Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Oružanih snaga

Robertu Hranju čin generala, Gordana Garašić – brigadirka

Robert Hranj (1)
Foto: Hrvatski vojnik
1/3
27.05.2011.
u 22:10

Hranj je vrhunski poznavatelj sustava NATO-a i vrlo sposoban časnik, tvrde upućeni

U povodu Dana Oružanih snaga Hrvatska je, među 136 promaknutih dočasnika i časnika, dobila i jednog novog generala i jednu brigadirku. Riječ je o kapetanu bojnog broda Robertu Hranju koji je promaknut u čin komodora (mornarički čin jednak brigadnom generalu u drugim granama) i pukovnici Gordani Garašić, koja je promaknućem postala četvrta brigadirka u aktivnoj službi u OS. S obzirom na to da je nedavno umirovljen general Josip Lucić, dugogodišnji načelnik Glavnog stožera, broj hrvatskih generala ostao je na 36.

Ispravljena nepravda

Za Hranja u obrambenom sustavu imaju samo riječi pohvale, on je jedan od najškolovanijih i najsposobnijih časnika, a smatraju ga jednim od najvećih poznavatelja funkcioniranja NATO-a. Tijekom godina obnašao je mnoge visoke dužnosti unutar sustava, a sada je zamjenik vojnog predstavnika RH pri NATO-u u Bruxellesu. Njegovim je promaknućem ispravljena dugogodišnja nepravda prema kvalitetnom i perspektivnom časniku koji desetak godina nije napredovao u činu, a njegov slučaj, na žalost, nije jedini u obrambenom sustavu.

Poznato je da uživa povjerenje ministra obrane Davora Božinovića i načelnika Glavnog stožera generala Drage Lovrića, s kojima je godinama surađivao na pitanjima ulaska Hrvatske u NATO. Božinović je, naime, svojedobno bio hrvatski veleposlanik pri NATO-u, a Hranj je bio zamjenik Lovriću dok je ovaj bio vojni predstavnik pri NATO-u. Kako neslužbeno doznajemo, Hranj neće ostati u Bruxellesu, nego će biti vraćen u Hrvatsku, vjerojatno na neku od dužnosti u Glavnom stožeru. Na dužnosti zamjenika ostat će do imenovanja novog vojnog predstavnika, s čime bi Hrvatska trebala požuriti jer od odlaska Lovrića u Glavni stožer prije tri mjeseca ta je dužnost nepopunjena.

Gordana Garašić je promaknućem ušla u ekskluzivni klub jer sada u aktivnoj službi u OS-u samo četiri žene imaju čin brigadirke i kao takve konkuriraju da jednog dana jedna od njih postane prva žena u OS-u s generalskim činom.

“Ekipa iz Bruxellesa”

Najbliža tome je Mirjam Antolić, koja ispunjava uvjete za redovito promaknuće, no zasad nema informacija kada bi i hoće li uopće biti promaknuta u generalski čin. Gordana Garašić, kao i Hranj, Božinović i Lovrić, spada u “ekipu iz Bruxellesa”, krug časnika i diplomata koji su godinama radili u vojnom predstavništvu pri NATO-u i na poslovima vezanim za ulazak RH u članstvo, a koji zauzimaju sve važnije dužnosti u obrambenom sustavu. Po struci diplomirana pravnica, četiri je godine bila vojna savjetnica u predstavništvu pri NATO-u, nakon čega je radila u Glavnom stožeru i Zapovjedno operativnom središtu, a od kolovoza lani imenovana je za pomoćnicu savjetnika predsjednika RH za obranu.

Komentara 17

Avatar docCL
docCL
15:14 27.05.2011.

Spegelja????Ko ce koga ako ne svoj svoga.

AL
alapača
15:14 27.05.2011.

kad će već jednom ukinuti ta trknuta nazivlja odličja? kao da su iz zaboravljenih peštanskih opereta.

BU
budisvoj
14:35 27.05.2011.

opet drugovi odlikuju drugove!!!!,do kada??????.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije