Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GONG : Fotografiranje glasačkih listića nije dopušteno!

GONG posebno ističe da fotografiranje glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.
04. lipnja 2017. u 11:23 24 komentara 1206 prikaza
Glasovanje, izbori, glasačka kutija
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prema neanonimnim dojavama građana izborno jutro do 11.00 sati uglavnom prolazi očekivano s manjim brojem dojava o nepravilnostima. iz GONG-a posebno ističu dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima, poput one iz Gospića gdje je došlo do fotografiranja listića, zatim sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima, netransparentnosti rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviču i Imotskom, onemogućavanje promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom, evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnog kandidata na Pagu te glasanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu. 

Glasačka kutija Drugi krug Izborna šutnja u cijeloj Hrvatskoj

GONG posebno ističe da fotografiranje glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

GONG upozorava voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na izborni proces i slobodnu volju birača te omoguće korisnicima domova slobodno ostvarivanje biračkog prava.

Glasovanje, izbori, glasačka kutija
1 / 66
Lokalni izbori

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute kako bi se zaštitila i osigurala tajnost glasanja. Birački se odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva, poručuju iz GONG-a te podsjećaju da je glasanje umjesto drugih osoba kazneno djelo.

GONG upozorava kandidate i stranke da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih podsjeća da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu.

GONG apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima koji rade nedjeljom omoguće glasanje.

Već tradicionalno najviše se prijava odnose na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću. Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati te ih GONG poziva da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Glasovanje, izbori, glasačka kutija Problemi u Osijeku 'Nema me na popisu birača, revoltirana sam i nesretna' Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin VELIK ODAZIV Hrvatin: Izlaznost bi mogla biti veća od 50 posto! izbori U nedjelju na birališta Lokalne izbore nadziru 12.043 promatrača, čak 6194 iz HDZ-a
EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Avatar alien79
  alien79:

  Gong, ta skupina ekstremista i parazita čije mišljenje nije važno nikom normalnom osim mainstream medija

 • Nepokolebljiv:

  Gong sam sebe proglasava strucnjakom za sve te donosi i "presude". Rivaju se gdje im nije mjesto k'o kosulja v rit!

 • Deleted user:

  Baš me interesira da li koji gongovac nije ljevičar?