Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postignuća ostvarena u 2023.

Godišnje nagrade HLK-a: Ginekolog Luka Matak dobitnik za najzapaženije stručno ostvarenje

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore
Emica Elvedji/PIXSELL
18.12.2023.
u 18:14

Hrvatska liječnička komora dodjeljuje svoje godišnje nagrade profesionalcima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije

Hrvatska liječnička komora izvijestila je kako je dodijelila godišnje nagrade istaknutim pojedincima za postignuća ostvarena u 2023. godini. Dobitnik godišnje nagrade HLK-a za najzapaženije stručno ostvarenje u 2023. godini je Luka Matak, dr.med., univ.mag.med., specijalist ginekologije i opstetricije, specijalizant uže specijalizacije ginekološke onkologije iz Opće bolnice Zadar.

Dr. Matak je prvi puta u Hrvatskoj, kako ističe Hrvatska liječnička komora, napravio vNOTES histerektomiju. Radi se o vrsti kirurgije koja koristi prirodne otvore (u ovom slučaju rodnicu) kako bi se pristupilo u trbušnu šupljinu do ciljanih organa maternice i adneksa. Od uvođenja ove minimalno invazivne metode educirao je veliki broj kolega ginekologa iz cijele Hrvatske. Osim vNOTES histerektomije, u 2023. godini uveo je još nekoliko metoda čime je dodatno proširio indikacije za korištenje vNOTES pristupa na svjetskoj razini te je učinio odjel ginekologije OB Zadar prepoznatljivim izvan okvira Republike Hrvatske.

Dobitnici nagrade HLK-a za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije su doc.prim.dr.sc. Tomislav Bulum, dr.med., specijalist interne medicine i uže specijalizacije endokrinologija i dijabetologija u KB Merkur - Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac“ u kategoriji znanstvenika starijih od 40 godina i dr.sc. Marko Kumrić, dr.med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u kategoriji znanstvenika mlađih od 40 godina.

VEZANI ČLANCI:

Doc.prim.dr.sc Bulum je, navodi HLK, u periodu od 2. studenog 2022. do 31. listopada 2023. godine objavio deset izvornih znanstvenih radova u znanstvenim časopisima u bazi Web of Science (WoS). Od deset objavljenih znanstvenih radova njih šest je objavljeno u časopisima koji se nalaze u prvoj kvartili (Q1) te četiri u časopisima koji se nalaze u drugoj kvartili (Q2). U navedeno periodu doc.dr.sc. Bulum bio je gostujući urednik u pet specijalnih izdanja časopisa “Biomedicines” koji se nalazi u prvoj kvartili (Q1) uz impact factor 4.7 čime je, uz objavljene radove, značajno doprinio unaprjeđenju liječničke struke i profesije.

Dr.sc. Marko Kumrić u dosadašnjoj je znanstvenoj karijeri objavio ukupno 56 znanstvenih radova, od čega je u 16 njih bio prvi autor. U 2023. godini objavio je ukupno 19 radova objavljenih u međunarodnim znanstvenim časopisima indeksiranih u bazi Web of Science, od čega su 11 izvorni, a osam su pregledni radovi. Od devet izvornih radova na kojima je među prvih šest autora, tri rada se nalaze u Q1, četiri u Q2 te dva u Q3. Primarni fokus njegovog istraživanja su bolesti kardiovaskularnog sustava, posebice akutni koronarni sindrom I arterijska hipertenzija. Posebice se ističu dva rada na kojima je dobitnik nagrade prvi autor koja su objavljena u časopisu Biomedicine & Pharmacotherapy o učincima suplementacije CBD-om na arterijski tlak i različite kardiometaboličke parametre u bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

Nagradu za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2023. dobila je liječnica Nataša Ban Toskić, dr.med., specijalistica obiteljske medicine iz doma zdravlja Zagreb-Centar, ujedno i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u drugom mandatu. Ova udruga liječnika obiteljske medicine, napominje HLK, svojim se radom dokazala u borbi za prava liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a pod vodstvom dr. Ban Toskić nastavila je tu borbu na najvišoj mogućoj razini, predano i bez ustupaka. Ban Toskić pokazala je, kako se dodaje, iznimnu hrabrost i dosljednost u borbi i zalaganju za poboljšanje uvjeta rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ukupnom hrvatskom zdravstvenom sustavu. Posebna je i iznimna njena aktivnost na ovogodišnjem liječničkom prosvjedu, kako u samoj organizaciji tako i u medijskim nastupima, bez zadrške, ne libeći se javno uputiti oštre kritike zdravstvenoj administraciji u cilju da zaštiti liječnike, pacijente i zdravstveni sustav.

VEZANI ČLANCI:

Novinarka Novog lista Ljerka Bratonja Martinović dobitnica je godišnje nagrade HLK-a za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke struke u javnosti. Ona već dugi niz godina prati zdravstvo i teme vezane za zdravstvo. U svojim tekstovima, nastavlja HLK, vrlo profesionalno, sistematično i odmjereno pristupa navedenim temama. U tekstovima često piše o stručnim uspjesima hrvatskih liječnika i tako, između ostalog, ističe važnost liječničke profesije u našem društvu. Također kontinuirano prenosi i profesionalno obrađuje priopćenja krovnih liječničkih organizacija u kontekstu njihovih kritičkih osvrta na probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ove 2023. godine održan je najveći prosvjed liječnika u hrvatskoj povijesti, kao manifestacija kumuliranog nezadovoljstva liječnika, o čemu je novinarka Bratonja Martinović također vrlo profesionalno izvještavala javnost. Izvještavala je i o različitim pregovorima te sastancima koje su predstavnici liječnika održavali u Ministarstvu zdravstva u pokušajima unaprjeđenja našeg zdravstvenog sustava i položaja liječnika u njemu, uvijek poštujući osnovno novinarsko pravilo da se čuju obje strane. Cijelim svojim dosadašnjim novinarskim radom, prateći zdravstvo, liječništvo i medicinu, novinarka Bratonja Martinović ubraja se u malobrojne preostale specijalizirane novinare, što njezinom novinarskom radu daje dodatnu kvalitetu i prepoznatljiv stil.

Svečana dodjela godišnjih nagrada HLK-a održana je 16. prosinca u Pastoralnom centru Zagrebačke nadbiskupije. Kako se podsjeća, Hrvatska liječnička komora dodjeljuje svoje godišnje nagrade profesionalcima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije.

VIDEO Iznenađenje za male pacijente: Veseli Djed Mrazovi spuštali se niz zgrade bolnica i dijelili darove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije