Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UDAR NA STANDARD

Godišnje za plin 750 kuna više

01.01.2009.
u 20:53

Ruski Gazprom danas je oko osam sati ujutro potpuno prekinuo isporuku plina Ukrajini. Usprkos tome, glasnogovornik te kompanije istaknuo je da se opskrba Europe plinom, koja ide preko Ukrajine, nastavlja – punim kapacitetom. Na sreću za europske kupce, i s ukrajinske strane došla je potvrda da će se isporuke prema Europi nastaviti. Ukrajinska kompanija Naftogaz tvrdi da su već platili 1,5 milijardi dolara od ukupno dvije milijarde dugova, no u Gazpromu to navodno nisu primili.

Nakon 21 sat palim grijalicu na struju

Najjači proizvođači preuzimaju kontrolu nad plinom

Nova kunska cijena plina po prostornome metru

Sever: Poskupljenje plina udar je na svako drugo kućanstvo


Drhti i Hrvatska
Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori i činjenica da je prva diplomatska akcija Češke kao novog predsjedatelja EU bio poziv na pregovore između Ukrajine i Rusije. Analitičari, međutim, tvrde da je situacija ipak bolja nego što je bila 2006., kada su pregovori trajali “čitavu vječnost” prije nego što su diplomatski kanali uspjeli pronaći rješenje.

No, zajedno s Europom, na žalost, drhte i hrvatski potrošači plina jer dio plina dolazi iz Rusije i to se svake godine pokaže nesigurnim. Nije u pitanju samo spor sa susjednim državama o novim cijenama i međusobnim ucjenama nego je zimi transport plina vrlo složen pa se zbog niskih temperatura smanjuje potreban tlak u plinovodima, smrzava se oprema itd., što može smanjiti i potrebne količine. U takvim slučajevima rješenje je podzemno skladište Okoli, koje je trenutačno puno, no to je i jedina pričuva koju Hrvatska ima.

S druge strane, hrvatski potrošači, osim strahova zbog mogućeg prekida opskrbe ruskim plinom, od prvog dana ove godine plaćaju plin u prosjeku 20-ak posto skuplje. Cijena ovisi o lokalnim distributerima koji imaju svoje izračune, no već na razini 20 posto skupljeg plina troškovi prosječnog kućanstva povećat će se oko 750 kuna godišnje, što sigurno nije mali iznos.

Samo u Zagrebu i okolici udar na budžet zbog poskupljenja plina osjetit će čak 240 tisuća kućanstava. Od danas cijena plina u Zagrebu, Zaprešiću, Velikoj Gorici te općinama Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica iznosi 2,43 kune po metru kubičnom, odnosno 35 lipa više nego lani.



Marže nisu dirali
– Nova cijena mogla je biti i veća da smo povisili marže i manipulativne troškove. Isto je tako bitno istaknuti da smo mi od Ine do 5. prosinca plin kupovali za 1,10 kuna po kubičnom metru, a sada ga kupujemo za 1,32 kune, što je povećanje od 23 posto. A našim korisnicima plin je poskupio oko 18 posto – kaže Davor Šestan, glasnogovornik zagrebačke Gradske plinare.


Odčitajte stanje plinomjera i podatke javite Plinari

Kako bi Gradska plinara Zagreb račune za plin potrošen do 31. prosinca obračunala po staroj cijeni, potrebno je odčitati stanje plinomjera. Radnici plinare to od danas i rade na distribucijskom području zagrebačke plinare. Ako slučajno u to vrijeme niste kod kuće, u Plinari mole da sami odčitate plinomjer (isključivo crna polja) i podatke javite na sljedeće brojeve: 01 6116 122 od 0 do 24, faksom na broj 01 6302 454 ili 01 6302 633 te radnim danom od 7.30 do 20 sati, a praznicima i vikendom od 7.30 do 15.30 sati na brojeve 01 6184 608, 6184 601, 6302 643, 6302 367, 6302 452. Više informacija na www.plinara-zagreb.hr.


Što nas još udara po džepu

Dopunsko osiguranje: 50, 80 ili 130 kn na mjesec

Kutija cigareta od danas kunu skuplja

Poskupjet će osiguranje od autoodgovornosti

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije