Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Golf na Srđu

Nakon 10 godina počinje gradnja?

Foto: Zvonimir Pandza/Pixsell
30.08.2017.
u 07:00

Ministri su različito tumačili izgled studije o utjecaju zaštite okoliša. Kada je ispravljena, čekalo se godinu dana na potpisivanje rješenja

Nakon što je investitor u golf na Srđu, tvrtka Razvoj golf, iza koje stoje Izraelac Aaron Frenkel i njegova supruga Maja Brinar, lani najavio moguću tužbu protiv države jer i nakon deset godina čekanja gradnja projekta nije počela, ovih dana situacija bi se trebala raščistiti.

Lani je nakon svih dobivenih dozvola za početak gradnje nastala zavrzlama zbog različitog tumačenja studije o utjecaju na okoliš resornih ministara. Od tada se čekalo da Ministarstvo zaštite okoliša donese odluku o potpisivanju rješenja za studiju, što bi se, kako doznajemo, trebalo dogoditi ovih dana. Naime, investitor je na početku postupka predao studiju koja sadrži, uz golf-projekt, i dvije turističke zone jer je tako tražila bivša resorna ministrica Mirela Holy. Potom je njezin nasljednik Mihael Zmajlović zatražio da se turističke zone izbace iz studije. No sud je utvrdio da je ta odluka bila pogrešna i poništio rješenje o studiji jer je rekao da ona mora sadržavati zone pa su stoga zone opet vraćene u studiju.

No nakon što je u Ministarstvo došao Slaven Dobrović, čekalo se s potpisivanjem rješenja, možda zato što se Most, stranka iz koje Dobrović dolazi, protivi projektu na Srđu. Najveću akciju protiv Srđa predvodi mostovac Maro Kristić, ali i Zeleni, koji će se nakon rješenja sigurno opet žaliti. A to bi onda opet moglo stvoriti nove probleme investitoru. Ulagač je čekao osam godina da ishodi dozvole i, kada su mislili da mogu početi s gradnjom, ukinuto im je rješenje o studiji utjecaja na okoliš zbog greške Ministarstva. Nakon toga ulagač je pripremio tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID), a visina tužbe procjenjivala se na 500 milijuna eura jer se ulagač vodio brojkom od uloženih 100 milijuna eura u projekt te zaradom koju bi ostvario da je projekt na vrijeme počeo s realizacijom.

Komentara 10

MO
mobitel20
07:27 30.08.2017.

To je odlicna stvar ! Ovi cangrizavci ne vide dalje nosa...Sjecam se veelikih i burnih rasprava o trasi autoceste A1...bune se samo zbog najeftinije politike...da dobiju glasove prikracenih s mozgom, zavidnih i jasno, bez ikakve vizije...glasove ljudi koji misle da sve ide po inerceji i samorazumljivo...Kao njihovi odlasci na WC,primjerice...Golf je "s druge strane Srdja", na zapustenom krsu uz samu granicu. Tamo su sada samo zmije...Studije su potpisali mnogi strucnjaci, a bas se ove "bundzije" najcesce vole pozivati na strucnjake !? Nema nikakve stete, a Dubrovnik ce ojacati VIP klijentelu, a jos vise Zupa Dubrovacka. Posebno kada se i Kupari vrate izvornoj svrsi. Nemaju razloga ni biti zavidni jer klijentela koja ce boraviti gore ionako je samo manjim dijelom do sada i dolazila u Dubrovnik i opcenito Hrvatsku. Dolaze drugim "poslom", jedrenjem i slicno, sto opet znaci da nisu konkurencija postojecim objektima. Privatnom smjestaju najmanje...Pa zato je i uvjerljiva vecina Dubrovcana apsolutno za gradnju. Na kraju, a moglo bi i na pocetku : investitori su Izraelci. Oni ce stititi svoju investiciju. To igraliste i objekti vrijede Dubrovniku i Hrvatskoj kao i velika vojarna HV ! To prikraceni a megalomanski "aktivisti" nikad nece shvatiti, a u njihovoj povrsnosti nije ih niti briga. Zato , samo naprijed ! Znam svaku stopu tog terena i neka se nasa muka oplodi sa koristi za cijeli kraj ! A koristi ce,manje ili vece, imati svi u Zupaniji i u Hrvatskoj.

GV
golub Vaso
11:07 30.08.2017.

kad je most eliminiran nestale su sve prepreke za pljačku i korupciju

ST
stomugromova
08:38 30.08.2017.

Nije to nikakav investitor nego špekulant.I još je badava trebao dobiti vodu preko hidrocentrale HE Ombla.Zamišljeno kao ultra megalomanski projekt pranja love,a sve je počelo sa Šuicom( HDZ) i Vlahušićem( HNS) koje je investitor kupio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije