Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Golf: Velika otimačina privatnog zemljišta

07.12.2008.
u 18:23

Sabor bi sredinom tjedna trebao, po hitnom postupku, donijeti zakon o igralištima za golf. Još od 1995. godine razne se vlade zaklinju u golf videći u njemu spasitelja hrvatskog turizma i veliku šansu za produljenje turističke sezone.

Pretjerana gradnja
Međutim, prijedlog zakona koji je izradilo Ministarstvo turizma ima više veze s pogodovanjem građevinarima nego turističkim radnicima. Ministarstvo turizma, prema nama dostupnim informacijama, pri izradi zakona o igralištima za golf uopće nije tražilo mišljenje velikih hotelijera, nego je prijedlog gotovo u potpunosti napisan u Golferskom savezu. No, ni to nije najveći problem ovog zakona. Njime se zapravo ozakonjuje otimačina privatnih zemljišta i besramno bogaćenje koje nema nikakve veze s golfom i sportom.

Investitori će, naime, smjeti izvlastiti privatne parcele koje im nedostaju za zaokruživanje zemljišta. Zakon propisuje da investitor u golferski teren smije izvlastiti čak 20 posto zemljišta koje mu je potrebno, i pritom platiti za njega samo cijenu koju odrede vještaci Porezne uprave. U praksi će to značiti da će vlasnici zemljišta dobiti samo naknadu za poljoprivredno zemljište, odnosno dvadesetak eura po kvadratu – u najboljem slučaju.

No, ni to nije Ministarstvu turizma i golferima bilo dovoljno. Prema zakonu će se na čak 25 posto zemljišta smjeti izgraditi popratni sadržaji, što u praksi znači apartmani i vile poput onih koji su ilegalno izgrađeni na golferskim terenima u zagrebačkom Blatu.

Najmanji golferski teren morat će prema ovom zakonu imati 85 hektara, što znači da će investitori smjeti izgraditi vile na čak 17 hektara, odnosno 10 tisuća kvadrata! Cijena kvadrata u takvim ekskluzivnim vilama veća je od 2000 eura, što znači da će razlika od cijene plaćene za zemljište i prodajne cijene iznositi milijune eura. Iako se nekima ovim zakonom ide naruku, istinski golferi njime zapravo nisu zadovoljni.

Nezadovoljni sportaši
Golferi s kojima smo danas razgovarali tvrde da se taj zakon donosi zbog Dražena Ladića i još nekih investitora koji u Istri pokušavaju već godinama pokrenuti izgradnju igrališta za golf. Ladić u Ližnjanu, naime, već više od devet godina priprema projekt golf resorta Marlera, a imao je problema s otkupom jedne manje parcele u privatnom vlasništu.

– Apsurdno je da se ljude izvlašćuje i oduzima im se zemljište da bi netko drugi mogao izgraditi igralište za golf! S druge strane pozitivno je što se zakonski želi riješiti problem okrupnjivanja zemljišta, ali model za to ne može biti otimanje zemljišta vlasnicima – rekao nam je jedan golfer.


Španjolska: Ucjenjuju ih nerealnim cijenama

U Španjolskoj su problem okrupnjivanja zemljišta riješili tako da su ljudi čije je zemljište, ili recimo maslinici, bilo potrebno određenom investitoru za izgradnju golf resorta dobili u toj golferskoj tvrtki suvlasništvo u određenom postotku. To je pravednije jer vlasnici zemljišta na taj način dobivaju dio prihoda unosnog posla s golfom.
– Ovisno o veličini zemljišta dobiva se postotak suvlasništva. Primjerice, za posječene masline vlasnik dobije i odštetu – objasnio je naš sugovornik iz golferskih krugova. U Ministarstvu turizma objašnjavaju da će se ovim zakonom omogućiti lakše investiranje u turizam. Naime, golferima je najveći problem rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer ih vlasnici parcela “ucjenjuju” nerealno visokim cijenama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije