Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao gost u emisiji Nedjeljom u 2

Gordan Malić: Lojalnost i omerta bili su temelj Sanaderova sustava

malić
Pixsell
29.11.2009.
u 14:05

Prema Malićevim riječima organizirani kriminal nastao je devedesetih godina na švercu oružja i mijenjanju jugoslavenskih dinara. Bande su se povezale se s osobama iz državne administracije.

Novinar istraživač Gordan Malić, koji zajedno sa svojom obitelji više od godinu dana živi pod policijskom zaštitom, u današnjoj je HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 govorio o povezanosti organiziranog kriminala i politike, korupcije i afera koje posljednjih mjeseci potresaju Hrvatsku.

- Pišući o organiziranom kriminalu, došao sam do politike - rekao je Malić kao uvod u temu afere HAC. 

Kazao je kako za ovo što se sada događa u HAC-u  ne postoji obrazac, jer ne možemo pretpostaviti što je iduće na redu.

- Otvorila se Pandorina kutija svih afera. Do toga je doveo niz okolnosti od kojih je presudan bio odlazak Ive Sanadera. Njegov režim bio je izvana demokratski, no iznutra autokratski i potpuno kontroliran. Kontrolirao je izlaz informacija - rekao je Malić dodavši kako je Sanader bio veći "freak" kontrole od pokojnog Franje Tuđmana.  

- Sanader je dobro kontrolirao sindikate, pomirio ih s poslodavcima, kupovinom svega i svakoga tko je mogao utjecati, zato je blagajna prazna - kaže Malić.

Što se tiče same afere HAC, Malić je iznio primjer kako su se za vrijeme ministra Kalmete svi troškovi vezani uz autoceste povećavali za prosječno 25 posto, što je državu stajalo više od šest milijardi kuna.

Pokazao je Malić i primjere troškovnika za prognanička naselja iz 2007. godine, koji su bili pod Kalmetinom ingerencijom, gdje se košenje trave u naselju Blace Rokovci kod Vinkovaca naplaćuje 1,218 milijuna kuna, dok je dogovorena cijena bila milijun kuna, a radove obavlja tvrtka iz Šibenika. Slično je bilo i u naselju Dumače gdje je cijena košnje također dosegnula 1,2 milijuna kuna umjesto ugovorenih 408 tisuća kuna.

- Sve je te ugovore sklapao Milivoj Mikulić, bivši član uprave HAC-a, koji je bio pod palicom ministra Kalmete, a danas je pod istragom europskog antikorupcijskog ureda (OLAF), za poslove u Bechtelu u Rumunjskoj i Hrvatskoj - rekao je Malić dodavši kako pojedine Sanaderove kadrove u javnoj upravi danas nasljeđuju Kalmetini kadrovi.

Lojalnost i omerta bili su temelj Sanaderova sustava, a pukotina je nastala nakon  slučaja kamioni, i sada se afere otvaraju jedna za drugom..

Prema Malićevim riječima organizirani kriminal nastao je 90-tih godina na švercu oružja i mijenjanju jugoslavenskog dinara. Bande su se povezale se s osobama iz državne administracije.

- Tuđman je ipak tada pod kontrolom držao institucije, a kriminalne bande bile su pod kontrolom tih institucija, a Sanader ih je paralizirao. Do ulaska kriminala u pore tih državnih institucija došlo je za vrijeme Vlade Ivice Račana jer on nije želio raditi ništa represivno kako se ne bi zamjerio braniteljima, desnici i ne znam kome, što bi ga povezalo s vremenom dok je bio istaknuti član komunističkog sistema - kaže Malić.

U to su se vrijeme kriminalne bande pomirile i to simboličnom pomirbom Hrvoja Petrača i Vinka Žuljevića Klice u jednom narodnjačkom klubu.

- To je bilo kao da se pomiruju korporacije koje su shvatile da se ne isplati boriti jedna protiv druge kad su zajedno snažnije - kazao je Malić.

Na pitanje boji li se za svoj život, Malić je odgovorio da se uplaši svaki put kad pomisli na to da bi ga netko mogao pretući ili ubiti, pa zato o tome ne razmišlja.

Komentara 32

MA
maretipe
11:07 30.11.2009.

Gledo sam kod Stankovica u dva taj covijek nije normalan on je sam kriminalac druzi se sa kriminalcima a da se ja druzim onda bi me dao u novine iz njega placaju HR obaveznici policiju da ga cuv on treba jedno da zna da ko sa macom u bija druge da od maca i sam gine.Boze dragi dali mi u HR nemamo drugih problema nego taj peder pa Miljus Pusic Cacic Milanovic Glavas ona otkaceni Mesic .Umijesto da se bavimo oko EKONOMIJE ta jadna Kosorica niti nemoze da radi kako treba odovih ludaka te MAJMUNE treba vec jednom smijestiti na goli otok tako da mogu malo razmisliti sta su radili i onako pate za KOMUNIZMOM ona im treba dati Goli Otok za pocetak da se i nas zastiti od njih

ZA
zaistinu1
16:59 29.11.2009.

Ljigavi engleski spijun i stetocina a jos gori jugo-udbas koji ga je ugostio. Ako zelis istraziteljsko novinarstvo bez cenzure i pristranosti onda Domagoj Margetic. I on prica o umrezenosti a sam je dio antihrvatske mreze kao i domacin mu.

BT
bili-tartuf
16:47 29.11.2009.

\"istrazivacko-novinarstvo\",....koji kratkovidni Karijerist je ovi Malic´??,..uzíva u tome da mu prijete,...-a moga je nací i Letecé Tanjure u tim svojim teorijama zavjere i urote, protiv Svih,...a ne vidi korjen funkcijoniranja \"Organona\"-drzave i krizne situacije u vrimenu,...tip je jednostavno...\"lost in space\"-skupa sa onima koji ga podrzavaju....-budala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije