Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utrostručili smo uvoz

Gorak domaći med, trgovci i ugostitelji više vole kineski, siromašan peludnim zrncima

med
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
08.04.2014.
u 08:00

Hrvatska je lani, ulaskom u EU, gotovo utrostručila uvoz meda u odnosu na godinu prije

Unatoč proizvodnji od oko 7000 tona, s kojom smo i više nego samodostatni, Hrvatska je lani, ulaskom u EU, gotovo utrostručila uvoz meda u odnosu na godinu prije, dok se izvoz u odnosu na, primjerice, 2009. srozao čak sedam puta.

Od 330 tona uvezenih u 2013., čak je 245 tona kineskog meda (godinu prije 40 tona!) prosječne cijene 18 kuna po kilogramu, od kojega uvoznici rade mala pakiranja za ugostitelje, a završava i u trgovačkim lancima. Tamo je i 150% skuplji od tegle domaćeg meda koju virovitički pčelari na kućnom pragu prodaju za 35 kuna. I trgovci i ugostitelji znaju, naime, da tržište ne prihvaća kineski med, “siromašan” peludnim zrncima, pa na deklaracijama sve češće piše kako je riječ o medu hrvatsko-kineskog ili EU-kineskog podrijetla u omjeru 80:20%.

– Jačom kontrolom uvelo bi se više reda na tržištu – tvrdi Damir Rogulja iz Udruge pčelara Pčelinjak. No kontrole meda koji se stavlja na tržište nisu obvezatne ako se u njega ne posumnja pa se Rogulja pita koliko je u uvoznom medu, ako uopće jest med, i teških metala i antibiotika. Željko Vrbos, voditelj Grupacije pčelara pri HGK u Virovitici, koji je sa 3000 košnica naš najveći profesionalni pčelar, kaže kako EU godišnje nedostaje čak 150 do 200 tisuća tona meda. To je velika šansa za hrvatske pčelare, koji kvalitetni domaći med već sad izvoze za 39 kuna po kilogramu. No, umjesto najmanje 1500 tona, koliko smo izvozili unatrag 5-6 godina, lani smo izvezli samo 164 tone.

Vrbos optužuje Hrvatski pčelarski savez koji je, orijentirajući se na amatere i hobiste, profesionalne pčelare gurnuo u stranu. Od oko 11.000 pčelara, trenutačno ih 20-ak ima više od 500 košnica, a i jedina smo zemlja koja iz pretpristupnih fondova EU za pčelarstvo nije dobila ni lipe, tvrdi Vrbos. Kako bi promijenili lošu “mednu” sliku u EU, iz Virovitičko-podravske županije, koja je s petinom ukupne proizvodnje meda najslađa u RH, upravo je krenula inicijativa zaštite slavonskog meda s oznakom izvornosti.

– Želimo utvrditi parametre kvalitete našeg meda, što će biti i njegova najbolja dodana vrijednost i izvozna referenca – završava Vrbos.     

Komentara 10

PO
Pocerac
08:51 08.04.2014.

Ja sam pcelar iz Srbije i ovo mi je malo glupo sto se desava,apsurdno je da Hrvatska uvozi med a pored Srbije ima najkvalitetniji bagremov med na svetu,hrvatski pcelar mislim da se zove Ivan vec 3 godine zaredom ima najbolji med na svetu od bagrema,kinezi i argentinci na jednu tonu svog meda mesaju 300 kg srpskog ili hrvatskog meda da bi poboljsali svojstvo svog,gospodi iz eu ide vas kvalitet a vas teraju da jedete njihov buckuris,pozdrav za sve pcelare i nek je uspesna pasa u bagremu koja nadolazi.

ZE
.zeitgeist.
08:59 08.04.2014.

HSS je u vrijeme koaliranja sa HDZom slao pčelare na pčelarske kongrase po Europi. Samo što su ti "pčelari" koji su putovali tako na račun građana zapravo bili članovi te iste stranke koji su tako iskoristili priliku.

DU
Deleted user
08:51 08.04.2014.

Sramotno je što nam se sve zbiva od kada su ovi bilmezi uzeli vlast. Kamo god se okreneš propast i beznađe. O ministru poljoprivrede svit u Hrvatskoj je sve rekao, propali apotekar bio bi korisniji da je srećke lutrije prodavao,ao, neko bi se osrećio. Kupujte ljudi med od provjerenog medara. Poznajete takvog, vazda je kod pčela, živi s prirodom i nije multimilijuner, lopovi su oni koji koriste njegov trud i zakuže ga uvoznim smećem. Ne zaboravite uz med kupiti i propolis!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije