Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz manje incidente

GONG: Predizborna subota uglavnom je - šutljiva!

gong,dragan zelić,gordana valenta,aleksandar tolnauer, (1)
Petar Glebov/PIXSELL
18.05.2013.
u 17:16

GONG je do 15:30 sati primio nekoliko primjedbi građana koje se najčešće odnose na nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata

Prvi dan izborne šutnje prolazi bez većih nepravilnosti i dojava GONG-u o kršenju izborne šutnje, priopćeno je iz te nevladine organizacije. Unatoč tome GONG je do 15:30 sati primio nekoliko primjedbi građana koje se najčešće odnose na nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, i to slanjem sms poruka (Đakovo, Koprivnica, Slavonski Brod, Zagreb); telefonskim pozivima (Požega, Zagreb); slanjem e-mailova (Split); ubacivanjem ili dijeljenjem letaka (Muć, Valpovo, Vukovarsko – srijemska županija, Zagreb); lijepljenjem plakata kandidata (Opuzen, Zagreb, Zaprešić); postavljanjem štandova na frekventnim mjestima (Našice) te prisutnošću kandidata na javnim događanjima u mjestu (Požega, Vinkovci).

GONG podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje do 19 sati do kada je zabranjeno javno predstavljanje kandidata, nagovaranje birača da glasaju za određene kandidate, objavljivanje procjena izbornih rezultata te navođenje izjava kandidata. Promidžba na društvenim mrežama nije zakonom regulirana, no GONG apelira na sudionike izborne promidžbe da se suzdrže od oglašavanja i tim putem.

Uoči sutrašnjeg izlaska na birališta, GONG također podsjeća birače da prijavljuju uočene nepravilnosti putem emaila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila. No, GONG naglašava da su za organizaciju i provođenje izbora odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713;dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva.

Sve sudionike izborne utrke GONG poziva na odgovornost i podizanje transparentnosti izbornog procesa bez nedopuštenih metoda pritiska na birače, a biračke odbore da izađu u susret glasanju biračima lišenima poslovne sposobnosti i biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. Ujedno podsjeća da je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje evidencije birača koji su glasali.

Istovremeno, poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti ostvarivanje biračkog prava.

>>'Političke stranke na izborima svjesno krše zakone i nikom ništa'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije