Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narušavanje dostojanstva suda

Glavaš kažnjen zbog ometanja reda u sudnici: Mora platiti 5000 eura

VIDEO Glavaš vikao na izlazu iz sudnice: "Sram vas bilo, nabijem vas..."
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
10.11.2023.
u 16:04

"Riječi koje je izgovorio optuženi Branimir Glavaš napuštajući sudsku dvoranu predstavljaju ometanje reda u sudnici kao i grubo narušavanje dostojanstva suda koje ni na koji način nije povezano sa zaštitom prava obrane optuženika u kaznenom postupku, osobito uzimajući u obzir stadij postupka u kojem su riječi izgovorene", obrazložio je Županijski sud u Zagrebu

Županijski sud u Zagrebu kaznio je Branimira Glavaša novčanom kaznom u iznosu 5.000 eura zbog ometanja reda u sudnici. Kaznu treba platiti u roku 15 dana od pravomoćnosti rješenja, a protiv rješenja može se podnijeti žalba u roku od tri dana. 

Kako stoji u obrazloženju, pred Županijskim sudom u Zagrebu u tijeku je kazneni postupak protiv Gordane Getoš Magdić, Dine Kontića, Zdravka Dragića i Branimira Glavaša. Dana 27. listopada, objavljena je presuda koju je donijelo raspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Objavi presude bili su nazočni zamjenik ŽDO Zagreb, branitelji optuženika, optužena Gordana Getoš Magdić i optuženi Branimir Glavaš te predstavnici medija. Nakon objave presude predsjednik vijeća iznosio je razloge presude.  

U tijeku iznošenja razloga presude, Glavaš je reagirao je pitanjem: "Moram li ja to slušati?“, na što mu je od strane predsjednika vijeća  odgovoreno da ne mora i da može napustiti sudsku dvoranu. Nakon toga se Glavaš ustao i napuštajući sudsku dvoranu obratio predsjedniku vijeća riječima: "Vi ste govno. Nabijem na k**** vas i vaš sud".

VIDEO Glavaš vikao na izlazu iz sudnice: "Sram vas bilo, nabijem vas..."

"Riječi koje je izgovorio optuženi Branimir Glavaš napuštajući sudsku dvoranu predstavljaju ometanje reda u sudnici kao i grubo narušavanje dostojanstva suda koje ni na koji način nije povezano sa zaštitom prava obrane optuženika u kaznenom postupku, osobito uzimajući u obzir stadij postupka u kojem su riječi izgovorene. Štoviše, isto se nastavlja i pisanim podneskom koji optuženik putem svojeg branitelja dostavlja sudu, navodeći da nisu točno navedene riječi u zapisniku o objavi u kojem je konstatirano da je optuženik izgovorio: 'Vi ste govno. Nabijem na k**** vas i vaš sud', već da je on zapravo rekao: 'Sram Vas bilo. Vi ste jedno govno.  Nabijem vas na k****, vas i vaš sud'", ističe Županijski sud.

Izgovorene i u pisanom podnesku ponovljene riječi optuženika nikako se, dodaje se u obrazloženju, ne mogu tumačiti drugačije nego namjerom grubog narušavanja dostojanstva suda. Pri tome se radilo o takvom obliku i načinu ometanja reda u sudnici da se izricanjem opomene ili novčanim kažnjavanjem u nižem iznosu ne bi postigla svrha kažnjavanja imajući na umu da je najveći propisani iznos novčane kazne 50.000,00 kuna, pri čemu se vodilo računa i o optuženikovom imovnom stanju, zaključuje Županijski sud u Zagrebu.

VEZANI ČLANCI:

Komentara 5

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
17:45 10.11.2023.

Ratni zlocinac, osudjeni ratni zlocinac, treba trune u zatvoru!

CH
chemica
17:43 10.11.2023.

Vrhunski ga oderalo.

ČV
čača vrati se
09:04 11.11.2023.

što je on to kao učinio zlodjelo molim ,što je sa Stanimirovićem i ostalima koji po srijemu haraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije