Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GLAS predlaže legalizaciju nezakonito izgrađene infrastrukture

Kada želite napraviti dobar posao, on mora biti sveobuhvatan, omogućili smo legalizaciju bespravnih građevina, a sad treba urediti i bespravnu infrastrukturu – zaključila je Anka Mrak Taritaš.
06. prosinca 2019. u 11:45 14 komentara 765 prikaza
Anka Mrak Taritaš održala je konferenciju za medije Kluba zastupnika GLAS
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Stranka GLAS u saborsku je proceduru uputila svoj prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenom infrastrukturom kako bi se konačno riješio problem velikog broja bespravno izgrađene infrastrukture, za što su odgovorne i država, i lokalna samouprava kao i razni privatni "graditelji". Čelnica te stranke Anka Mrak Taritaš objasnila je kako se bespravna infrastruktura najbolje vidi kad se raskopa neka cesta, pa se ispod pronađu cijevi vodovoda, kanalizacije ili telekomunikacije koje nigdje nisu evidentirane i za koje nitko ne zna kako su se tamo našle.

Anka Mrak Taritaš novi zakon Sabor raspravio prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi Glasa i HSU-a

– U Hrvatskoj je izgrađeno oko 26.960 kilometara javnih i oko 150 tisuća kilometara nelegalnih nerazvrstanih cesta. Isto tako, iako je zakonom propisano kako su lokalne samouprave dužne voditi katastar vodova koji je evidencija podataka o elektromagnetskim, elektroničkim komunikacijskim, vodovodnim, kanalizacijskim, toplovodnim, plinovodnim i naftovodnim vodovima, prema mojim informacijama od ukupno 556 jedinica lokalne samouprave, taj katastar vodi samo njih 12, a i one vode samo za svoj prostor, što dokazuje da nemamo nikakvu evidenciju – pojašnjava Mrak Taritaš.

Zato predlaže, dodaje, ovaj cjeloviti zakon koji predviđa da se sve što je dosad napravljeno legalizira i evidentira, definira se postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih infrastrukturnih građevina koji obuhvaća rješenje o izvedenom stanju, zahtjev za donošenje rješenja, postupak i uvjete donošenja rješenja te sadržaj rješenja o izvedenom stanju. Propisuje se i ustroj i vođenje katastra infrastrukturnih građevina, a očekuje se da bi se primjenom ovog zakona omogućilo brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, brža realizacija projekata koja do sad nije bila moguća jer su postojeće zgrade spojene na postojeću nelegalnu komunalnu infrastrukturu.

Rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću Sabor o povjerenju ministru Rasprava do iza ponoći: Zaiskrilo između Kujundžića i oporbe, pale teške riječi

– Kada želite napraviti dobar posao, on mora biti sveobuhvatan, omogućili smo legalizaciju bespravnih građevina, a sad treba urediti i bespravnu infrastrukturu – zaključila je Anka Mrak Taritaš.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Ma jel to Anka ima nešto nezakonito izgrađeno?

 • chemica:

  Marš. Jedini smisao "legalizacije" je bio namještanje posla muževom cehu.

 • dosadno:

  Kako ovu odbojnu političarku nije sram uopće predlagati nešto?! Nije li ona bila ministrica koja je za legalizaciju ljudima izvukla silne novce?! Samo da bi neki profitirali debelo na tome. Sramotno da se uopće o ičemu izjašnjava.