Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oliver Falck


Glavni koordinator iz Ifo instituta za gospodarski program HDZ-a: Suzbijte sivu ekonomiju!

Foto: Robert Anić/PIXSELL
06.11.2015.
u 17:00

Puno je mjera u programu koje će pomoći Hrvatima da se vrate na tržište rada

Suzbijanje sive ekonomije, odnosno poticanje hrvatskih građana i poduzeća da iz sive ekonomije pređu u legalnu ekonomiju jedna je od preporuka koje je njemački institut Ifo napisao u gospodarskom programu izrađenom za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Otkriva to u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list Oliver Falck, direktor u Ifo institutu koji je bio glavni koordinator unutar tog instituta za projekt čiju je izradu formalno naručila HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta.

Puno neaktivnih radnika

– Ovo nije program štednje – jasno poručuje prof. dr. Falck na početku razgovora, koji smo jučer vodili u Bruxellesu.

– Naravno da uviđamo da postoji potreba za strukturnim reformama, za reformom javnog sektora, ubrzanjem privatizacijskog procesa... Ali puno je mjera koje će pomoći Hrvatima da se vrate na tržište rada i zarađuju svoj dohodak – dodaje stručnjak Ifo instituta i profesor ekonomije na Sveučilištu u Münchenu. Siva ekonomija zaista je velik problem u Republici Hrvatskoj, upozorava Oliver Falck.

– Pogledajte brojke: stopa nezaposlenosti je oko 17 posto, a na tržištu rada je aktivno dvije trećine radne snage. Dakle, postoji velik broj neaktivnih. I mnogi od tih ljudi rade u sivoj ekonomiji. Moraju postojati elementi s pomoću kojih se te ljude vraća na formalno tržište rada – kaže naš sugovornik.

Reformska agenda

Program koji je Ifo radio za HDZ-ovu zakladu Oliver Falck naziva “reformskom agendom” i kaže da se čitav projekt sastoji od 14 stručnih dokumenata (tzv. policy paper dokumenata) koji su usredotočeni na područja u rasponu od reforme mirovinskog sustava do reforme javne uprave.

– U svim područjima vidjeli smo da Hrvatska mora postati privlačnija za strane investitore. Da bi to postigla, Hrvatska mora reformirati javnu upravu, mora reformirati svoje javne financije, kako bi ponovo postala pouzdanija zemlja i kako bi mogla privlačiti izravna strana ulaganja – zaključuje Oliver Falck, koji nije želio ulaziti detaljnije u rezultate rada za HDZ jer je politika instituta takva da odradi posao za naručitelja i njemu prepusti daljnju komunikaciju o obavljenom poslu.

>> Tomislav Karamarko: Jedino što raste je neuspjeh

Komentara 25

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
17:24 06.11.2015.

hdz suradjuje s vrhunskim ljudima,, bravo za hdz

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:58 06.11.2015.

iz.croatia@gmail.com, nakon 45 godina provedenih u inozemstvu vratio sam se u Hrvatsku i mogu reci sljedece. Ne samo javni sektor je preglomazan i radi bezkorisne poslove, nego i privatni. Recimo banke. Kad god dodjem po neku uslugu u poslovnicu, obaveznoo se napravi nekoliko kopija, bilo da se radi o osobnoj karti, bilo o nekom drugom papiru. Kad sam htio svoju orocenu stednju plasirati u drugu banku (100 m dalje) trazili su mi 1000 kuna, jer ne obracunavaju po obavljenoj transakciji, nego procentualno od sume. Tako da sam novac stavio u torbu i nosio ga tako u drugu banku. Kod T-HT imam Max-obitelj paket, medjutim osim neke fiske cijene dolaze jos sljedece stavke: naknada za pristup mobilnoj mrezi 16 kuna, mjesecna naknada za osiguranje funkcionalnosti opreme 24 kune plus na obje stavke. Iznamljujem dva stana i kao savjesni gradjanin sam prijavio poreznoj upravi, tocno onoliko, koliko i dobivam od stanara, koji su na toj adresi i prijavljeni. Na tu sumu placam porez od 12% i onda mi dodje Bandic sa svoji prirezom od mislim 18%. Prirez nebi bio problem, kad bi se konktretno znalo, sto se sa njime radi, a ne da se nekim "quasi-bezplatnim akcijama, kupuju biraci. Hocu reci, da je i pravatni sustav isto tako dosta trom, skoro kao drzavni.

IC
iz.croatia@gmail.com
18:31 06.11.2015.

Bez obzira tko ce biti pobjednik na parlamentarnim izborima, neminovna je reforma javnoga sektora, pravnog sustava RH te poreznog i bankarskog sustava. Za isto su potrebni novi zakoni, a mozda i promjene odredjenih ustavnih odredbi koje sprecavaju donosenje novih zakona.. Za ocekivati je po nekim realnim prognozama pobjedu HDZ-a. HDZ-u mora biti jasno da ne treba sve mijenjati, jer postoje odredjeni pozitivni efekti sadasnje vlade, a u smislu donesenih zakona fiskalne politike od prije godinu dana. Takodjer se ne moze rad sadasnjeg ministra za gospodarstvo, gosp. Vrdoljaka negativno ocijeniti, nego naprotiv. Nama svima treba biti jasno da doneseni zakoni i odredbe po njima , tek nakon par godina djelovanja u stvarnosti polucuju pozitivne ili negativne efekte. Reforma javnoga sektora ce zasigurno biti najbolnija tocka, jer sadasnja drzava nas kosta ca. 17 Mrd. EUR ili ca. 40% BDP-a. Njemacka drzava kosta 300 Mrd. EUR ili 11% BDP-a. Jasno da u sivoj ekonomiji koja u Hrvatskoj na izvjestan nacin se pokusava sprijecavati, leze i velike rezerve kojima se nas proracun treba da puni. Nas najveci problem lezi u tome, da ribu cistimo od repa, a da glavu nismo odrezali. Krenimo vec jednom sa rezanjem glava. Zar je to problematicno ustanoviti porijeklo stecene imovine. Na zapadu postoje jasni kriteriji i mjerila po kojima se to radi. Zasto mi to ne uvedemo, nego se izvlacimo na zastarjelost slucajeva i druge razloge pronalazimo da ne obavimo zadacu. Sa time skidamo ono prokletstvo koje nas na zapadu prati, a to je da je drzavni politicki aparat u Hrvatskoj korumpiran, pocevsi od opcinskih komunalnih do drzavnih institucija. Ne samo deklarativnim nego u stvarnosti sa dosljednom primjenom pravila ponasanja privlacimo strani kapital u zemlju. Kako sada stvari stoje, strani gradjani imaju preko 400 Mio. EUR utuzenja RH na inozemnim sudovima SAD-a i EU. Puno posla ceka novu ili staru vladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije