Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijalne metode

'Političke stranke na izborima svjesno krše zakone i nikom ništa'

gong
Petar Glebov/Pixsell
17.05.2013.
u 13:31

Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, kaže kako tijekom godina nadgledanja izbora u Hrvatskoj suočili su se sa mnogim načinima pritiska na birače koji su redom protuzakoniti i predstavljaju pritisak na birače.

Sa nedjeljnim lokalnim izborima političke stranke naveliko već i rade na scenariju kako disciplinirati svoje čalnove, držati ih pod kontrolom i „natjerati“ da glasaju za političku opciju čiji su član.

Prema riječima Dragana Zelića, izvršnog direktora GONG-a, tijekom godina kako nadgledaju izbore u Hrvatskoj ova nevladina udruga suočila se sa mnogim načinima pritiska na birače koji su redom protuzakoniti i predstavljaju pritisak na birače.

– Postoji način da članovi stranke ispred biračkog mjesta sjede i prate tko je od članova stranke glasovao a tko ne. Poslije 15 sati one koji nisu glasovali zovu telefonom i upozoravaju da moraju izaći na izbore. Imamo i slučajeve da stranke organizirano dovoze i odvoze članove na biračka mjesta da obave svoju građansku dužnost. Znamo i za slučajeve da birači kao dokaz moraju mobitelima fotografirati svoj izborni listić i sl. Na nedavnim izborima za EU parlament imali smo i slučajeve da su članovi biračkih odbora iz nekih stranaka, najviše iz HDZ-a, bilježili tko je glasovao a tko ne. Sve to je suprotno zakonu, kaže Zelić. GONG o svemu izvjesti nadležna državna tijela ali se po tim prijavama najčešće ništa ne učini.

- Najviše problema bilježimo na lokalnim izborima. Tu je strankama svaki glas bitan i ne biraju sredstva da dođu do tih glasova. U nekim sredinama na svakim izborima imamo pravi divlji zapad. Takvi primjeri se ne bi smjeli bilježiti u razvijenim demokracijama. Sve to samo pokazuje da se politička kultura stranaka i pojedinaca nije niti najmanje unaprijedila. Interesantno je i da vodstva političkih stranaka šute o tome i onda se svi poslije pitamo otkuda toliko nepovjerenje u političke stranke i političare, ističe Zelić. Još jednom je ukazao na netransparentnost kada je riječ o financiranju izbornih kampanja gdje je mnogo toga nepoznato i nejasno. Kaže kako je rano još uvijek govoriti ali i da je GONG blizu odluke da izbore u Zagrebu proglasi netransparentnim a sve radi kampanje i načina rada Milana Bandića.

– To što radi Milan Bandić prelazi sve granice. Vodi se neravnopravna utakmica u kojoj on zloupotrebljava javne resurse u svoju korist. Očekujemo od nadležnih organa da reagiraju i riješe ovaj slučaj, rekao je Zelić.

>>Dva dana prije izbora isključenja iz članstva HDSSB- a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije