Naslovnica Vijesti Svijet

Google, Facebook... mogu i bolje protiv dezinformacija

U Bruxellesu žele vidjeti još veći napredak do početka kampanje za europske izbore, koji se održavaju krajem svibnja, kako bi spriječile dezinformiranje u predizbornoj kampanji poput onog zabilježenog u SAD-u uoči predsjedničkih izbora ili u Velikoj Britaniji uoči referenduma o Brexitu
30. siječnja 2019. u 00:30 3 komentara 364 prikaza
Europska komisija
Foto: Reuters/PIXSELL

Internetske platforme Google, Mozilla, Facebook i Twitter podnijele su Europskoj komisiji prva izvješća o tome što čine u sprečavanju širenja dezinformacija, na što su se obvezali potpisavši nedavno kodeks prakse protiv dezinformiranja, a Komisija je jučer ocijenila ta prva izvješća kao dobar napredak u borbi protiv lažnih vijesti, no također je pozvala da se pojačaju napori i učini još više.

Facebook Tehnološki gigant Borba protiv fake newsa: Facebook uoči euroizbora otvara još jednu 'ratnu sobu'

– Potpisnici kodeksa prakse protiv dezinformacija počeli su djelovati, na primjer tako što su dali ljudima nove načine pomoću kojih mogu doznati detalje o izvoru neke priče ili oglasa. Sada se trebaju pobrinuti da ti alati postanu dostupni diljem EU, trebaju nadzirati njihovu učinkovitost i konstantno se prilagođavati novim sredstvima koja koriste oni koji šire dezinformacije. Nemamo vremena za gubljenje – poručio je potpredsjednik EK zadužen za digitalno jedinstveno tržište Andrus Ansip.

Kodeks prakse potpisan je u listopadu 2018., a osim spomenutih kompanija koje funkcioniraju kao internetske platforme, potpisale su ga i poslovne udruge koje okupljaju oglašivače. Cilj Europske komisije bio je da, umjesto da novim propisima obveže kompanije na borbu protiv dezinformacija na internetu, privoli te kompanije da same povedu tu borbu i da redovito izvještavaju Komisije o tome kako napreduju.

Facebook NOVA PROMJENA Facebook najavio veliku novost za WhatsApp, Instagram i Messenger

U Bruxellesu žele vidjeti još veći napredak do početka kampanje za europske izbore, koji se održavaju krajem svibnja, kako bi spriječile dezinformiranje u predizbornoj kampanji poput onog zabilježenog u SAD-u uoči predsjedničkih izbora ili u Velikoj Britaniji uoči referenduma o Brexitu.

Tako EK sada, primjerice, poziva Facebook da pojača suradnju s provjerivačima činjenica. Google je uveo neke novosti u borbi protiv dezinformacija, ali to zasad nudi samo u malom broju država članica EU pa Komisija poziva da se to ponudi svima u čitavoj EU. Također, EK poziva Google da puno bolje u svojoj tražilici podržava rad web-stranica koje provjeravaju i istražuju istinitost objavljenih informacija na internetu.

Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Vlaskoulicanec:

  ...a kaj je "dezinformacija" odlučuje politika!!! Pljuc!

 • midea:

  da su se barem toliko trudili sa suzbijanjem dezinformacijama kada se odvijala fake news kampanja za ukazak u EU , onda im je sve bili prihvatljivo !

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  na primjeru rusije i orkestriranog napada na nju sa svih strana, a posebno medijski tretman, vidimo da su stvari izmakle kontroli. na stranu neke stvari koje jesu problematične u rusiji, al da se jednu zemlju tako krene napadati ko njih, ... prikaži još! e to je malo previše. napad na sportaše, zabrane nastupanja zbog tamo neke izjave doktora koji je vodio laboratorij, a traže ga rusi zbog kriminala, je opasan. ni jedna sportaš koji je imao zabranu nije bio dopingiran, a ogroman veća ih živi i trenira na zapadu, i godišnje 10-ak puta je testirana u laboratorijima na zapadu, pa ništa. i takve ljude su mediji i kolege sportaši proglasili dopingiranima i varalicama. u isto vrijeme wada je izdala stotine dopusnica norvežanima, amerikancima, kanađanima, da mogu nastupati i trošiti sredstva za liječenje astme... a u zdravstvenim kartonima nemaju dijagnozu astme... 80% norveških biatlonaca ima 'astmu'! politika? miješanje u tuđe izbore? pa koja se zemlja tolko miješa u izbore po cijelom svijetu kao amerika?! licemjerje i nadmenost jednom ipak dođu na naplatu. dal postoje izbori u europi, a da na njim aktivno ne sudjeluju ameri? hint - makedonija... ukrajina? poljska? bosna? mađarska? njemačka? francuska? estonija? rumunjska? jel vi prtite izjave američkih veleposlanika prije i tijekom izbora u europskim zemljama? da pratite, vidjeli biste nešto jako zanimljivog. a fejs, google, tweeter, sve su to američki alati za prikupljanje informacija i stvaranje javnog mišljenja o nekoj stvari.