Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI SAMOTESTIRANJA UČENIKA

Glavni savjetnik ministra Fuchsa: 'Testovi bi se distribuirali po školama četiri puta mjesečno'

Brzi antigenski test
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.01.2022.
u 15:38

Kako pojašnjava, predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom, no ne u školi

Nastavu u školama sve je teže organizirati zbog velikog broja djece koja moraju biti u samoizolaciji. Naime, među pozitivnim građanima je i 12 tisuća djece, dok je njih više od 30 tisuća u samoizolaciji. Upravo se zbog toga planira ukidanje samoizolacije za učenike te uvođenje testiranja djece svaki ponedjeljak.

- Bitno je reći da se radi o mjeri ukidanja samoizolacije za učenike. Dakle, to je cilj, to je osnovni problem s kojim se mi susrećemo već duže vrijeme, a pogotovo s pojavom ovog novog soja omikrona, jer je povećani broj djece u samoizolaciji - rekao je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, za HRT

Dodao je kako to ne znači da su oni samo na online nastavi, nego su zatvoreni u kućama i ne mogu se baviti niti slobodnim aktivnostima, niti se družiti sa svojim vršnjacima.

- Osim što im pati usvajanje znanja putem online nastave, jer ona nikako ne može zamijeniti fizički nastavu u učionici, pati im i njihov, za mentalno zdravlje važan, društveni život - dodaje.

Kako bi se mjera ukidanja samoizolacije za učenike uvela, Pavičin navodi kako su od epidemiologa dobili uvjet da se djeca moraju testirati. Kako pojašnjava, predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom, no ne u školi. 

- Predviđeno je samotestiranje od strane njihovih roditelja koji onda u bilježnici djece, kao što je prije bila temperatura, upisuju ako je nalaz negativan, a ako je nalaz testa pozitivan onda javljaju razredniku i liječnicima kako bi išli dalje u proceduru - rekao je.

Kako bi to bilo moguće, bit će potrebno nešto manje od tri milijuna testova za mjesec dana provođenja ove mjere.

- Testovi bi se distribuirali po školama prema količinama. Za svaku pojedinu školu, ovisno o broju učenika, četiri puta mjesečno, plus još određene količine testova, koji bi ostali u školi ako se pojavi pozitivan učenik u nekom razredu, pa se i taj razred ponovno mora testirati - kaže te dodaje kako je u ovom trenutku teško procijeniti koliko će stajati testovi.

- Naša procjena, sigurno ne više od dvadeset milijuna kuna za mjesec dana provođenja mjere - rekao je.

- Dakle, ono što će se promijeniti je da će zdrava djeca ići u školu, a bolesna će ostati kući. Sada imate dosta zdrave djece koja stoje kući, ne idu nigdje. Dakle, to je ono osnovno što će se promijeniti kroz testiranja. Trenutno imamo oko dvanaest tisuća pozitivnih učenika, a procjene su da imamo više od trideset tisuća učenika u samoizolaciji. A nažalost, ne stignu se svi registrirati službeno u registar samoizolacije zbog toga što cijeli razredi zbog dva slučaja, ako se pojave u jednom razredu, završe u samoizolaciji, pa se ne stignu evidentirati. To je ono što mi želimo, da se ta djeca, koja su sada trenutno u samoizolaciji, a negativna su i zdrava, vrate u škole i vrate u svoje društvo, u svoje slobodne aktivnost - kazao je. Početak testiranja, dodaje, ovisi o nabavi testova.

VIDEO Masovno se kupuju: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Komentara 12

Avatar Zavratnica
Zavratnica
16:01 26.01.2022.

Ove mjere treba uvrstiti u rubriku Vjerovali ili ne,a ne u vijesti iz Hrvatske.

ZM
zmaček
15:50 26.01.2022.

Ovo na prvu izgleda besplatno, ali naravno sve se to kupuje državnim novcima dobivenih od poreza,prireza itd. Znači za lijekove nemamo, a za beskorisne testove se nađe.

WT
WTF!
16:15 26.01.2022.

Sa ovim guranjem štapića u nos klincima 1x na tjedan samo će biti još više traumatizirani. Gdje vam pamet nestala? Pogubili se skroz. Dajte dođite l sebi dok još imate kome.(Ako već nije prekasno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije