Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRH DRŽAVE

Susreli se Jandroković i Plenković: 'Hrvati su bili žrtve onoga što se događalo u BiH'

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.11.2017.
u 14:15

- Što se tiče onoga što smo dosad čuli u presudi, a još nismo čuli cijelu presudu do kraja, mogu samo reći da ona ne odgovara povijesnoj istini - rekao je Jandroković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kratko je iz Sabora otišao u Vladu susresti se s premijerom, nakon čega je novinarima u Saboru komentirao presudu. 

Također je izvijestio da će se sastati prošireno Predsjedništvo Sabora kako bi vidjeli mogu li imati neki zajednički stav o presudi.

"Presuda ne odgovara povijesnoj istini"

- Teško mi je govoriti o presudi u trenutku kad je u pitanju život generala Praljka. Što se tiče onoga što smo dosad čuli u presudi, a još nismo čuli cijelu presudu do kraja, mogu samo reći da ona ne odgovara povijesnoj istini. Sasvim sigurno su Hrvati bili žrtve onoga što se događalo u BiH, kao najmanji konstitutivni narod, dolazi do izokretanja i slijeda događanja, potpunog negiranja onoga što je Hrvatska učinila za BiH u smislu zbrinjavanja preko 700 tisuća izbjeglica, i to muslimana, Bošnjaka koji su tada našli svoj smještaj u Hrvatskoj, potpisani su brojni ugovori kojima je bio tada definiran odnos između vojski koje su surađivale u obrani od velikosrpske agresije. Čitav je niz stvari koje se za sada ne vide iz ove presude, i iz tog razloga odbacujemo takav način tumačenja povijesti i mislim da takav ishod, ako će biti na tragu ovoga što je govorio sudac, ne pridonosi pomirenju među narodima jer osnov za pomirenje jest povijesna istina. Hrvatska će sada vidjeti koje su nam pravne i političke radnje u ovom trenutku moguće, je li to revizija, koje su političke, diplomatske aktivnosti u tom redu pred nama kako bi dokazali da ovo što je dosad rečeno od suca ne odgovara istini – komentirao je Jandroković.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković
1/7

Ne želi, dodaje, prenositi što mu je premijer rekao na sastanku jer će premijer poslijepodne dati izjavu za javnost.

- On će reći svoje mišljenje, ali to je stav velike većine ne samo vladajuće koalicije, nego vjerujem da tako razmišljaju svi koji su živjeli u ovo vrijeme, koji znaju što je povijesna istina, i mislim da će oko toga postojati široki društveni konsenzus. Sad u 14. 30 sati imamo sjednicu predsjedništva Hrvatskog sabora, pa ću čuti od kolega kakva su njihova promišljanja, očekujem da će imati zajednički stav, nadam se da sada neće biti politiziranja oko toga i da je svijest takva da se radi o vrlo važnom pitanju o kojem ćemo nastupati zajednički – dodaje Jandroković.

Komentara 20

IB
iva.begovic
15:44 29.11.2017.

Više je časti, poštenja i morala bilo u "majci lekarki" nego što je u njezina anemična sina. Da što vrijedi izabrao bi drugu političku stranku, a ne udruženi zločinački pokret..

DU
Deleted user
15:56 29.11.2017.

Hrvatska je žrtva hadezove politike. Zato su generali osuđeni.

IB
ibiza
15:22 29.11.2017.

sramota za Hrvatsku politiku i lobi ,nula bodova....sta je pouka iz toga da treba navrijeme reagirati a ne kada je kasno znaci trebali smo pomoci da se istina dokaze a ne ova sramota ,zlocina je bilo i trebalo je odgovarati i to ne sporim ni ja ni branitelji da je bilo ali na kraju za srednju bosnu nisu niti ce odgovarat ,vijerovatno su se Hrvati sami potukli i msakrirali zalosno inista vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije