Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo suđenje

Golemović na sudu u Rijeci priznao krivnju za "Ipsilon"

dražen golemović (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
09.05.2011.
u 11:58

Optužena državna odvjetnica zatražila je izuzeće Mladena Bajića, Danka Cvitana i Sajonare Čuline

– Smatram se krivim po svim točkama optužnice – kratko se izjasnio jučer u sudnici riječkog Županijskog suda Dražen Golemović, kontroverzni istarski poduzetnik, prvooptuženi u aferi Ipsilon, nakon što je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina završila čitanje optužnice.

Podnijela kaznenu prijavu

Njome se Golemović i njegovi suradnici s kojima je spleo korupcijsku mrežu u Istri (policajci, carinik, bivša općinska državna odvjetnica i porezni pročelnik iz Pazina) terete za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabe, nezakonito posredovanje i davanje, odnosno primanje mita. Uz graditelja istarskih vila, još je petero optuženih priznalo krivnju, dok se carinik Silvano Legović, policajac Željko Müller i bivša općinska državna odvjetnica Davorka Smoković ne smatraju krivima. Njezino očitovanje o optužnici izazvalo je priličnu pomutnju u sudnici.

– Podnijela sam u petak policiji u Zagrebu prijavu zbog pritisaka koje nada mnom provode odvjetnički lobi i Golemović, sve kako bih priznala optužbe jer ću u protivnom, ako ne priznam, dobiti deset mjeseci zatvora – kazala je Davorka Smoković. Inače, u policiji smo doznali da je optužena doista u Zagrebu podnijela kaznenu prijavu. Bivša općinska državna odvjetnica u Pazinu još je navela da je spomenutu poruku dobila preko svog odvjetnika Rudolfa Frančule, kojemu se, tvrdi, obratio netko iz ureda odvjetnika Veljka Miljevića, a potom se u Žminju sastala s odvjetnikom Goranom Preglejem. On joj je, dodaje, sve ponovio rekavši da je dogovoreno s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ravnateljem USKOK-a Dinkom Cvitanom i njegovom zamjenicom Sajonarom Čulinom da se “sve prizna u paketu”.

– Kazao mi je da Bajić zna da sam ja nedužna i poštena i da ga čudi što sam spominjala zlatnu ogrlicu jer da ništa za Golemovića nisu imali – ustvrdila je bivša pazinska općinska odvjetnica. Opisala je da ju je nazivao i Golemović i spominjao joj svog riječkog odvjetnika Vlatka Vrkića, a Ivan Herak, bivši ministar turizma, rekla je, prenio joj je poruku odvjetnika Gorana Gatare, kojemu je to navodno kazao predsjednik Županijskog suda u Rijeci, “da se urazumi ili će dobiti deset mjeseci”.

Ostale odvjetnike kontroverznog istarskog poduzetnika – Ljubu Pavasovića Viskovića i Predraga Jošanovića – nije pak spominjala očitujući se o optužnom aktu.

– Gospodin Miljević nema veze s njom niti je imao s njom kontakata. Na njezino izričito traženje sastali smo se u Žminju. Izložio sam joj Golemovićevo stajalište i kazao da će priznati krivnju. Ona se neugodno izražavala o osobama iz Državnog odvjetništva koje s ovim nemaju veze. Fokusirala se na njih, a to je, izgleda, njezin obračun s njima. Nisam joj spominjao nikakvu visinu kazne i to najoštrije demantiram – kazao nam je u telefonskom razgovoru odvjetnik Goran Preglej. Njegov kolega Veljko Miljević rekao je pak da “ne može govoriti o nepoznatim stvarima”.

Odvjetnik Rudolf Frančula potvrdio nam je da je Davorki Smoković prenio poruku, ali da “sadržaj poruke ne može otkriti”. Dodao je da će Davorki Smoković, kako su to prije dogovorili, otkazati punomoć. Bivša je pravosudna djelatnica tijekom rasprave zatražila izuzeće zamjenice ravnatelja USKOK-a Sajonare Čuline, njezina šefa Dinka Cvitana i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića jer, kazala je, opravdano sumnja da je suđenje već dogovoreno. Zahtjev joj je sudsko vijeće odbilo ustvrdivši da je nepravodoban. Iznoseći svoju obranu, Golemović je priznao kaznena djela i dodao da je “to plod njegove nepromišljenosti” te da se iskreno kaje. Posebno zanimljivo bilo je kazivanje bivšeg policajaca Nedjeljka Mijošeka. On je također priznao krivnju, ali kazao je da nije znao da čini kazneno djelo.

– Katkad bih od Golemovića dobio informaciju koja je bila od interesa službe te bih je dalje proslijedio. Nekad bih nešto za njega i učinio – kazao je bivši policajac. Sudsko je vijeće prihvatilo zahtjev optužene Davorke Smoković da tijekom rasprave ispita njezine svjedoke, bivše čelnike policije u Istri Dragutina Cestara i Lorisa Kozlevca. Ona se u nastavku rasprave slomila i zaplakala kazavši da nije željela naštetiti službi, ali da joj je USKOK na kraju uništio život.

Pametna procjena


O Golemovićevu povratku iz BiH uoči početka suđenja bilo je riječi nakon završetka rasprave.

– Predao se jer je procijenio da mu je to najpametnije. Jaki su dokazi USKOK-a, a priznanje se smatra olakotnom okolnosti – kazao je Golemovićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Komentara 7

CI
cici14
12:27 09.05.2011.

Hm Ko je tu lud? Kakav je to članak? Kakve su to pravne akrobacije?

Avatar drInternet
drInternet
12:30 09.05.2011.

*** Dno dna, s tim da su spomenuti \"odvjetnici\" gorji kriminalci od ovih vulgaris lopova...

OB
-obrisani-
12:26 09.05.2011.

Pa i ja mogu priznati da sam ubio Bin Ladena. I tko me može optužiti bez dokaza . A dokaza nema Dokazi su pažljivo sklonjeni, svi u igri su potplačeni, što se jamilo, jamilo se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije