Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet godina pontifika

Globalni problemi traže mekši pristup Katoličke crkve

papa
AFP
19.04.2010.
u 15:40

Premda je učino mnogo u ekumenizaciji Crkve, papi Benediktu XVI . štošta se prigovara.

Prije točno pet godina, 19. travnja, konklava je kardinala Josepha Ratzingera izabrala za papu trećega tisućljeća. U Vatikanu su kardinali priredili ručak Benediktu XVI. u povodu te obljetnice. Premda je učinio mnogo u vezi s ekumenizmom, pa i u razotkrivanju pedofilskih slučajeva u Crkvi, prigovaraju mu zbog pojedinih poteza, izjava vezanih uz društvena kretanja. Primjer je njegova izjava kako prezervativ ne sprečava širenje side, koja je shvaćena kao, najblaže rečeno, prekruto držanje Crkve prema nekim društvenim problemima. Marginalizacija homoseksualaca, brojne rastave, istospolni brakovi, suživot djevojaka i mladića koji se ne žele vjenčati te celibat samo su neka od pitanja koja su se pojavila pred papom Benediktom XVI. u prvih pet godina njegova pontifikata. Hoće li moći odgovoriti na sva pitanja onako kako to očekuje današnje društvo?

Novo doba

Na Malti je Benedikt XVI. pohvalio zakone o zabrani rastave braka i zabrani pobačaja te mladima poručio da moraju biti ponosni zbog svoga “ne” rastavi i “ne” pobačaju. Društvo možda i ne očekuje da Crkva prihvati rastavu braka, dakle, kršenje sakramenta, ali očekuje da barem rastavljenim osobama ne zatvara svoja vrata. Crkva neće prihvatiti ni vjenčanja istospolnih osoba, a Benedikt XVI. govori kako je pravi brak samo između žene i muškarca, ali ne znači da homoseksualci ne mogu dobivati euharistiju. Benedikt XVI., kojem je ujedinjenje kršćanstva jedan od osnovnih ciljeva pontifikata, sučeljava se s problemima globaliziranog, a ne blokovskog društva.

Različitosti i problemi

Različito je bilo društvo u vrijeme pontifikata Ivana Pavla II. i sadašnje, pa se i Crkva sučeljava s različitim problemima. Dok je jedno od glavnih pitanja tijekom pontifikata Ivana Pavla II. bila podijeljenost svijeta na blokove, pri čemu u komunističkome bloku nije bilo nikakvih, pa ni vjerskih sloboda, sada je svijet globaliziran pa se javljaju drukčiji društveni problemi.

Komentara 4

Avatar punkufer
punkufer
14:06 20.04.2010.

Tomašević lupeta. On, kao, zna kako bi se trebala postaviti Katolička Crkva prema globalnim problemima od same Crkve? Neki će zbilja bubnuti bilo što i ostati živi.

DS
dubina-sirina
01:36 20.04.2010.

Ovo gore je luciferov igrac. On je zaduzen da mase drzi zatucane pod kontrolom, da se ne probude i shvate tko su i sto su. Napravili su od nas miseve, prosipaju nam price da cekamo oslobodjenje od vraga. mi smoo ti koji se trebamo probuditi (otkodirati) pa ce i Krist doci.. Zasto nam je dozvoljen mali procenat mozga da koristimo, covjek je veoma mocno bice> Stvoreni smo po slici stvoritelja , tesko je i zamisliti nase mogucnosti da se uspijemo odkodirati, vrag nam mrvice daje a mi jadnici sretni..Love is a code

Avatar Dančo
Dančo
08:40 20.04.2010.

uvjek će bit jadnika koji će gutat sranja iz tvornice(crkve) laži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije