravnosti, odnosno prava žena. Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

>>Robertu Hranju čin generala, Gordana Garašić – brigadirka

Karijeru počela u MUP-u Prva hrvatska g

Karijeru počela u MUP-u

Prva hrvatska generalica profesionalnu karijeru počela je u MUP-u u kolovozu 1994., a u MORH-u je od veljače 1995. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit položila je 2006. Tijekom karijere obnašala je niz dužnosti, a među najvažnijima je ona vojne savjetnice u predstavništvu RH pri NATO-u i EU te pomoćnice savjetnika predsjednika RH za obranu. Od lipnja 2012. do lipnja 2013. školovala se u “Dwight E. Eisenhower”, školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta gdje je stekla zvanje magistra.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.