Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glasnogovornik HBK-a o novim mjerama: 'Crkva pokušava naći način da se sve ispoštuje'

- Tako bih ja mogao reći, pitati zašto su trgovački centri otvoreni. Gdje ćemo doći ako to budemo mjerili. Nije isto ići u kafić i ići u crkvu. Ovdje je jako bitno da se suzdržimo od teških riječi. Naravno da nam mnoge stvari nisu jasne i razumljive.
29. studenoga 2020. u 17:47 54 komentara 7871 prikaza
Zvonimir Ancić kaže kako je cijela situacija vjernicima teško pala
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić gostovao je u Točki na tjedan na N1 Televiziji gdje je rekao da se traže načini kako da se vjernicima omogući služenje mise.

Nakon uvođenja mjera Župa uvela šest misa nedjeljom da može doći što više ljudi

- Odluka nas je zatekla, danas je prvi dan, uzdamo se da će sve biti kako treba, komentirao je Ancić odluku Nacionalnog stožera da na svetim misama može biti samo 25 ljudi. 

Rekao je kako je vjernicima misa jako važna

- Pokušava se naći načina da se sve poštuje. Mnogi žele aktivirati dodatne dvorane koje se nalaze uz crkvu, uvode se mise u subotu i povećani broj misa u nedjelju. Nitko nije sretan s restriktivnim mjerama. Vjernicima je misa jako važna, pogotovo danas u vrijeme došašća i sve nam ovo teško pada, ali treba razumjeti kontekst, da ljudski životi ovise o osobnoj odgovornosti. 

Objasnio je da nema preporuka na državnom nivou.

Misa u crkvi sv. Marka ZA VJERNIKE Na HRT-u od 30. studenoga ponovo svakodnevne mise u 18 sati

- Nije crkva donijela mjeru nego stručnjaci epidemiolozi i Stožer. To treba poštivati. Nije jednostavno kako to provesti, ne postoje smjernice na razni Hrvatske biskupske konferencije nego svaki biskup za svoje područje donosi preporuke. Neki svećenici dopuštaju više misa nedjeljom.

Komentirao je kontakte i tradicionalni božićni blagoslov.

- Neki biskupi su do daljnjeg odgodili blagoslov obitelji dok je nekim ostavljeno da procijene sami na terenu. Imamo mnoge ljude, stare i usamljene, kojim je svećenik dolazio, i to treba omogućiti uz poštovanje epidemioloških mjera.

Rekao je kako se vjernici pridržavaju svih epidemioloških mjera.

 - Nakon donošenja mjera u mojoj župi svi su došli s maskom, držalo se mjera, nije bilo davanja mira... I u ovoj situaciji će vjernici biti odgovorni, a župnici poštovati mjere. Nikad misa putem medija ne može biti prava misa. No nalazimo se u izvanrednoj situaciji. Već je i dosad manji broj vjernika dolazio na mise.

Josip Bozanić NOVE MJERE Bozanić pozvao na solidarnost i odgovornost: Bit će više misa i internetsko prenošenje

Dodao je i kako je ne sudjelovanje na misi nedjeljom smrtni grijeh.

- Ne sudjelovati na misi nedjeljom je smrtni grijeh, ali svećenici su već rekli da neće biti smrtni grijeh onima koji ne budu danas mogli ići na misu. Nadamo se da će ove mjere potrajati zaista do 21. prosinca samo, rekao je Ancić.

Ancić kaže kako nije isto ići u kafić i u crkvu. 

- Tako bih ja mogao reći, pitati zašto su trgovački centri otvoreni. Gdje ćemo doći ako to budemo mjerili. Nije isto ići u kafić i ići u crkvu. Ovdje je jako bitno da se suzdržimo od teških riječi. Naravno da nam mnoge stvari nisu jasne i razumljive.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • nemanatrag:

    "Smrti grijeh"(!?)....eto kako kasta šamana ucijenama manipulira ovcama držeći ih u neprestanom strahu. A bog nije ljubav!?

  • Deleted user:

    Ne sudjelovati na misi je smrtni grijeh'......Ahahahaaa, nabijem te na cazzo i tebe i misu. Ja sam zadnji pu bio na misi jos u Jugoslaviji kad je crkva bila narodska i za narod. A danas ste vi sekta a ne crkva.

  • vvvggg:

    Ako vjernici nakon smrti idu na "neko bolje mjesto " zašto im se onda prijeti smrću...?🙄