Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO POBJEĐUJE?

Glasajte za Gaf siječnja: Bore se šef Wagnera, Dodik, Majda Burić i Đokovićev otac

Foto: Davor Javorovic/Dejan Rakita/Patrik Macek/POOL/REUTERS/PIXSELL
1/6
01.02.2023.
u 16:47

Ove godine napravili smo korak dalje pa smo odlučili dati priliku našim čitateljima da svaki mjesec između tjednih gafova izaberu Gaf mjeseca. Na kraju godine pak također na osnovu glasanja čitatelja između 12 gafova mjeseca proglasit ćemo i Gaf godine

Večernji list već godinama u svom nedjeljnom izdanju objavljuje Gaf tjedna. Tu neslavnu titulu dodjeljujemo onim javnim osobama iz Hrvatske, regije, Europe i cijelog svijeta koji je naravno to svojim izjavama i postupcima itekako zasluže. Kroz rubriku Gafa tjedna želimo ukazati na neprimjereno ponašanje i govor u prvom redu političara, ali drugih javnih osoba. Gaf tjedan dodjeljujemo primjerice zbog govora mržnje, javnih uvreda drugih osoba, zbog političke nekorektnosti, javno iznesenih neistinitih tvrdnji, gluposti…

Ove godine smo napravili korak dalje u razvoju te rubrike pa smo odlučili dati priliku našim čitateljima da svaki mjesec između tjednih gafova izaberu Gaf mjeseca. Na kraju godine pak također na osnovu glasanja čitatelja između 12 gafova mjeseca proglasit ćemo i Gaf godine. 

Tako za početak sad čitatellji našeg web portala mogu glasati za Gaf siječnja, kandidati su za to osobe koje smo u proteklom mjesecu “počastili” tom tjednom titulom, a to su: šef zloglasne privatne paravojske Jevgenij Prigožin, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić te otac Novaka Đokovića - Srđan Đoković. U nastavku možete pročitati obrazložnje za svakog od njih zašto je dobio ili dobila titulu Gaf tjedna i naravno dati svoj glas onom tko je prema vašem mišljenju je napravio najveći gaf u siječnju.

1. Šef Wagnera Prigožin ispratio kriminalce na slobodu i zamolio ih da ne ubijaju i ne siluju ( 8. siječnja)

Jevgenij Prigožin, šef paravojne privatne vojske Wagner koja za Rusiju ratuje u Ukrajini ovih je dana dao nekoliko jezivih komentara koji bi se na kraju mogli samim Rusima obiti o glavu. Prvo je prije nekoliko dana, stojeći pored tijela svojih poginulih vojnika, komentirao “oni su sad prekinuli ugovor “ da bi se onda pojavila i snimka iz Ukrajine gdje se on oprašta s nekim vojnicima koje je regrutirao po ruskim zatvorima.

Foto: POOL/REUTERS

Ruske vlasti i Prigožin su, naime obećali zatvrorenicima da će, ako odrade šest mjeseci na bojišnici u Ukrajini, nakon toga dobiti oprost kazne i biti slobodni. Sad se to zaista i dogodilo te je Prigožin prvu grupu vojnika kriminlaca, među kojima ima ubojica i silovatelja, ispratio na slobodu. Opraštajući se s njima, Prigožini im je poručio da ne bi bilo dobro sada kad se vrate u Rusiju ubijaju ili siluju žene. Putinov kuhar, kako zovu Prigožina, ovime je skuhao problem samim Rusima i Putinu te bi im se ova suradnja s kriminalcima na kraju mogla obiti o glavu.

2. Dodik postao i tumač povijesti te svojata i posrbljava i Tvrtka I. Kotromanića  (15. siječnja)

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, teško više može iznenaditi svojim izjavama i postupcima, ali često nadmaši i sam sebe. Čovjek koji politiku i zakone tumači kako mu odgovara, pri čemu ne zazire od stalnog potpirivanja ratnih i nacionalističkih truba, sada je postao i tumač povijesti. Ali kao i drugim situacijama i nju tumači kako mu volja i krivotvori činjenice. Tako je prisvojio i bosanskog kralja Tvrka I. Kotromanića.

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

U svojim povijesnim lamentiranjima sugerirao je da je cijela BiH zapravo povijesno srpska, a Srbinom je označio i prvog bosanskog kralja Tvrtka I. Kotromanića, koji je bio praunuk hrvatskog bana Petra Šubića. ”Svi relevantni povijesni podaci govore da je Tvrtko bio kralj Srba i da je ustoličen u našem manastiru i da ima srpsko podrijetlo”, kazao je Dodik iznoseći neistinu da je Tvrtko okrunjen u manastiru Mileševo u Srbiji, iako se to dogodilo u Milima kod Visokog u središnjoj Bosni. Imao je Tvrtko i srpske krvi, ali proglašavati ga Srbinom te time svojatati i njegove zemlje previše je i za jednog Dodika. 

3. Zbog sramotnog istupa Majde Burić neugodno je bilo i premijeru i HDZ-ovcima (22. siječnja)

Rusoljubno i srboljubno srce kuca u grudima saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović, barem prema sramotnim tvrdnjama njezine kolegice iz HDZ-a Majde Burić. Te sulude uvrede Burić je iznijela tijekom Aktualca u Saboru nakon što je Peović ušla u polemiku s premijerom Andrejem Plenkovićem oko izmjene Zakona o pomorskom dobru, kritizirajući mogućnost privatizacija plaža.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Osim što konstantno laže i manipulira i pokazuje svoje rusoljubno srce, vjerojatno i srboljubno, ona je upravo ta koja je, prema napisima određenih medija, fizički napala svojeg partnera, ona je ta koja vrši nasilje kod kuće i skriva se iza vlastitog imuniteta – govorila je Burić, čija je stranka u koaliciji sa SDSS-om pa je njezino prozivanje za srboljublje još gluplje nego da je tu glupost primjerice izrekao netko iz krajnje desnice.

Plenković je pozvao Burić da se ispriča, što je ona odmah pismenim putem i učinila. No ispričala se samo pripadnicima srpske nacionalne manjine, ali ne i Katarini Peović.

4. Đokovićev otac tvrdi da je za mir, a slavi agresorsku Rusiju i Putina (29. siječnja)

Srđan Đoković, otac srbijanskog tenisača Novaka Đokovića, našao se u središtu skandala nakon što je objavljen video u kojem je u društvu navijača koji su pratili meč njegvog sina na Australian Openu, a koji su imali ruske zastave te zastave sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, a na snimci se čuje i kako je senior Đoković potom u kameru jasno i glasno poručio “Živjeli Rusi!”. Među ostalim na spornoj smimci se vidi i kako Srđan Đoković pozira pored čovjeka koji nosi majicu sa zloglasnim simbolom ruske agresije na Ukrajinu - “Z” te drži govor o Rusiji i izražava podršku Putinu.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Iako je pozirao i podržavao ratohuškače stariji Đoković se branio nakon što je smimka zgrozila cijeli normalan svijet riječima da je u Australiji kako bi podržao svog sina i da nisje imao namjeru izazvati takve naslove i smetnje. 

- Bio sam s Novakovim navijačima, kao što sam radio poslije svih mečeva svog sina. Htio sam proslaviti pobjedu i fotografirao sam se s njima, nisam želio biti upleten u sve ovo. Moja obitelj preživjela je užas rata i mi samo želimo mir - riječ su Novakova oca Srđana - “mirotvorca”.

Glasati možete u nastavku:

>> VIDEO U splitskoj školi pojavila se neugodna zarazna bolest, epidemiologinja izdala upute i apel učenicima

 

Komentara 15

DU
Deleted user
17:15 01.02.2023.

Glavnoga ste izostavili.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
16:54 01.02.2023.

A di su gafovi Milanovića? Ovo natjecanje nije regularno bez Zoke.

Avatar bolešnji
bolešnji
16:52 01.02.2023.

Moj izbor bio bi Milanovic ali on nije u ovoj "ponudi"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije