Naslovnica Vijesti Svijet

Google zbog spornih objava 'kažnjava' i u BiH

Na ovaj potez Google se odlučio zbog, kako navode, neprimjerena sadržaja
20. siječnja 2015. u 00:30 12 komentara 23611 prikaza
Google
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL

Američki internetski div Google ovih je dana otkazao reklamni nalog AdSense časopisu Saff, iza kojeg stoji islamska omladina u BiH.

Na ovaj potez Google se odlučio zbog, kako navode, neprimjerena sadržaja. U službenom objašnjenju koje je javnosti predočilo uredništvo Saffa, u Googleovoj obavijesti o suspenziji naloga navodi se "da je Saff prekršio pravila Googleove uređivačke politike jer je objavljen tekst koji sadrži nedopušten sadržaj". Uz ovakvo obrazloženje dostavljen je link Saffova teksta pod naslovom "Francuska policija jutros uhitila Dieudonnea, najpopularnijeg komičara u zemlji".

"Riječ je o običnoj vijesti o uhićenju, nema snimaka nasilja, uvreda, prijetnji, ničega. Ali, zato taj tekst daje pravu sliku francuske slobode govora. Ovakva vrsta cenzure veoma je znakovita. Zapanjujuće je koliko snage ulažu svjetski centri moći da spriječe širenje istine o napadu u Parizu. Nažalost, ovo nije jedini pritisak koji ovih dana Saff trpi zbog objavljivanja istinitih informacija o događanjima vezanima za napad u Parizu. Svima njima poručujemo kako nas neće pokolebati i da ćemo ustrajati u širenju istine o svim događajima, bez obzira na sva iskušenja koja nas neminovno čekaju", piše između ostalog uredništvo časopisa Saff u svojem pisanom priopćenju.


U izvješćima sigurnosno-obavještajnih službi piše da u BiH sve više dolazi do izražaja zlouporaba cyber-tehnologije, ponajprije interneta, iza čega stoje diferencirani ekstremno-radikalni sigurnosno interesantni subjekti; osobe, skupine, organizacije, udruge... Internet se, prema njihovu mišljenju, upotrebljava za međusobno komuniciranje, za širenje radikalne ideologije, indoktrinaciju deklariranih ili potencijalnih simpatizera, distribuciju različitih sadržaja, propagandne aktivnosti podržavanja globalnih terorističkih organizacija i pokreta uporabom chata, web-foruma i web-stranica, za prikupljanje te razmjenu podataka i informacija.

>> Novi Google Translate automatski detektira jezik i prevodi pomoću kamere

>> Googleove pametne naočale odlaze u povijest prije nego li su zaživjele

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  sad meni nije jasno jesu li oni prekinuli suradnju sa jednim oglasivacem u bih ili su odlučili povući se iz cijele države? članak je nedorečen

 • xaron:

  Saff u članku podržava teroriste , te su ga izbacili. To je ono šta se desilo.

 • Avatar vrex
  vrex:

  ne bjerujrm da su iz google- a prekinuli suradnju sa njima iz tazloga koji su naveli. mora biti jos toga(!). vijest o uhicenju komicara su objavili mediji poput guardiana, time- a i mnogi drugi i ne vidim da imaju problema zbog toga.