Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavijesni razgovor

Glavnog urednika Poslovnog dnevnika ispitala policija

policija
Pixsell
08.04.2011.
u 15:15

Glavni urednik i član Uprave Poslovnog dnevnika pozvan je u petak na obavijesni razgovor.

Urednik Poslovnog dnevnika proveo je sat vremena u Odjelu gospodarskog kriminaliteta PU Zagrebačke u Heinzelovoj ulici, čiji djelatnici provode kriminalistička istraživanja o napisima objavljenim na poslovnom portalu www.poslovni.hr, priopćeno je iz tog medija.

Inspektor Odjela gospodarskog kriminaliteta temeljem članka 177. Zakona o kaznenom postupku tražio je podatke o identitetu korisnika koji su ostavljali komentare na web stranici Poslovnog dnevnika, temeljem službene prijave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga o navodnim ciljanim dezinformacijama kojima se obmanjuje investitore glede vrijednosti dionica Ingre i Dalekovoda.

Zahtjev za otkrivanjem imena autora ili izvora informacija nije prvi takav zahtjev s kojim se susreće Poslovni dnevnik. Najčešće se radilo o sukobu dioničara, interesnih grupa ili pokušajima uprava pojedinih poduzeća da saznaju tko je iz njihove  tvrtke izvor informacija za pojedini tekst. U takvim slučajevima Poslovni dnevnik štiti svoje izvore informiranja.

Inače, zanimljivo je da je MUP u veljači pisanim putem zatražio iste podatke o Ingri ne otkrivši tada da se radi o istrazi temeljem prijave Hanfe.

Tijekom obavijesnog razgovora ispalo je da je traženi obuhvat podataka veći i da su sporni komentari korisnika (ne novinara i urednika) na web stranici Poslovnog dnevnika i o dionici Dalekovoda, o čemu Uredništvo Poslovnog dnevnika dosad nije bilo informirano i za što smo zatražili i pisani zahtjev MUP-a.

Uredništvo Poslovnog dnevnika bez dodatne argumentacije i saznanja o kakvoj se navodnoj manipulaciji radi i bez saznanja o tome tko je inicirao pokretanje postupka, odnosno protiv koga će se on eventualno voditi - anonimnih korisnika ili redakcije Poslovnog dnevnika - odbilo je tada surađivati u istrazi.

Glavnom uredniku Poslovnog dnevnika poziv za obavijesni razgovor dostavljen je na pomalo neuobičajen način, u četvrtak u večernjim satima, na kućnu adresu, a ne adresu tvrtke što bi bilo primjerenije. Osim toga, zaprijećeno je i privođenjem u slučaju neodazivanja.

Uredništvo Poslovnog dnevnika nema primjedbi na način vođenja obavijesnog razgovora i krajnje korektan odnos policijskog inspektora, ali uložit će prigovor na neprimjereni način pozivanja glavnog urednika i propuštanje navođenje svojstva u kojem se urednik poziva. Naime, iz poziva nije bilo jasno je li urednik pozvan u Odjel gospodarskog kriminaliteta kao svjedok, osumnjičenik ili u nekom drugom svojstvu.

Tijekom razgovora inspektor je jasno rekao da je urednik pozvan kao građanin kojim ima određenu ulogu u tvrtki i saznanja o slučaju. Ipak, stav Uredništva Poslovnog dnevnika ostaje nepromijenjen - pozivanje glavnog urednika na obavijesni razgovor predstavlja neprimjeren pritisak na medije.

Komentara 12

BU
BukiZG
17:13 08.04.2011.

Pridružujem se.To je moj komentar !

DO
domagistar
17:15 08.04.2011.

Dali su djelatnici PU Zagrebačke bili u obvezi provesti kriminalističku obradu nad urednikom i novinarom koji su prije gotovo šest (6) godina objavili, a zatim i demantirali članak pod naslovom \"Lov na zagrebačke ljekarne\" zbog kojeg članka se pred Općinskim građanskim sudom već šest godina vodi postupak, bez da je donesena bilo kakva prvostupanjska odluka i to usprkos činjenici da su iz postupka izuzeta već dva (2) suca.

MI
miso
16:34 08.04.2011.

Ovaj članak još nije komentiran. Budi prvi i započni raspravu! Kako vidim opasno je komentirati. Zato neću biti prvi i neću započeti raspravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije