Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
havarija na Viking Polarisu

Golemi val zapljusnuo kruzer: Jedna osoba poginula, četiri ozlijeđene

valovi
Pixabay/Ilustracija
02.12.2022.
u 04:00

Četiri putnika su "zadobila ozljede, ali nisu životno ugroženi", dodaje kompanija rekavši da su im "stručnu pomoć pružili liječnik i medicinsko osoblje broda".

Jedna je osoba izgubila život, a četiri su ozlijeđene kada je golemi val zapljusnuo kruzer južno od Rta Horna, priopćila je u četvrtak norveška kompanija Viking. Nesreća se dogodila u utorak u 22.40 sati (srijeda u 2.40 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada se na brod Viking Polaris obrušio "golemi val", ističe kompanija u priopćenju.

"S velikom tugom možemo potvrditi da je jedan putnik izgubio život u ovom incidentu. Obavijestili smo njegovu obitelj i uputili joj iskrene izraze sućuti", rekao je izvor u Vikingu u Norveškoj, ne navodeći je li žrtva muškarac ili žena ni koje je dobi.

Četiri putnika su "zadobila ozljede, ali nisu životno ugroženi", dodaje kompanija rekavši da su im "stručnu pomoć pružili liječnik i medicinsko osoblje broda".

"Brod je pretrpio manja oštećenja u incidentu i doplovio je u luku Ushuaiju bez drugog izgreda u srijedu poslije podne po mjesnom vremenu", istaknula je kompanija.

Nekoliko brodskih okna je slomljeno, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Viking Polaris je porinut 2022. i najnoviji je u floti norveške kompanije. Kapacitet mu je 378 putnika i 256 članova posade, piše mrežna stranica Vikinga.

Sredinom studenog dvoje američkih turista u dobi od 76 i 80 godina poginuli su na kružnom putovanju na Antarktici na World Exploreru kada se prevrnuo gumeni čamac kojim su pošli na izlet.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
TORQUEMADA
11:18 02.12.2022.

Već je neko vrijeme poznata stvar da se na rtovima Južne Amerike i Afrike, gdje se sudaraju hladne i tople morske struje, formiraju valovi među kojima nastaju i oni atipične amplitude, koji iznenade pomorce koji se nađu u tim vodama.. Premda nije posve razjašnjeno dolazi li do zbrajanja i kumulativnog učinka nekoliko velikih valova u jedan enormno velik, zna se da se matematički to dosad nije uspjelo predvidjeti, a mjerenja su pokazala da visina tih valova znade premašiti 34m, što je dovoljno da se uneredi omanji kruzer, a ni velikom neće biti jednostavno suočiti se s udarnom snagom takve mrcine. Čudim se zato zašto se i dalje riskira kad je već više puta došlo do velikih šteta i treba li čekati veliki broj izgubljenih života da se odustane od tako opasnih putovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije