Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam preporuka upućenih Vladi

Gong: Otvorite Markov trg i svoj rad javnosti

Markov trg pod policijskim osiguranjem nakon ranjavanja policajca u pucnjavi
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
28.03.2022.
u 12:51

Premda Vlada objavljuje video i tonski zapis dijela sjednica otvorenih za javnost, čime omogućuje uvid u proces donošenja odluka, nedostaju zapisnici sjednica koji bi omogućili jednostavnije pretraživanje pojedinih točaka na dnevnom redu Vlade - navodi GONG

Izmjene Zakona o Vladi prilika su da se izvršna vlast u Hrvatskoj otvori prema građankama i građanima i obavaže na veću transparentnost, no sudeći prema prijedlogu koji je poslan u savjetovanje, značajne reforme će izostati - priopćili su danas iz GONG-a uz poruku da ako je vlast otvorena, onda građani mogu više sudjelovati u javnom životu, smanjuje se prostor za korupciju i bolje se štite prava građana.

- Prilika je ovo da se Vlada Andreja Plenkovića odmakne od loših demokratskih praksi, kao što su najavljivanje sjednica Vlade dva sata prije održavanja, obraćanja javnosti isključivo na ad-hoc presicama kada to premijeru odgovara, a izostaje i adekvatna regulacija statusa posebnih savjetnika. Nama u Gongu posebno je sporno što u Zakonu o Vladi nepromijenjena ostaje odredba prema kojoj odluke, rješenja i zaključke Vlada može i ne mora objaviti - pojasnili su u GONG-u te potom naveli sedam svojih preporuka za otvaranje i transparentniji rad Vlade.

- Otvorite Markov trg građanima. Već 532 dana, ili duže od godinu i pol, građankama i građanima ograničen je pristup ključnim demokratskim institucijama, Vladi i Saboru, koje su zaštićene policijskim barikadama nakon napada na Markovom trgu u listopadu 2020. Prema Ustavu, svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. Stoga je pitanje - ograničavaju li prekomjerno ovakve sigurnosne mjere slobodu kretanja građanima. Drugo, najavite sjednice Vlade barem dan ranije, zajedno s objavom dnevnog reda. Dnevni red sjednica Vlada u pravilu objavljuje tek nekoliko sati prije početka sjednice, što novinarima koji imaju pravo biti nazočni na sjednicama ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu. Dodatno, premda Vlada objavljuje video i tonski zapis dijela sjednica otvorenih za javnost, čime omogućuje uvid u proces donošenja odluka, nedostaju zapisnici sjednica koji bi omogućili jednostavnije pretraživanje pojedinih točaka na dnevnom redu Vlade - navodi GONG u svom priopćenju nastavljajući da se treća preporuka odnosi na održavanje redovnih konferencija za javnost s točno određenim danom u tjednu, dok četvrta preporuka podrazumijeva zakonsko reguliranje telefoskih sjednica.

- Za telefonske sjednice ne postoji unaprijed objavljeni dnevni red, a na stranicama Vlade tek se naknadno objavljuje kratko priopćenje o održanoj sjednici. Tijekom 2021. telefonski je tako zaključen niz iznimno važnih ugovora i poslova o kojima je javnost tek sporadično obaviještena - pojašnjavajući kažu u GONG-u, čiji pak peti i šesti zahtjevi glase - poslovnikom Vlade jasno propišite vrste odluka o kojima se raspravlja na zatvorenim sjednicama te otvorite za javnost rasprave o europskim poslovima.

- Regulirajte status posebnih savjetnika premijera, ministrica i ministara sukladno preporukama GRECO-a. Posebni savjetnici Vlade trebali bi biti obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa kako bi njihovo djelovanje u interesu javnosti moglo nadzirati Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, tijelo neovisno o Vladi. Prijedlog prema kojem bi Vlada sama utvrđivala sadržaj Izjave o interesima i nepristranosti potpisivanjem koje savjetnici potvrđuju nepostojanje sukoba interesa ne može biti univerzalno primjenjiv na svaku situaciju u kojoj bi se pojedini savjetnik ili savjetnica mogli naći u sukobu interesa - posljednja je GONG-ova preporuka upućena Vladi.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
13:28 28.03.2022.

pruza li GONG jos uvijek knjigovodstvene i racunovodstvene uslugu nevladinim organizacijama ili su definitivno postali fikusi koji svoje tragikomicno posotojanje opravdavaju priopcenjima svakih 6 mjeseci?

DJ
DjD
13:12 28.03.2022.

Pripravnici z SDP imaju nešto za reći te podijeliti par savjeta.

LE
LenardHr
13:11 28.03.2022.

Ma ko je gong? Filijala sdp-a, financirani od drzave i izvana, neradnici, protivnici Hrvatske drzave, bagra neradnicka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije