Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruski vojnici na ukrajinskoj granici

Glavni tajnik NATO-a: Ovo su opasna vremena za europsku sigurnost, napad je sve izvjesniji

British PM Johnson and NATO Secretary General Stoltenberg hold news conference in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
10.02.2022.
u 12:22

Johnson je kazao da je ukrajinska kriza najopasniji trenutak i da je važno sljedećih dana stvari učiniti ispravno

Broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici se povećava i mogući napad je sve izvjesniji, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a nakon sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u Bruxellesu.

"Ovo su opasna vremena za europsku sigurnost", rekao je Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare. "Broj ruskih vojnika se povećava. Mogući napad sve je izvjesniji", upozorio je.

"NATO nije prijetnja Rusiji, ali moramo biti spremni za najgore, istovremeno vjerujući u političko rješenje", naglasio je.

Stoltenberg je rekao i da Rusija mora izabrati između diplomatskog rješenja krize s jedne strane ili sankcija i pojačanog prisustva snaga NATO-a na istočnom krilu.

"Rusija ima izbor: mogu ili izabrati diplomatsko rješenje - a mi smo spremni sjesti - ali ako izaberu konfrontaciju, platit će visoku cijenu", istaknuo je Jens Stoltenberg.

"Doći će do ekonomskih sankcija. Doći će do pojačane NATO-ve vojne nazočnosti u istočnom dijelu Saveza, a Velika Britanija važan je dio toga", rekao je.

Boris Johnson
Foto: YVES HERMAN/REUTERS, ilustracija

Johnson je kazao da je ukrajinska kriza najopasniji trenutak i da je važno sljedećih dana stvari učiniti ispravno. 

"Iskreno ne vjerujem da je odluka već donesena (u Moskvi). Ali to ne znači da je nemoguće da se dogodi nešto doista katastrofalno vrlo brzo", istaknuo je Johnson.

"Ovo je vjerojatno najopasniji trenutak", rekao je, nazvavši situacija "najvećom sigurnosnom krizom u Europi" u kojoj je važno da se djeluje ispravno, u kombinaciji sankcija, vojnog rješenja i diplomacije.

Jens Stoltenberg rekao je također da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova, ponudivši mu razgovore o većoj transparentnosti oko vojnih vježbi koje je Rusija počela s Bjelorusijom u četvrtak, kao i razgovore o kontroli nuklearnog naoružanja.

VIDEO Konvoj kamiona i kampera blokirao ulice oko parlamenta na Novom Zelandu, protive se mjerama

Komentara 34

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:40 10.02.2022.

Vjerujem da će Rusija napasti Ukrajinu koliko i da je cjepivo učinkovito protiv omikron varijante virusa.

ST
Startrack
13:59 10.02.2022.

Samo gomilanje snaga na necijoj granici je cin agresije.

MA
malitrn
12:47 10.02.2022.

Jadni ukrajinci kad ih štite ova dva najpokvarenija gada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije