Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od NSA

Google užurbano šifrira podatke nakon špijuniranja NSA-e

NSA
Reuters/PIXSELL
09.09.2013.
u 10:15

Odnosi između SAD-a i Brazila će se najvjerojatnije dodatno zakomplicirati zbog navoda da je NSA istraživala privatne telefonske pozive i e-mailove brazilskog predsjednika Dilma Rousseffa.

Google užurbano radi na šifriranju podataka koji "teku" u njihovim podatkovnim centrima diljem svijeta u pokušaju da onemoguće američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) i obavještajne službe stranih vlada da "njuškaju" po njima, izjavili su dužnosnici tvrtke.

NSA je špijunirala i kompjutorske mreže poput brazilske državne naftne tvrtke Petroleo Brasileiro, pokazuju dokumenti do kojih je došla je televizija Globo, javlja Reuters.

Tjedan dana nakon što je ta najveća brazilska televizija objavila da je NSA špijunirala i predsjednike Brazila i Meksika, Globo je objavio slajdove iz prezentacije NSA, na kojima je datum iz svibnja 2012., pomoću kojih su novi agenti obučavani u nadziranju privatnih računalnih mreža.

Izvještaj ne sadrži podatke o tome kada se špijuniranje navodno dogodilo, koji su podaci prikupljani niti što su agenti tražili, ali prezentacija daje naslutiti da je NSA špijunirao i sustave francuskog ministarstva vanjskih poslova, te međunarodnu organizaciju poznatu kao SWIFT, kroz koju se odvija većina međunarodnih financijskih transakcija.

Globo je izvještaj objavio u koordinaciji s Glennom Greenwaldom, novinarom Guardiana koji je surađivao sa zviždačem i bivšim analitičarem NSA Edwardom Snowdenom.

Direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi James Clapper rekao je da američki obavještajci uistinu skupljaju informacije o ekonomskim i financijskim temama, ali da se te informacije koriste za borbu protiv terorizma, predviđanje problema koji bi mogli dovesti do financijskih kriza ili koji bi mogli omesti financijska tržišta.

- Ono što ne radimo je korištenje svojih stranih obavještajnih kapaciteta za krađu poslovnih tajni stranih tvrtki u ime američkih tvrtki kako bi se poboljšala njihova međunarodna kompetitivnost ili povećao njihov profit, priopćio je Clapper.

Navodi se i da su prije Snowdenovih otkrića američki dužnosnici redovito optuživali Kinu za krađu poslovnih tajni od kompanija na Zapadu.

Odnosi između SAD-a i Brazila će se najvjerojatnije dodatno zakomplicirati zbog navoda da je NSA istraživala privatne telefonske pozive i e-mailove brazilske predsjednice  Dilme Rousseff. Brazil je zatražio službenu ispriku, a cijela situacija mogla bi ugroziti i državni posjet predsjedničkog izaslanstva SAD-u koji je najavljen za listopad.

>>NSA ima pristup podacima s većine smartphonea

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije